Svenska handelshögskolan

Uuden tutkimuksen valossa verojen maksaminen ja veronkierto kumpuavat moninaisista moraalisista motiiveista

Jaa

Mikä saa ihmiset maksamaan veronsa? Entä mitkä seikat vaikuttavat veronkierron paheksutaan? Uusi väitöskirja valaisee verojen maksamisen ja veronkierron taustalla vaikuttavaa monimuotoista moraalipsykologiaa ja tarjoaa näkökulmia siihen, miten digitaaliset rahoitusteknologiat voivat vaikuttaa eettiseen päätöksentekoomme.

Towfiqu barbhuiya/Unsplash

Väitöskirjassaan Jori Grym tutkii muun muassa miksi osa ihmisistä maksavat veronsa hymysuin, mutta eivät välttämättä tuomitse veronkiertäjiä, ja miksi veronkierron paheksujat eivät saa verojen maksusta juurikaan iloa.

"Näyttää siltä, että yhteiseen hyvää tähtäävät ihmiset kokevat positiivisia tunteita veroja maksaessaan, mutta eivät niinkään välitä harmaan talouden toimijoista. Toisaalta ihmiset, jotka kokevat vahvana velvollisuutenaan noudattaa lakeja ja järjestystä, tuomitsevat veronkierron jyrkästi, mutta eivät niinkään nauti verovelvollisuutensa hoitamisesta.", Grym selventää.

Väitöskirjassaan Grym osoittaa myös, kuinka mielikuvat virtuaalivaluuttakauppiaista eroavat käsityksistä pörssikauppiaista, ja miten tämä vaikuttaa heidän tekojensa tuomitsemiseen. Veronkiertoa pidetään vähemmän epäeettisenä, mikäli verotettava varallisuus on hankittu kryptovaluuttakaupankäynnillä perinteisen osakekaupan sijaan.

”Yksinkertaistaen, ihmiset näkivät virtuaalivaluuttameklarit puhtoisimpina hahmoina kuin pörssimeklarit. Tämä johti siihen, että täysin sama teko, eli veronkierto, tuomittiin eri tavoin kauppiaiden välillä.”, Grym selittää.

Jori Grym huomauttaa, että uusien teknologioiden mullistaessa markkinoita meidän tulee aktiivisesti huolehtia siitä, että innovaatiot rakentuvat eettisille periaatteille alusta pitäen. Muutoin käsitykset oikeasta ja väärästä uhkaavat vääristyä uusien rahoitusvälineiden synnyttämien tiedostamattomien ennakkoluulojen takia.

Koko väitöskirja on luettavissa täällä: 
Judging Decisions : Essays on Moral Judgement and Ethical Decisions in the Context of Tax Morale

Lisätietoja:
Jori Grym 
Puh. 044 3732 666
S-posti: jori.grym@hanken.fi

Jori Grym väittelee 19. huhtikuuta klo 14.00 Kauppakorkeakoulu Hankenissa osoitteessa Arkadiankatu 22, Helsinki.

Väitöstilaisuus järjestetään hybridimuotoisena. Osallistua voi tulemalla paikan päälle tai videoyhteyden välityksellä. Videokokoukseen voi osallistua tästä linkistä: https://go.hanken.fi/defence-grym

Vastaväittäjä: Vincent Somville, NHH Norwegian School of Economics
Kustos: Jaakko Aspara

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta.
Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 14 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye