Suomen Vuokranantajat ry

Ostitko hiljattain asunnon? Tarkista, voitko osallistua yhtiökokoukseen

Jaa

Asunnon omistajalle yksi varma kevään merkki on taloyhtiön yhtiökokouskutsun tipahtaminen postiluukusta. Tämän kevään yhtiökokouksiin oman jännityksensä tuo taloyhtiöiden siirtyminen huoneistotietojärjestelmään. Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Saara Penttilä kertoo pelisäännöistä, jotka muistamalla tämäkin yhtiökokouskevät sujuu ongelmitta.

Myöskään asuntosijoittajaosakkaan ei kannata jättää yhtiökokousta väliin, sillä kokouksessa päätetään taloyhtiön tärkeimmistä asioista, kuten seuraavan kauden budjetista ja vastikkeista.

Uusi omistaja voi osallistua vasta, kun omistusoikeus on rekisteröity

Jatkossa asunnon ostajan tulee aina kaupan jälkeen hakea omistusoikeutensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Ostaja ei saa käyttää osakeoikeuksiaan eli esimerkiksi osallistua yhtiökokoukseen ennen kuin rekisteröinti on tehty.

”Rekisteröinnin tulee olla tehtynä viimeistään yhtiökokousta edeltävänä päivänä, jotta ostajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen”, Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo.

Omistuksen rekisteröinti Maanmittauslaitoksella voi tällä hetkellä kestää pahimmillaan puolikin vuotta (tilanne 5.4.2024). Oikeus osallistua yhtiökokoukseen on lain mukaan sillä, joka on merkitty huoneiston omistajaksi osakeluetteloon tai osakehuoneistorekisteriin yhtiökokousta edeltävänä päivänä. Osallistumisoikeus voi siten olla vielä myyjällä, vaikka kaupat tehtäisiinkin hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta.

”Tällaisissa tilanteissa ostajan kannattaa pyytää myyjältä valtakirja yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Valtakirjan saamisen voi asettaa myös ostotarjoukseen kaupan ehdoksi”, Penttilä vinkkaa.

Huoneistotietojärjestelmään siirtymisellä ei vaikutuksia vanhan omistajan osallistumisoikeuteen

Osakeluettelon siirtäminen Maanmittauslaitokselle ei ole vaikuttanut omistussuhteisiin tai osakeoikeuksien käyttämiseen. Näin ollen sellaiset osakkeenomistajat, jotka ovat olleet huoneistojen omistajia jo ennen kuin taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, voivat osallistua yhtiökokoukseen kuten ennenkin.

Vanhojen omistajien pitää rekisteröidä omistusoikeutensa ja samassa yhteydessä ”sähköistää" paperinen osakekirja 10 vuoden kuluessa siitä, kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään.

”Tämän kymmenen vuoden aikana yhtiökokoukseen voi osallistua normaalisti. Vasta tästä määräajasta myöhästyminen johtaa vanhallakin omistajalla osallistumisoikeuden menettämiseen siihen asti, kunnes rekisteröinti on tehty”, Penttilä selventää.

Vanhan omistajan ei vielä kannata kiirehtiä rekisteröinnin kanssa. ”Varsinkin jos asunto on tarkoitus myydä tai jos osakekirja on vielä pankissa lainan vakuutena, on taloudellisestikin järkevää lykätä rekisteröintiä tulevaisuuteen”, Penttilä kertoo.

Lisätiedot:

Saara Penttilä, juristi
Suomen Vuokranantajat ry
saara.penttila@vuokranantajat.fi (haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)

Puhelimitse yhteys Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan kautta, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle: (09) 1667 6345. Yhteydenotot lakineuvontaan ma ja pe klo 10.00–15.00 ja- ti-to klo 9.00–15.00

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Tuore katsaus paljastaa: vuokramarkkinoilla koronan jälkeen kaksi isoa muutosta5.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä on ennätystasolla, mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosi 2023 jatkoi koronapandemian jälkeistä kehitystä – vuokrien nousu vauhdittui ja vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentyivät. Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei kosketa koko maata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye