Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston uusilla tutkimuslaitteilla kasvatetaan ohutkalvoja ja tutkitaan atomin kokoisia rakenteita

Jaa

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on uudistanut laitekantaansa. Uusimmalla tekniikalla tutkitaan esimerkiksi solujen, kudosten ja DNA:n rakenteita sekä kehitetään uusia materiaaleja elektroniikan ja kvanttilaskennan tarpeisiin. Uudet laitteet mahdollistavat uudenlaisia mahdollisuuksia tutkimusyhteistyöhön Jyväskylän yliopistossa eri tutkimusryhmien välillä.

Uudet laitteistot vahvistavat entisestään nanotieteiden asemaa kansainvälisellä tasolla. Myös tutkimusyhteistyölle avautuu uusia mahdollisuuksia.
Uudet laitteistot vahvistavat entisestään nanotieteiden asemaa kansainvälisellä tasolla. Myös tutkimusyhteistyölle avautuu uusia mahdollisuuksia. Petteri Kivimäki

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskukseen on hankittu uusia laitteita, jotka ovat apuna niin solu- ja molekyylibiologian, kemian, fysiikan kuin materiaalien tutkimisessa. Laitteilla on mahdollista kuvata korkealla resoluutiolla näytteitä, tutkia kiderakenteita, tehdä alkuaineanalyysejä ja kasvattaa ohutkalvoja. Laitteet ovat isoja investointeja ja ovat toteutettu osin Jyväskylän yliopiston apulaisprofessorin Kezilebieke Shawulienien Euroopan tutkimusneuvoston ERC Starting Grant -rahoituksella. Yhteensä laitteet maksoivat 900 000 euroa.  

- Uudet laitteet täydentävät matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ja nanotiedekeskuksen laitekantaa ja mahdollistavat aivan uusien ilmiöiden tutkimisen. Myös uusia tutkimusyhteistyömahdollisuuksia avautuu, kun laitekanta on monipuolisempi, kertoo Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tieteellinen johtaja Lotta-Riina Sundberg. Uudet hankinnat vahvistavat tutkimuksemme asemaa kansainvälisessä kärjessä, ja lisää samalla tutkimuksen vaikuttavuutta. Nanotiede on yhteiskunnalle tärkeä tutkimuksen ala. Nanotason tutkimuksen avulla voimme ymmärtää ja muokata esimerkiksi molekyylien ja nanorakenteiden vuorovaikutuksia., mikä voi jatkossa johtaa uusiin löytöihin ja sovelluksiin, jatkaa Sundberg.  

Tunnelointimikroskopialla kuvataan materiaalien pintojen atomitason rakennetta 

Yksi uusimmista laitteista on tunnelointimikroskooppi (STM). Pyyhkäisevällä tunnelointimikroskopialla (STM) on ollut keskeinen rooli atomimittakaavan ilmiöiden ymmärtämisessä. Sitä käytetään esimerkiksi materiaalitieteissä, kemiassa, fysiikassa ja nanoteknologiassa, joissa atomimittakaavan rakenteiden tarkka valvonta ja visualisointi ovat välttämättömiä. Gerd Binnig ja Heinrich Rohrer kehittivät STM:n 1980-luvulla, ja STM sai tästä uraauurtavasta saavutuksesta Nobelin fysiikan palkinnon vuonna 1986. 

- STM on erittäin tärkeä useilla tieteen ja teknologian aloilla. Ensinnäkin sen avulla tutkijat voivat havainnollistaa pintoja atomiskaalassa ja saada yksityiskohtaisia kuvia yksittäisistä atomeista ja niiden järjestäytymisestä pinnoilla. Toiseksi STM:llä voidaan muokata yksittäisiä atomeja ja molekyylejä, mikä mahdollistaa nanorakenteiden rakentamisen ja atomimittakaavan prosessien, kuten pintareaktioiden ja molekyylikokoonpanon tutkimisen. Mikä tärkeintä, STM:llä voidaan saada tietoa näytteen elektronitiheydestä elektronien energian ja tilan funktiona atomien tarkkuudella, sanoo Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen apulaisprofessori Kezilebieke Shawulienu

Sovellukset ulottuvat biofysiikkaan, biokemiaan ja biotekniikkaan 

Nanotieteiden keskukseen asennettu STM on erittäin ainutlaatuinen. Laite edustaa kahden hyväksi todetun tekniikan yhdistelmää. Laitteessa yhdistyvät optisen spektroskopian ja pyyhkäisymikroskopian vahvuudet. Sen monitieteisen luonteen ja tekniikan ansiosta tutkijat voivat tutkia hyvin monenlaisia ilmiöitä nanomittakaavassa, mikä tekee siitä tehokkaan työkalun tieteelliseen tutkimukseen ja teknologian kehittämiseen.  

- Laitetta voidaan soveltaa esimerkiksi biologisten järjestelmien, kuten proteiinien, DNA:n, solujen ja kudosten tutkimiseen antaen arvokasta tietoa biomolekyylien rakenteesta, dynamiikasta ja vuorovaikutuksista. Tekniikan avulla voimme tehdä yksittäisten molekyylien, erityisesti DNA:n ja pienten proteiinien, topografista ja tomografista karakterisointia ångström-mittakaavaan asti ulottuvalla paikkaresoluutiolla, täsmentää Shawulienu. 

Ohutkalvojen kasvattamista 

Nanotiedekeskukseen on hankittu myös laite, joka keskittyy ohuiden kalvojen valmistukseen. MBE (Molecular Beam Epitaxy) tekniikalla voidaan kasvattaa atomiskaalan rakenteita erittäin kontrolloidusti, halliten niiden elektronisia, optisia ja magneettisia ominaisuuksia.  

- MBE on tärkeä useista syistä. Kasvatamme ohutkalvojen koostumusta kerros kerrokselta ja samalla ohjaamme kerrosten ominaisuuksia. Tämä kyky on olennaisen tärkeä kehitettäessä uusia materiaaleja elektroniikan, fotoniikan ja kvanttilaskennan eri sovelluksiin, Shawulienu kertoo. 

Lisätietoa: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akatemiatutkija Kezilebieke Shawulienu, kezilebieke.a.shawulienu@jyu.fi

Kuvat

Uudet laitteistot vahvistavat entisestään nanotieteiden asemaa kansainvälisellä tasolla. Myös tutkimusyhteistyölle avautuu uusia mahdollisuuksia.
Uudet laitteistot vahvistavat entisestään nanotieteiden asemaa kansainvälisellä tasolla. Myös tutkimusyhteistyölle avautuu uusia mahdollisuuksia.
Lataa
MBE (Molecular Beam epitaxy) kasvatustekniikalla voidaan luoda erittäin hallittavia rakenteita, joilla on tarkat elektroniset, optiset ja magneettiset ominaisuudet. Laite sijaitsee Nanotiedekeskuksen puhdastilassa.
MBE (Molecular Beam epitaxy) kasvatustekniikalla voidaan luoda erittäin hallittavia rakenteita, joilla on tarkat elektroniset, optiset ja magneettiset ominaisuudet. Laite sijaitsee Nanotiedekeskuksen puhdastilassa.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistolle myönnettiin huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnus6.5.2024 17:15:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistolle on myönnetty Olympiakomitean huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnus. Tunnus tarkoittaa sitä, että opiskelevien urheilijoiden arki on toimivampaa korkeakouluissa, joissa opiskelun ohjaamisen käytänteet tukevat urheilijaa urheilun ja opintojen yhdistämisessä. Laatutunnuksen saaneet korkeakoulut ovat tehneet jo pitkään tiivistä yhteistyötä omien alueidensa urheiluakatemioiden kanssa.

Uusimmat liikunnan ja terveyden opinnäytetyöt esitellään yleisölle Liikuntatieteellisen tiedekunnan Tieteen päivässä 8.5.2024 Agorassa3.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Liikuntatieteellisen tiedekunnan Tieteen päivä järjestetään keskiviikkona 8.5.2024 Agorassa. Tapahtuman keskipisteessä ovat opiskelijat ja väitöskirjatutkijat, jotka pääsevät päivän aikana esittelemään valmistuvia opinnäytetöitään. Päivän tarkoituksena on nostaa esiin ja juhlistaa tiedekunnan monipuolista tutkimusta ja tarjota opiskelijoille harjoitusta ja kokemusta tieteellisen työn esittämisestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye