Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO: Vähemmistöosakkeenomistajille rajoitettu valituslupa Ahlström-Munksjö Oyj:n osakkeiden lunastusta koskevassa asiassa

Jaa

Korkeimmassa oikeudessa (KKO) on arvioitavana kysymys vähemmistöosakkeiden lunastushinnan määrittämisestä.

Asia koskee vähemmistöosakkeiden lunastamista tilanteessa, jossa kantaja on saanut 24.9.2020 julkistetun Ahlström-Munksjö Oyj:n osakkeita koskeneen vapaaehtoisen ostotarjouksen perusteella haltuunsa 90,6 prosenttia yhtiön osakkeista, tarjoushinnan ollessa 17,84 euroa osakkeelta. 

Vähemmistöosakkeiden lunastamista koskeva välimiesmenettely tuli tämän jälkeen kantajan toimesta vireille 19.3.2021. Välimiesoikeus katsoi, että asiassa oli vähemmistöosakkeiden lunastushintaa määritettäessä erityiset syyt poiketa osakeyhtiölain 18 luvun 7 §:n 3 momentin mukaisesta hintaolettamasta, ja määritti osakkeen lunastushinnaksi 21,55 euroa.    

Käräjäoikeus alensi kantajan muutoksenhausta lunastushinnan 17,84 euroon katsottuaan, että asiassa oli välitystuomiossa todetut erityiset syyt poiketa tarjoushintaa koskevasta olettamasta, mutta ettei markkinahintaan liittynyt sellaisia poikkeuksellisia olosuhteita, jotka tekisivät markkinahinnasta selvästi epäluotettavan.

Vähemmistöosakkeenomistajat vaativat KKO:ssa lunastushinnan korottamista.

Asian diaarinumero KKO:ssa: S2023/534

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Esittelijä Sanna Holkeri, p. 029 56 40014, sanna.holkeri(at)oikeus.fi

Asiakirjatilaukset: korkeimman oikeuden viestintä, viestinta.kko(at)oikeus.fi, puh. 02956 40052 ja 02956 40078

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye