Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Turkiseläimet suojattava lintuinfluenssalta 15.4.2024 mennessä

Jaa

Maa- ja metsätalousministeriön tuore asetus velvoittaa turkiseläinten tilat suojattaviksi verkoilla ja muilla toimenpiteillä lintuinfluenssan torjumiseksi. Toimenpiteellä vältetään turkiseläinten joutuminen kontaktiin lintujen tai muiden haittaeläinten sekä niiden ulosteiden kanssa. Verkko tai muu suojamateriaali on oltava asennettuna 15.4.2024 mennessä.

Turkiseläinten suojaamista valvotaan

Kuntien valvontaeläinlääkärit valvovat asetuksen mukaista turkiseläinten suojaamista 15.4.2024 alkaen. Mikäli suojaamisessa havaitaan puutteita tai asetuksen mukainen velvoite on kokonaan laiminlyöty, saa turkistarhaaja määräyksen korjata toimintaansa. Mikäli tiloille joudutaan tekemään ylimääräisiä valvontakäyntejä, voi niistä seurata turkistarhaajalle 150 euron suuruinen valvontakäyntimaksu.

Ulkomailta tilattujen verkkomateriaalien toimituksessa on esiintynyt viiveitä. Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFURin mukaan kaikki turkistarhaajat eivät ole saaneet tilaamiaan suojausmateriaaleja ajoissa huhtikuiseen asennusaikarajaan nähden. Yleisesti ottaen tahtotila turkiseläinten suojaamiseen on hyvä.

Ratkaisuina toimitusviiveisiin aluehallintovirasto suosittaa väliaikaisten verkkojen, esimerkiksi paaliverkkojen, hankintaa tai muuta luotettavaa tapaa, jolla voidaan estää lintujen ja turkiseläinten väliset kontaktit sekä turkiseläinten käyttämän rehun ja veden likaantuminen lintujen eritteillä.

Turkistarhojen suojaamiseen lintuinfluenssalta on mahdollista hakea investointitukea 16.3.2024 alkaen. Tukea haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa.

Virus uhkaa ihmisten ja eläinten terveyttä

Korkeapatogeenisen lintuinfluenssaviruksen siirtyminen turkiseläimiin lintujen keväisen muuttoliikkeen myötä on vakava uhka turkiselinkeinolle. Turkiseläimet eivät saa päästä minkäänlaiseen kontaktiin lintujen kanssa.

”Turkiseläinten suojaamatta jättämisen riskit ihmisten ja eläinten terveydelle ovat yksinkertaisesti liian korkeat, jotta asetuksen noudattamisesta ja valvonnasta voitaisiin joustaa”, toteaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri, ympäristöterveydenhuollon yksikön päällikkö Matti Nyberg.

”Velvoittavat suojaamistoimenpiteet tulee tehdä tiloilla 15.4.2024 mennessä”, hän painottaa.

Mikäli suojaamatta jätetyn tilan turkiseläimistä löydetään korkeapatogeenista lintuinfluenssavirusta, voi asetuksen noudattamatta jättäminen vaikuttaa myös turkistarhaajan saamiin korvauksiin, mikäli Ruokavirasto joutuu päättämään turkiseläinten lopettamisesta.

Kunnaneläinlääkärit tarkastavat vuoden 2024 aikana noudattavatko kaikki turkistarhat 15.4.2024 voimaan tulevan tautisuojausasetuksen vaatimuksia. Tarkastukset pyritään tekemään 15.4.–31.10.2024 välisenä aikana, jolloin tarhoilla on oltava niin sanotut väliaikaiset lintuverkot. Ruokavirasto valmistelee parhaillaan ohjetta myös turkiseläinten seurantanäytteenottoja varten.

Lisää aiheesta:

Lisätiedot:

Matti Nyberg, yksikön päällikkö
Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi  

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintoviraston HÄME24-valmiusharjoitus – varautumista yhteistyössä organisaatiorajojen yli23.5.2024 07:46:49 EEST | Tiedote

HÄME24 on Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä alueellinen valmiusharjoitus, joka kokoaa yhteen Kanta-Hämeen sekä Päijät-Hämeen kunnat, hyvinvointialueet ja muita alueellisia turvallisuustoimijoita harjoittelemaan poikkeusolojen yhteistoimintaa. Harjoitus huipentuu syyskuun alussa järjestettävään aktiivivaiheeseen, jossa osallistujat pääsevät harjoittelemaan tilanteen hallintaa kuvitteellisessa väestönsuojelutilanteessa. HÄME24 toteutetaan samanaikaisesti Panssariprikaatin paikallispuolustusharjoituksen (PAPU-harjoitus) 2/24 kanssa.

Regionförvaltningsverket gjorde ett flertal inspektioner 2023 och påförde administrativa påföljder för brott mot penningtvättslagen21.5.2024 09:32:00 EEST | Tiedote

År 2023 genomförde Regionförvaltningsverket i Södra Finland inspektioner av rapporteringsskyldiga enligt penningtvättslagen. Syftet med inspektionerna var att utreda hur den rapporteringsskyldiga har följt penningtvättslagen i sin verksamhet. Utöver inspektionerna genomförde regionförvaltningsverket tillsynskampanjer, utökade anvisningarna till exempel i form av utbildningsvideor och påförde ordningsavgifter och påföljdsavgifter.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye