Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Työhyvinvoinnin parantaminen voi vahvistaa kotihoidon työntekijöiden sitoutumista

Jaa

Kotihoidon henkilöstön työhyvinvointiin panostamalla voidaan lisätä myös alan pitovoimaa, uskoo sosionomi Anu Mennander. Hän tutki YAMK-opinnäytetyössään Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kotihoidon henkilöstön työhyvinvointia ja havaitsi, että negatiivisesta julkisuuskuvasta huolimatta kotihoitotyössä myös viihdytään.

Anu Mennander

Sosionomin ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Diakissa suorittava Anu Mennander on työskennellyt Itä-Uudenmaan alueella ikääntyneiden palveluissa vuodesta 2020. Vuoden 2023 alusta työnantajaksi vaihtui Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, josta tuli lopulta myös Mennanderin opinnäytetyön tilaaja. Kimmokkeen aiheelleen Mennander sai sote-uudistuksesta.

– Henkilöstön työhyvinvoinnin tarve korostuu muutosten yhteydessä. Ylemmän ammattikorkeakoulun opintoni alkoivat syksyllä 2022, jolloin historialliseen sote-uudistukseen oli aikaa enää muutamia kuukausia. Olin pohtinut paljon sitä, miten tuleva muutos vaikuttaa sote-alan henkilöstöön ja henkilöstön työssä jaksamiseen, Mennander kertoo.

Mennanderin työnantaja Itä-Uudenmaan hyvinvointialue kiinnostui aiheesta ja ehdotti kohderyhmäksi kotihoitoa.

– Kotihoidon henkilöstön rekrytoinnissa oli ollut samanaikaisesti haasteita. Opinnäytetyössä selvitettiinkin myös, miten alueen kotihoidossa jo työskentelevät saataisiin pysymään nykyisessä työssään, Mennander kertoo.

Mainettaan parempi työhyvinvointi

Kotihoidosta on viime vuosina uutisoitu paljon, eikä alan julkisuuskuva ole ollut kovin positiivinen, Mennander huomauttaa.

– Kotihoidon työn raskaudesta ja palvelun laadun heikkoudesta on paljon kirjoitettu.

Työhyvinvointi kotihoidossa: työhyvinvointikysely Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kotihoidon henkilöstölle -opinnäytetyö tuo kuitenkin työstä esille myös positiivisia kokemuksia.

– Tutkimukseni perusteella kotihoidon henkilöstö voi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella varsin hyvin, työyhteisöt ovat toimivia ja henkilöstö kokee voivansa tehdä laadukasta asiakastyötä. Kotihoidon henkilöstön kokemus omasta osaamisesta suhteessa kotihoidossa tehtävään työhön on erittäin korkea, Mennander kertoo.

Tutkimus tuotti myös kehitysehdotuksia.

– Kotihoidon henkilöstön mukaan työn pitovoimaa voidaan parantaa muun muassa riittävän henkilöstöresurssin varmentamisella, laadukkaalla johtamisella sekä kotihoidon tiimien toimivuuden kehittämisellä, Mennander listaa.

Tarve kotihoidolle kasvaa

Väestön ikääntyminen lisää palvelujen tarvetta. Palvelut pyritään järjestämään mahdollisimman pitkälti asiakkaan kotiin, mikä tarkoittaa usein kotihoidon palveluita. Siksi työhyvinvointiin kannattaa panostaa.

– Kasvavan asiakaskunnan palvelujen mahdollistamiseksi kotihoidossa on kyettävä huolehtimaan henkilöstön hyvinvoinnista, jotta henkilöstö jaksaa tehdä työtään laadukkaasti, Mennander uskoo.

– On myös tärkeää, että kotihoidossa jo työskentelevät haluavat jatkaa työnsä tekemistä. Hyvinvoivan ja pitovoimaisen kotihoidon kautta mahdollistetaan ikääntyneille sekä muille kotihoidon asiakasryhmille inhimillinen ja hyvä arki.

Tutustu opinnäytetyöhön

Mennander, A. (2024). Työhyvinvointi kotihoidossa : työhyvinvointikysely Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kotihoidon henkilöstölle. Opinnäytetyö. Diakonia-ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401302177

Opinnäytetyö on avoimesti luettavissa Theseuksessa.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Kun pelkkä hoito ei riitä29.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Hoiva-alalla on huutava pula työntekijöistä ja resurssit ovat vähissä. Siksi Hoivan tukipalvelut -hankkeessa keskitytäänkin Mikkelin ja koko Etelä-Savon hoiva-alan tukemiseen. Erityisesti pitkäaikaistyöttömien sekä maahan muuttaneiden nuorien ja työikäisten ohjautumista alalle halutaan kehittää. Hankkeen kohderyhmää ovat myös Etelä-Savon toimijat, joiden verkostoyhteistyötä halutaan parantaa sekä sote-henkilöstö, jolle tarjotaan koulutusta ja tukea.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye