Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pälsdjur ska skyddas mot fågelinfluensa senast den 15.4.2024

Dela

Jord- och skogsbruksministeriets nya förordning kräver att pälsdjursfarmerna ska skyddas med nät eller andra åtgärder för att bekämpa fågelinfluensan. Med åtgärderna undviks att pälsdjuren kommer i kontakt med fåglar och andra skadedjur samt deras avföring. Nät eller andra skyddsmaterialer skall vara installerade senast den 15.4.2024.

Pälsdjurens skyddande ska övervakas

Kommunernas övervakningsveterinärer övervakar pälsdjurens skyddande enligt förordningen från och med den 15. april. Ifall det upptäcks brister i skyddandet eller om förordningens krav har helt försummats, ges pälsfarmaren en order att rätta till verksamheten. Ifall extra övervakningsbesök måste göras, kan det resultera i en påföljdsavgift av 150 euro åt pälsfarmaren.

Det har funnits fördröjningar gällande leveranser av nätmaterial som har beställts utomlands. Enligt Finlands pälsdjurfödares förbund FIFUR har alla pälsfarmare inte fått skyddsmaterial som beställts i tid före vårens tidsgräns. Generellt är viljan att skydda pälsdjur stark.

Som lösning till leveransfördröjningar rekommenderar regionförvaltningsverket att man skaffar tillfälliga nät, till exempel balnät, eller gör andra pålitliga åtgärder som förhindrar kontakten mellan fåglar och pälsdjur samt att pälsdjurens utfodring inte blir nedsmutsad av fåglarnas avföring.

Investeringsstöd för att skydda pälsdjursfarmer mot fågelinfluensa kan sökas från och med den 16. mars. Stödet söks från Livsmedelsverkets Hyrrä-service.

Viruset hotar människornas och djurens hälsa

Smittande av högpatogenisk fågelinfluensa från fåglar till pälsdjur via vårens flyttfåglar är ett allvarligt hot mot pälsnäringen. Pälsdjuren bör inte komma i kontakt med fåglar.

”Pälsdjur som lämnas oskyddade är helt enkelt en för hög risk för människans och djurens hälsa. Därför är det viktigt att noggrant följa förordningen och dess övervakning”, konstaterar Matti Nyberg, länsveterinär och enhetschef vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

”Lagstadgade skyddsåtgärder ska vidtas på farmer senast den 15. april”, understryker han.

Om det hittas högpatogent fågelinfluensavirus i pälsdjuren på oskyddade farmer, kan försummelsen att följa förordningen påverka djurhållarens ersättning, ifall att Livsmedelsverket besluter att avliva pälsdjuren.

Kommunveterinärerna inspekterar under år 2024 om alla pälsfarmer följer förordningens krav om försiktighetsåtgärder som tillämpas från och med den 15. april. Man strävar till att utföra inspektionerna mellan 15.4.−31.10.2024. Då måste det finnas så kallade tillfälliga fågelnät på farmerna. Livsmedelsverket förbereder som bäst instruktioner gällande pälsdjurens förnyade provtagningar.

Mer om ämnet:

Tilläggsinformation:

Matti Nyberg, enhetschef
Basservice, rättsskydd och tillstånd
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland

fornamn.efternamn@rfv.fi  

Nyckelord

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintoviraston HÄME24-valmiusharjoitus – varautumista yhteistyössä organisaatiorajojen yli23.5.2024 07:46:49 EEST | Tiedote

HÄME24 on Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä alueellinen valmiusharjoitus, joka kokoaa yhteen Kanta-Hämeen sekä Päijät-Hämeen kunnat, hyvinvointialueet ja muita alueellisia turvallisuustoimijoita harjoittelemaan poikkeusolojen yhteistoimintaa. Harjoitus huipentuu syyskuun alussa järjestettävään aktiivivaiheeseen, jossa osallistujat pääsevät harjoittelemaan tilanteen hallintaa kuvitteellisessa väestönsuojelutilanteessa. HÄME24 toteutetaan samanaikaisesti Panssariprikaatin paikallispuolustusharjoituksen (PAPU-harjoitus) 2/24 kanssa.

Regionförvaltningsverket gjorde ett flertal inspektioner 2023 och påförde administrativa påföljder för brott mot penningtvättslagen21.5.2024 09:32:00 EEST | Tiedote

År 2023 genomförde Regionförvaltningsverket i Södra Finland inspektioner av rapporteringsskyldiga enligt penningtvättslagen. Syftet med inspektionerna var att utreda hur den rapporteringsskyldiga har följt penningtvättslagen i sin verksamhet. Utöver inspektionerna genomförde regionförvaltningsverket tillsynskampanjer, utökade anvisningarna till exempel i form av utbildningsvideor och påförde ordningsavgifter och påföljdsavgifter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye