Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Asbestipurkutyö vaaransi työntekijöiden terveyden – yrittäjälle sakkoja ja yhtiölle yhteisösakko

Jaa

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tänään 11.4.2024 rakennusalan yrittäjälle työturvallisuusrikoksesta 15 päiväsakon rangaistuksen ja yhtiölle 2 500 euron yhteisösakon.

Asiassa oli kyse asuinrakennuksen saneeraustyömaasta. Korpilahdella sijaitsevalle työmaalle tehtiin työsuojelutarkastus helmikuussa 2022. Tarkastuksella havaittiin puutteita asbestityötä koskevien säännösten noudattamisessa, pölynhallinnassa, työntekijöiden suojaamisessa ja turvallisuutta koskevien suunnitelmien laatimisessa.

Asbesti pääsi leviämään työmaalla

Arviolta 1950-luvulla rakennetun kohteen saneeraustyö oli aloitettu ilman, että kohteesta oli tehty asbestikartoitus tai laadittu työturvallisuutta koskevia kirjallisia suunnitelmia. Kohteessa oli tehty asbestipitoisten materiaalien purkutöitä ns. normaalipurkuna noudattamatta asbestipurkutyötä koskevien säädösten edellyttämiä menetelmiä. Asbestipitoista pölyä oli päässyt leviämään, mikä todettiin pyyhintänäytteellä. Asbestipurkutyötä tehneillä ei myöskään ollut lainsäädännössä edellytettyä asbestipurkulupaa. Rakennuskohteessa havaittiin puutteita myös pölynhallinnassa ja työntekijöiden suojaamisessa haitalliselta rakennuspölyltä. Rakennustyömaalla tehdyllä seurantatarkastuksella havaittiin, että asbestikartoitus ja turvallisuussuunnitelmat olivat edelleen tekemättä. Asbestikartoitus tehtiin vasta seurantatarkastuksen jälkeen.

Syyttäjän haastehakemuksessa esitetty teonkuvaus oli käräjäoikeuden käsittelyssä pääosin riidaton ja vastaaja myönsi syyllistyneensä työturvallisuusrikokseen. Käräjäoikeus katsoi, että asiassa esitetty kirjallinen todistelu tuki haastehakemuksen teonkuvaukseen kirjattua. Käräjäoikeus totesi, että vastaajalla oli asemansa perusteella ollut huolellisuusvelvoite siitä, ettei syytteessä kuvattuja puutteita pääse syntymään. Kyse ei myöskään ollut ennalta-arvaamattomista tapahtumista, sillä asbestin vaarallisuus on ollut vastaajan tiedossa. Oikeudenmukaisena seuraamuksena käräjäoikeus piti 15 päiväsakon rangaistusta.

Yhteisösakon tuomitsemisen edellytykset olivat käräjäoikeuden mukaan olemassa, koska yhtiön johtoon kuulunut vastaaja oli syyllistynyt työturvallisuusrikokseen. Yhteisösakon määrän mittaamisessa käräjäoikeus otti huomioon, ettei yhtiön johdon osallisuutta taikka tekoa voitu pitää vähäisinä. Toisaalta kyse oli huolimattomuudesta, eikä säännösten vastaisesti ollut toimittu tahallisesti. Yhtiössä oli myös ryhdytty toimiin vastaavien tapahtumien estämiseksi jatkossa. Käräjäoikeus katsoi kohtuulliseksi tuomita yhtiölle 2 500 euron suuruisen yhteisösakon.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että asbestipurkutyössä on ehdottoman tärkeää noudattaa erityistä varovaisuutta ja asbestityön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen (798/2015) määräyksiä. Asbestille altistuminen ei aiheuta useinkaan oireita altistumishetkellä, vaan altistumisen seuraukset voivat näkyä vasta pitkällä viiveellä. Asbestille altistuminen voi aiheuttaa vakavia sairauksia tai jopa ennenaikaisen kuoleman.

Tiedote perustuu käräjäoikeuskäsittelyssä suullisesti julistettuun tuomioon. Tuomio ei ole tiedotteen julkaisuhetkellä lainvoimainen.

Keski-Suomen käräjäoikeuden asia nro R 23/3329


Lisätietoja: 
Lakimies Kirsi-Maria Kallio, 0295 018 273, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintoviraston HÄME24-valmiusharjoitus – varautumista yhteistyössä organisaatiorajojen yli23.5.2024 07:46:49 EEST | Tiedote

HÄME24 on Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä alueellinen valmiusharjoitus, joka kokoaa yhteen Kanta-Hämeen sekä Päijät-Hämeen kunnat, hyvinvointialueet ja muita alueellisia turvallisuustoimijoita harjoittelemaan poikkeusolojen yhteistoimintaa. Harjoitus huipentuu syyskuun alussa järjestettävään aktiivivaiheeseen, jossa osallistujat pääsevät harjoittelemaan tilanteen hallintaa kuvitteellisessa väestönsuojelutilanteessa. HÄME24 toteutetaan samanaikaisesti Panssariprikaatin paikallispuolustusharjoituksen (PAPU-harjoitus) 2/24 kanssa.

Regionförvaltningsverket gjorde ett flertal inspektioner 2023 och påförde administrativa påföljder för brott mot penningtvättslagen21.5.2024 09:32:00 EEST | Tiedote

År 2023 genomförde Regionförvaltningsverket i Södra Finland inspektioner av rapporteringsskyldiga enligt penningtvättslagen. Syftet med inspektionerna var att utreda hur den rapporteringsskyldiga har följt penningtvättslagen i sin verksamhet. Utöver inspektionerna genomförde regionförvaltningsverket tillsynskampanjer, utökade anvisningarna till exempel i form av utbildningsvideor och påförde ordningsavgifter och påföljdsavgifter.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye