Tampereen yliopisto

Väitös: Tekonivelinfektioiden hoitotuloksissa on vaihtelua leikkaustekniikoiden välillä

Jaa

Tekonivelinfektio on vakava tekonivelleikkauksen jälkeinen komplikaatio, joka kehittyy arviolta 1–2 prosentille potilaista. Tekonivelinfektioiden tehokas hoito perustuu uusintaleikkaukseen sekä mikrobilääkehoitoon. Lääketieteen kandidaatti Rasmus Liukkonen selvitti väitöstutkimuksessaan tekonivelinfektioiden epidemiologiaa ja hoitomenetelmien käyttöä. Lisäksi hän vertaili, miten hoidon ennuste eroaa eri leikkausmenetelmien välillä.

Rasmus Liukkonen
Rasmus Liukkonen Kuva: Maria Kekkonen

Lonkan ja polven tekonivelleikkaukset ovat yksittäisen potilaan toimintakykyä parantavia toimenpiteitä, joita suoritetaan Suomessa vuosittain yli 20 000 kappaletta. Tekonivelleikkauksen ennuste on erinomainen, ja huomattava osa potilaista kokee merkittävää kipujen lievittymistä sekä toimintakyvyn kohenemista leikkauksen jälkeen. Tekonivel ei ole kuitenkaan ikuinen, vaan se voidaan vuosien saatossa joutua vaihtamaan. Suomessa yleisin uusintaleikkauksen syy on infektio.

Rasmus Liukkonen selvitti väitöskirjassaan tekonivelinfektioiden epidemiologiaa sekä hoitomenetelmien ajallisia trendejä. Tämän lisäksi hän vertaili hoidon ennustetta eri leikkausmenetelmien välillä. Tutkimus suoritettiin Tampereella Tekonivelsairaala Coxassa.

– Tekonivelinfektioiden hoitokäytännöt ovat historiallisesti perustuneet hoitoa ohjaaviin algoritmeihin, joiden perusteella eri infektiotyyppejä on hoidettu eri tavoin. Tekonivelinfektio on kuitenkin harvinainen tapahtuma, minkä vuoksi aikaisempi tutkimusnäyttö aiheeseen liittyen on usein pohjautunut pieniin potilasmääriin. Tekonivelsairaala Coxan potilasaineistoa hyödyntämällä pystyimme perehtymään tähän aiheeseen kansainvälisestikin vertailtuna poikkeuksellisen suuren potilasmäärän avulla, Liukkonen kertoo.

Tutkimusjakso käsitti vuosien 2008 ja 2021 välillä tekonivelinfektion vuoksi Coxassa hoidossa olleet potilaat. Liukkonen havaitsi tutkimuksessaan, että kyseisen ajanjakson aikana riski saada tekonivelinfektio on suurentunut ja hoitokäytännöt muuttuneet.

– Leikkaustekniikoiden välisiä tuloksia tarkastellessamme huomasimme, että perinteisistä hoitokäytännöistä poikkeamalla saattaa olla mahdollista parantaa potilaan ennustetta ilman suurentunutta riskiä muista haittatapahtumista. Aihe vaatii kuitenkin vielä lisätutkimuksia, Liukkonen sanoo.

– Eri hoitomenetelmien vertailu on ensisijaisen tärkeää hoitokäytäntöjen kehittämisen kannalta. Hoitomenetelmiemme tulisi aina perustua tieteelliseen näyttöön ja uskon, että myös tässä tutkimuksessa saavutettuja tuloksia pystytään hyödyntämään, kun jatkossa suunnitellaan potilaiden hoitopäätöksiä ja tulevia tutkimuskohteita, Liukkonen toteaa.

Rasmus Liukkonen on kotoisin Lahdesta ja opiskelee lääketiedettä neljättä vuotta Tampereen yliopistossa. Tulevana kesänä hän työskentelee Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

Väitöstilaisuus perjantaina 26. huhtikuuta

Lääketieteen kandidaatti Rasmus Liukkosen ortopedian ja traumatologian alaan kuuluva väitöskirja Prosthetic Joint Infection After Hip or Knee Arthroplasty: Treatment trends and outcomes tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 26.4.2024 kello 12 alkaen keskustakampuksen Linna-rakennuksen auditoriossa K103 (Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Tuukka Niinimäki Oulun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Ville Mattila Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rasmus Liukkonen
rasmus.liukkonen@tuni.fi

Kuvat

Rasmus Liukkonen
Rasmus Liukkonen
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Lisää tutkimustietoa työkoneiden sähköistymisen vaikutuksista ilmakehäpäästöihin28.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston aerosolifysiikan laboratorion ja AGCO Power Oy:n yhteisessä, vuoden alussa alkaneessa tutkimushankkeessa tuotetaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuista tutkimustietoa aerosoleista sekä työkoneiden sähköistymisen vaikutuksista niihin. Aerosolien vaikutus ilmaston lämpenemiseen on yksi ilmastotutkimuksen suurimmista epävarmuustekijöistä, mutta siitä on saatu vain rajallisesti tutkimustietoa.

More research information on the effects of the electrification of off-road machines on atmospheric emissions28.5.2024 08:00:00 EEST | Press release

The joint research project between the Aerosol Physics Laboratory of Tampere University and AGCO Power Oy, which launched in early 2024, will generate globally unique research data on aerosols and how the electrification of off-road machinery impacts them. The impact of aerosols on global warming is one of the key uncertainty factors in climate research.

Väitös: Opioidien käyttö on yleistä iäkkäillä kotihoidon asiakkailla23.5.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Tutkimusten mukaan opioidit eivät tehoa pitkäaikaiseen, ei-syöpäperäiseen kipuun paremmin kuin muut kipulääkkeet. Lisäksi opioideihin liittyy merkittäviä haittavaikutuksia. Lääketieteen lisensiaatti Heidi Mörttinen-Vallius havaitsi väitöstutkimuksessaan, että Tampereella kotihoidon iäkkäistä asiakkaista kuitenkin noin joka kymmenes käytti säännöllisesti opioideja, pääosin tuki- ja liikuntaelimistön kipuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye