YTK

Huoli työttömyyden kasvusta on noussut syksystä

Jaa

43 % vastaajista on huolissaan työttömyyden kasvusta omalla alallaan kuluvan vuoden aikana. Eniten huolta on rakennusalalla, vähiten sosiaali- ja terveysalalla.

Mies työmaakypärä päässään. Kuvituskuva.

Työttömyyden kasvu huolestuttaa viime syksyä enemmän. 43 % vastaajista oli maaliskuun loppupuolella tehdyssä YTK Työttömyyskassan kyselyssä huolissaan työttömyyden kasvusta omalla alallaan kuluvan vuoden aikana. Lokakuussa 2023 vastaava luku oli 36 %, eli huolestuneiden määrä vastaajista on noussut 7 prosenttiyksikköä.   

Tulos saatiin Jäsenpulssi-kyselyssä, johon vastasi yli 22 000 YTK Työttömyyskassan jäsentä. Vastaajia oli kaikilta toimialoilta ympäri Suomea.  

Rakennusalalla, mainonnassa ja kulttuurialalla paljon huolestuneita 

Eniten työttömyyden kasvu huolestuttaa rakennusalalla, jonka vastaajista peräti 75 % oli huolestuneita työttömyyden kasvusta alallaan.  
Seuraavaksi eniten huolestuneita oli mainos-, markkinointi- ja viestintäpalveluissa työskentelevissä (66 %) ja kulttuuri-, taide- ja viihdealan vastaajissa (65 %). 

Vähiten työttömyyden kasvusta kannetaan huolta sosiaali- ja terveysalalla. Vain 21 % yksityisen sosiaali- ja terveysalan ja 22 % julkisen sosiaali- ja terveysalan vastaajista kertoi olevansa huolissaan työttömyyden kasvusta omalla toimialallaan.  

”Huoli työttömyyden kasvusta kasautuu suhdanneherkille aloille, joiden menestys on riippuvainen taloustilanteesta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan vastaajilla samanlaista huolta ei näy. Sotepuolella työvoimapula on vallitseva todellisuus”, kertoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.    

Huolimaakunnat jakautuvat ympäri maan  

Keskimääräistä enemmän huolta työttömyyden kasvusta kannetaan Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla.  

Keskiarvoa vähemmän työttömyyden kasvu huolestuttaa puolestaan Ahvenanmaalla, Lapissa, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa ja Kainuussa.  

“Työttömyyden kasvu huolestutti vastaajia etenkin niissä maakunnissa, joissa työttömyys kasvoi keskimääräistä voimakkaammin viime vuoden lopulla. Viime kuukausien kehitys luultavasti vaikuttaa vastaajien oletukseen siitä, mitä kuluvan vuoden työtilanteesta ajatellaan”, Auli Hänninen sanoo.  

Kysymys kysyttiin muodossa “Oletko huolissasi työttömyyden kasvusta omalla alallasi kuluvan vuoden aikana?” Vastaajia kyselytutkimuksessa oli 22 764. Kysely toteutettiin YTK Työttömyyskassan jäsenille sähköisesti 22.3.2024-28.3.2024. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytkkassa.fi

YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä myös YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. https://www.ytkpalvelut.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye