Media ja ekokriisi -paneeli ke 23.4. klo 15.30
Media ja ekokriisi. Mistä puhutaan ja mitä jätetään sanomatta? -paneelikeskustelussa toimittajat ja tutkijat pohtivat median ja kestävyystieteen suhdetta. Miten ja minkälaisten näkökulmien kautta ekokriisiä käsitellään mediassa ja miten kestävyysuutisointia voisi vahvistaa?
Media luo käsitystämme todellisuudesta, ohjaa yhteiskunnallisia keskusteluja ja auttaa ihmisiä hahmottamaan, mitä maailmassa tapahtuu. Minkälaisten näkökulmien kautta ekokriisiä käsitellään mediassa ja mitä ratkaisuja media nostaa keskusteluun? Miksi aikamme suuret kestävyyshaasteet eivät näy vieläkään kunnolla julkisessa keskustelussa? Ketkä pääsevät ääneen ja miksi? Nämä ovat keskeisiä kysymyksiä, kun kulutuskeskeinen elämäntapa on tuhoamassa yhteiskuntien ja kulttuurien mahdollisuuksia jatkaa hyvinvoivaa elämää turvallisesti planeetalla.
Tapahtuma on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Varaamme aikaa yleisökysymyksille ja tarjoamme mahdollisuuden luoda uusia yhteyksiä ja syventää keskustelua toimittajien ja tutkijoiden välillä. Paneelikeskustelun jälkeen jatkamme keskustelua vapaamuotoisemmin pienen purtavan parissa. Tapahtuman järjestää Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS yhteistyössä Puistokatu 4 kanssa.
Tapahtuman tiedot:
- Aika: tiistai 23.4.2024klo 15.30 –17.00, jota seuraa mingle ja pientä purtavaa klo 17.00–18.00
- Paikka: Puistokatu 4, Helsinki
- Vahvista osallistumisesi 19.4. mennessä: Linkki ilmoittautumiseen (paikkoja on rajoitetusti)
Panelistit:
- Petja Pelli, talouden ja politiikan toimittaja, Helsingin Sanomat
- Marja Heinonen, kirjoittaja, Ykspilkkuviis Media
- Tina Nyfors, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
- Toni Ruuska, kestävän talouden dosentti, Helsingin yliopisto
Paneelin juontavat tutkijatohtori Viola Hakkarainen (HELSUS/PK4) ja kestävyystieteen maisteri Sini Holopainen (HELSUS).
Panelisteista:
Petja Pelli on vihreää siirtymää ja ympäristöpolitiikkaa seuraava talouden ja politiikan toimittaja Helsingin Sanomissa. Hän on kirjoittanut ympäristöstä aiemmin luontokadon kirjeenvaihtaja -tittelillä vuoden mittaisessa teemapestissä. Sitä ennen hän on tehnyt monia ympäristöjuttuja Pohjoismaista Tukholman-kirjeenvaihtajana.
Marja Heinonen on ajattelun haastamisen moniottelija. Yli 30 vuoden kirjoittaja-, tutkija- ja kehittäjäkokemuksella hän on mukana rakentamassa kestävän elämän asiantuntijayritystä Ykspilkkuviis Mediaa. CV:stä löytyy mm. tohtorinhattu sekä runo- ja tietokirjoja.
Tina Nyfors on neljännen vuoden väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston taloustieteen osastolla, aiheena kohtuusnäkökulma (sufficiency) ilmastopolitiikassa. Hän on myös journalisti ja työskennellyt mm. Ylen ruotsinkielisissä radiouutisissa. Vuodesta 2011 lähtien hän on työskennellyt ympäristöasioiden parissa, mm. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa ja LUT-yliopistossa.
Toni Ruuska (KTT) on elintarviketalouden yliopistonlehtori ja kestävän talouden dosentti Helsingin yliopistolla. Hän on tutkinut mm. omavaraistumista, maatalouden kestävyyssiirtymää sekä kohtuustaloutta. Tällä hetkellä hän toimii Oikeudenmukaisen siirtymän altavastaajat -tutkimushankkeen (2024-2027) vastuullisena tutkijana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kestävyystieteen maisteri Sini Holopainen, HELSUS, sini.holopainen@helsinki.fi p.044 0280 394
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutti HELSUS yhdistää kestävyystieteen tutkimuksen ja koulutuksen yhdeksästä tiedekunnasta ja kolmelta kampukselta. Tiedekuntien rajat ylittävän tutkimuksen ja koulutuksen avulla HELSUS osallistuu yhteiskunnan kestävyysmuutokseen ja edistää kestäviin ratkaisuihin siirtymistä.
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kahvin perimä selvitetty – tiedossa parempaa makua ja vastustuskykyä kasvitaudeille2.5.2024 09:33:27 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt Arabica-kahvilajin koko perimän. Tutkimustulokset avaavat uusia mahdollisuuksia tuottaa laadukkaampaa kahvia ja parantaa lajin vastustuskykyä vakavalle kahvipensaita tuhoavalle kasvitaudille kahviruosteelle.
Hyvästit korkealle kolesterolille? Tuore spinout-yhtiö Moncyte Oy kehittää ratkaisua30.4.2024 09:21:48 EEST | Tiedote
Yhtiön tavoitteena on auttaa ihmisiä saavuttamaan hyvä kolesterolitaso mahdollisimman nopeasti. Innovaatio perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen.
Verinäyte tarkentaa imukudossyövän diagnostiikkaa ja ennustetta29.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Verenkierron proteiinitasoista voidaan saada tärkeää tietoa aggressiivisen B-solulymfooman tarkempaa diagnoosia ja yksilöllistä hoitoa varten, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Helsingin yliopiston tutkijat löysivät erityisen proteiiniprofiilin, joka oli yhteydessä vaikeampaan tautiin.
Gentrifikaatio eli keskiluokkaistuminen Helsingissä on kaupunkisuunnittelun tulosta29.4.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Gentrifikaatio on ilmiö, joka koskee enemmän kuin vain asumista, ja se vaikuttaa kaupunkikehitykseen ja kaupunkilaisten arkielämään.
Baarimikko voi olla urpo, mutta Urpo maailman paras baarimikko26.4.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Monia etunimiä käytetään arkikielessä yleisniminä: esimerkiksi stereotyyppistä teinipoikaa voidaan sanoa jonneksi ja oksennusta yrjöksi. Etunimet voivat olla myös yhdyssanan osia. Esimerkiksi sanojen lappuliisa, baarimikko ja taskumatti jälkimmäinen osa on etunimi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme