Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Apollonia-palkinto myönnettiin väestöterveystutkija Liisa Suomiselle

Jaa

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto on myönnetty tänä vuonna Itä-Suomen yliopiston suun terveydenhuollon professori Liisa Suomiselle. Palkinto on tunnustus pitkästä ja arvostetusta tutkijanurasta erityisesti hammaslääketieteellisten väestötutkimusten parissa. Apollonia-palkinto luovutettiin Äyräpää symposiumissa 10.4.2024.

Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto myönnettiin professori, väestöterveystutkija Liisa Suomiselle 10.4.2024.
Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto myönnettiin professori, väestöterveystutkija Liisa Suomiselle 10.4.2024. Eveliina Immonen, Studio EveLiisa

Professori Liisa Suomisen tutkimustyö on keskittynyt laajoihin kansallisiin tutkimuksiin, joissa on selvitetty aikuisten suusairauksien esiintymistä ja niihin vaikuttavia tekijöitä sekä suun terveydenhuollon palvelujen käyttöä väestötasolla. Apollonia-palkinnon perusteluissa Suomisen meriiteiksi nostetaan erityisesti useat laajat kansalliset väestötutkimusprojektit ja korostetaan arvostettua epidemiologista tutkimusuraa. Tutkimustyöllään hän on tuonut esille suunterveyden merkitystä ihmisten hyvinvoinnille ja hammaslääketieteen roolia osana lääketiedettä.

Tutkimustuloksia on hyödynnetty suun terveydenhuollon palvelujen suunnittelussa ja organisoinnissa, näihin liittyvien uudistusten arvioinnissa, tiedolla johtamisen apuna ja myös hoitotyössä muun muassa Käypä hoito -suositusten kautta. 

Terveydenhuollon alaan kuuluva tutkimustyö on jatkunut läpi Suomisen uran. ­

– Kiinnostuin kansanterveystieteestä jo hammaslääketieteen opintojen aikana, ja työskenneltyäni vuoden hammaslääkärinä palasin opiskelemaan terveydenhuollon maisteriksi. Jatko-opintoja ja tutkimustyötä on alusta asti vienyt eteenpäin kysymys: mitä merkitystä kaikella on väestötasolla, kertoo Liisa Suominen.

Suominen valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi 1987 ja terveydenhuollon maisteriksi painotusalanaan terveydenhuollon hallinto 1994 Helsingin yliopistosta. Hän toimi jo tuolloin projektitutkijana Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksessa (Stakes). Suominen valmistui terveydenhuollon erikoishammaslääkäriksi 1998 ja hammaslääketieteen tohtoriksi vuonna 2001 Turun yliopistosta. Rinnalla kulkivat työt erikoistutkijana ensin Kansanterveyslaitoksella (KTL) ja sittemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL).

Menestyksekkään tutkijanuransa merkkipaaluksi hän nostaa Terveys 2000 -terveystutkimuksen.

– Terveys 2000 -tutkimus avasi minulle hyvin koko monimuotoisen väestötutkimuskoneiston. Pääsin tekemään sekä tutkimukseen kuuluvaa kliinistä suunterveystutkimusta että analysoimaan laajoja aineistoja. Kiinnostava työ on jatkunut seurantatutkimuksissa – nyt Terve Suomi -tutkimusprojektissa, toteaa Suominen.

Suominen siirtyi yliopistomaailmaan 2009 ja jatkoi tutkimustyötään ensin sosiaalihammaslääketieteen professorina Turun yliopistossa. Vuodesta 2012 hän on toiminut Itä-Suomen yliopiston suun terveydenhuollon professorina ja vuodesta 2014 hammaslääketieteen yksikön johtajana.

– Professorina ja ohjaajana tärkein roolini on mahdollistaa nuorten tutkijoiden työ. Olen saanut olla keräämässä laajoja aineistoja ja nyt haluan mahdollistaa, että aineistojen pariin päästään. On tärkeää, etteivät tietosuojakysymykset ja byrokratia estä tutkimustyötä, korostaa Suominen.

Apollonian hallituksen myöntämää Apollonia-palkintoa (10 000 €) on jaettu vuodesta 1997 ja tänä vuonna palkinto myönnettiin 15. kerran. Suominen on erityisen kiitollinen siitä, että alan merkittävimmällä palkinnolla kunnioitetaan väestötutkimustyötä.

Apollonian ja Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin yhteisessä Äyräpää symposiumissa 10.4. jaetaan myös Duodecimin merkittävin palkinto, Matti Äyräpään palkinto.  

Lisätiedot:
Professori Liisa Suominen, liisa.suominen@uef.fi, p. 040 355 2442

Osoitteet: STT ja Terveystoimittajat ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Apollonia-palkinto myönnettiin professori, väestöterveystutkija Liisa Suomiselle
Apollonia-palkinto myönnettiin professori, väestöterveystutkija Liisa Suomiselle
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Uusi Hyvä käytäntö -suositus: Suun tutkimus- ja hoitoväli on yksilöllinen27.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Yksilöllisesti määritelty suun tutkimus- ja hoitoväli ylläpitää suunterveyttä ja on sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta riittävä ja kustannusvaikuttava. Juuri julkaistu Hyvä käytäntö -konsensussuositus suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämisestä muistuttaa myös, että hoitovälit toteutuvat parhaiten silloin, kun ne sovitaan potilaan kanssa yhdessä ja potilas osallistuu päätöksentekoon.

Päivitetty Käypä hoito -suositus: Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen6.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Nuorten nikotiiniriippuvuus alkaa ja kehittyy usein nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käytöllä. Ehkäisy tulee kohdistaa lapsiin ja nuoriin, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Uusista nikotiinituotteista tiedetään vielä melko vähän, mutta nikotiinin haitat ovat hyvin tiedossa. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on pitkäaikaissairaus, joka vaatii toistuvaa tukea ja seurantaa.

Hammaslääkäripäivät siirtyy arkipäiville2.2.2024 09:00:49 EET | Tiedote

Hammaslääkäreiden suurin kansallinen täydennyskoulutus- ja näyttelytapahtuma Hammaslääkäripäivät siirtyy arkipäiville ja toteutetaan tänä vuonna keskiviikosta perjantaihin 6.–8.11.2024. Tapahtuma säilyy kolmipäiväisenä ja lauantain luentopäivän tilalle tulee kansainvälinen keskiviikko. Keskiviikon aikana kuullaan ulkomaisten asiantuntijoiden luentoja. Näyttely järjestetään torstaista perjantaihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye