Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL: Opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit tulee pitää hyvinvointialueilla ja osana sote-palveluja

Jaa

THL katsoo, että opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit on syytä pitää osana hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluita. Koulukuraattorit ja -psykologit siirrettiin kunnista hyvinvointialueille viime vuoden alussa osana sote-uudistusta.

THL:n mukaan koulukuraattorien ja -psykologien tiivis yhteistyö hyvinvointialueen muiden sote-ammattilaisten kanssa mahdollistaa sen, että lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat aiempaa yhdenvertaisemmat ja toimivat saumattomammin kokonaisuutena.

”Palveluiden hallinnollinen sirpaleisuus on haitannut ja haittaa edelleen lasten ja nuorten avun saamista mielenterveysasioissa. Koulukuraattoreiden ja -psykologien siirtyminen osaksi hyvinvointialueiden sote-henkilökuntaa on ollut tervetullut edistysaskel”, sanoo THL:n ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola.  

Hietanen-Peltolan mukaan suurempi työyhteisö varmistaa myös sen, että koulukuraattoreilla ja -psykologeilla on mahdollisuus saada aiempaa paremmin oman ammattikunnan työyhteisön tukea. Myös ammatillisen kehittymisen mahdollisuudet ovat hyvinvointialueilla paremmat.

”Katsomme, että näiden seikkojen valossa opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit kannattaa pitää hyvinvointialueilla.”

Yhteistyö hyvinvointialueiden ja oppilaitosten välillä toimii varsin hyvin

Vantaan kouluampumisen jälkeen julkisuudessa on noussut esiin ajatus siirtää kuraattorit ja psykologit takaisin kuntien vastuulle. Tätä on perusteltu muiden muassa sillä, että siirto varmistaisi opiskeluhuollon ammattilaisten mutkattoman yhteistyön kouluissa. 

Marke Hietanen-Peltolan mukaan yhteistyö ja tietojenvaihto hyvinvointialueiden ja oppilaitosten välillä näyttää toimivan varsin hyvin. Esimerkiksi Opiskeluhuoltopalvelujen verkostolle helmikuussa 2023 tehdyssä kyselyssä suurin osa ammattilaisista ilmoitti yhteistyön koulun kanssa jatkuneen hyvin tai melko hyvin. 

Lisäksi yhteistyötä ja tiedonvaihtoa koskeva lainsäädäntö pysyi ennallaan ja on riippumaton palvelujen järjestäjätahosta.

”On täysin ymmärrettävää, että lapsen koulussa toteuttama väkivallanteko herättää tarpeen pyrkiä nopeasti parantamaan oppilaiden mielenterveyden tukipalveluiden saatavuutta. Vuosi sitten tehty hallinnollinen siirto ei kuitenkaan liity tähän tekoon.”

Oppilaiden kuraattorikäynneissä kasvua

Hietanen-Peltola myös muistuttaa, että opiskeluhuollon palvelut tarjotaan edelleen pääsääntöisesti kouluissa ja oppilaitoksissa eikä pelättyä palvelujen siirtymistä pois ole tapahtunut. 

Lisäksi THL:n tiedonkeruiden mukaan käynnit opiskeluhuoltopalveluissa pysyivät lukuvuonna 2022–2023 ennallaan tai jopa lisääntyivät. Kasvua oli erityisesti oppilaiden kuraattorikäynneissä. Sekä kouluterveydenhoitaja- että kuraattoriresurssit ovat perusopetuksen kouluissa nekin parantuneet 2022–2023. 

”Hyvinvointialueilla on toki suuria eroja siinä, miten opiskeluhuoltopalvelut on organisoitu ja miten niitä johdetaan. Esimerkiksi puute koulupsykologeista ja tämän vuoksi tarjotut keskitetyt psykologipalvelut olivat kuitenkin arkea jo ennen sote-uudistusta. Palvelujärjestelmää tulee kehittää suunnitelmallisesti ja kehittämistyölle pitää antaa rauha”, Hietanen-Peltola sanoo.

”Poukkoilu asiassa sisältää huomattavia riskejä, eikä THL pidä kuraattoreiden ja psykologien siirtoa takaisin kuntien vastuulle tarkoituksenmukaisena etenkin, kun se ei vastaa ammattilaispulaan millään tavalla.”

Lisätietoja: 

THL:n kannanotto

Opiskeluhuoltopalvelujen seuranta 

Mika Salminen (laitoksen kanta)
pääjohtaja
THL
p. 029 524 6001
etunimi.sukunimi@thl.fi

Marke Hietanen-Peltola (opiskeluhuollon palvelut)
ylilääkäri
THL
p. 029 524 7294
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kuntien väliset erot sairastavuudessa ja työkyvyttömyydessä ovat suurimmat maantieteellisesti laajoilla hyvinvointialueilla15.5.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Sairastavuutta ja työkyvyttömyyttä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Samoilla maantieteellisesti laajoilla hyvinvointialueilla myös kuntien väliset erot ovat suurimmat. Kaikilla alueilla sairastavuus ja työkyvyttömyys eivät kuitenkaan kulje yhtä vahvasti käsi kädessä, osoittavat Kansallisen terveysindeksin uusimmat tulokset.

THL:n muutosneuvottelut päätökseen – 93 irtisanotaan, henkilöstömäärä vähenee 180:llä14.5.2024 12:20:19 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) muutosneuvottelut on saatu päätökseen. THL saavutti tavoitteen 12 miljoonan euron vuotuisesta säästöstä kehyskaudella 2024–2027. Neuvotteluiden lopputuloksena tullaan irtisanomaan 93 henkilöä. Vähennettävä henkilöstömäärä on yhteensä arviolta 180 henkilöä. Loput vähennyksestä saavutetaan eläkkeelle siirtymisten ja päättyvien määräaikaisuuksien kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye