Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Sateet ja lämpenevä sää nostavat Pohjalaisjokien virtaamia (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Lumet sulavat nyt nopeasti pohjalaismaakunnissa. Sään lämpeneminen ja sunnuntain sateet saivat jokien virtaamat nopeaan nousuun etenkin rannikon eteläisimmillä vesistöalueilla. Sunnuntain sademäärät pohjalaisvesistöjen alueella olivat noin 15 mm. Kauhajoen havaintoasemalla sunnuntain sademäärä oli 21 mm.

Kyrönjoen Malkakoskella. Kuvituskuva.
Kyrönjoen Malkakoskella. Reijo Kärkkäinen

Sääennusteet lupaavat lämmintä säätä ja sateitakin tulevillekin päiville. Tulvavirtaamien ennustetaan nousevan keskimääräistä suuremmaksi. Tulvahuippua odotetaan eteläisemmillä vesistöillä viikon puolivälin paikkeille tai loppuviikolle. Keski-Pohjanmaalle tulvahuippua odotetaan ensi viikon alun paikkeille.

Lapväärtinjoella virtaaman ennustetaan nousevan viikon puolivälissä noin 110 kuutioon sekunnissa, kun keskimääräinen kevättulvavirtaama siellä on 97 m3/s. Jäät Lapväärintinjoen alaosalla lähtenevät liikkeelle näinä päivinä.  Närpiönjoen alaosalla virtaaman ennustetaan nousevan tasolle 110-120 m3/s, kun keskimääräinen kevättulva siellä on 90 m3/s.

Kyrönjoella Ilmajoen Nikkolassa vedenkorkeus saattaa ylittää rajan, jolloin tulvaluukut on avattava ja vettä johdettava pengerrysalueille. Kyrönjoen alaosalla virtaaman ennustetaan nousevan noin 350 kuutioon sekunnissa, kun keskimääräinen kevättulvavirtaama siellä on noin 300 m3/s. Kyrönjoen jäiden arvioidaan lähtevän liikkeelle lähipäivinä ja niiden liikkeitä seurataan aktiivisesti. Virtaamat ovat heikentäneet Kyrönjoen jäitä, mutta jääpatojen vaara on edelleen olemassa, koska joen alaosalla on vielä yhtenäinen jääkansi.

Lapuanjon alaosalla virtaaman ennustetaan nousevan torstaina tai perjantaina noin 260 kuutioon sekunnissa, kun keskimääräinen kevättulvavirtaama siellä on noin 200 m3/s. Myös Lapuanjoella vedenpinta saattaa nousta lähelle tulvaluukkujen avauskorkeutta loppuviikolla. Kuortaneenjärven pinnan ennustetaan nousevan ensi viikon puolivälin jälkeen niin paljon, että se saattaa uhata matalimpia loma-asuntoja.

Perhonjoella virtaaman ennustetaan olevan suurimmillaan ensi viikon alussa. Perhonjoen virtaaman Vetelin Tunkkarissa ennustetaan nousevan ensi viikon alussa noin 100-120 kuutioon sekunnnissa. Tunkkarin keskimääräinen kevättulvavirtaama on 94 m3/s. Keski-Pohjanmaalla on merkittävästi lunta jäljellä, koska siellä viime aikojen sulamiset ovat jääneet pieniksi.

Tulvatilanteen helpottamiseksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus aloittaa tekojärvien ja säännösteltyjen järvien täyttämisen lähipäivinä mm. Kalajärven ja Liikapuron tekojärviin Kyrönjoella, Hirvijärven ja Varpulan tekojärviin Lapuanjoella sekä Kivi- ja Levalampeen Närpiönjoella. Pitkämön ja Kyrkösjärven tekojärvien täyttäminen Kyrönjoella ajoitetaan tulvahuipun ajankohtaan.

Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varustautua mahdolliseen nopeastikin nousevaan tulvaan. Ohjeita omatoimiseen varautumiseen löytyy esimerkiksi vesi.fi-palvelusta: www.vesi.fi/tulvaohjeet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Vesistöyksikön päällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om MKB-programmet för Akkalankangas vindkraftsprojekt (Mellersta Österbotten)27.5.2024 10:51:23 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett kontaktmyndighetens utlåtande om programmet för miljökonsekvensbedömning, dvs. MKB-programmet, för Neoen Renewables Finland Oy:s Akkalankangas vindkraftsprojekt. I projektet planerar man att bygga högst 28 vindkraftverk i Karleby stads område i Mellersta Österbotten. Projektområdet ligger på den norra sidan av Ullavanjärvi och gränsar till Toholampi kommungräns. Den totala arealen för Akkalankangas vindkraftsprojekt är cirka 3700 hektar.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Akkalankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta (Keski-Pohjanmaa)23.5.2024 12:14:00 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Neoen Renewables Finland Oy:n Akkalankankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta. Hankkeessa suunnitellaan enintään 28 tuulivoimalan rakentamista Kokkolan kaupungin alueelle Keski-Pohjanmaan maakuntaan. Hankealue sijoittuu Ullavanjärven pohjoispuolelle ja rajautuu Toholammin kunnan rajaan. Akkalankankaan tuulivoimahankkeen kokonaispinta-ala on noin 3700 hehtaaria.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye