Helsingin yliopisto

Diabeteslääke voi tehostaa immuunipuolustuksen taistelua rintasyöpää vastaan

Jaa

Tyypin 2 diabeteslääke metformiini voi tutkimuksen mukaan auttaa elimistön immuunijärjestelmää tunnistamaan paremmin syöpäsoluja ja tehostaa puolustusreaktiota niitä vastaan.

Nainen pitelee kädessään rintasyöpärusettia.
Tutkimuksen tekeminen ei olisi mahdollista ilman rintasyöpäpotilaita, jotka lahjoittavat kasvainnäytteitään tutkimukseen. Kuva: Mostphotos

Metformiini on yleinen tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytetty lääke. Viime vuosina tutkimuksissa on saatu viitteitä lääkkeen mahdollisista syöpää ehkäisevistä vaikutuksista. Helsingin yliopiston juuri julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että metformiini aktivoi elimistön immuunisoluja. Vaikutus todettiin erityisesti niin sanotuissa dendriittisissä soluissa, jotka tehokkaimmin auttavat puolustusjärjestelmää tunnistamaan syöpäsolut elimistölle vieraina soluina.

– Tutkimuksessamme selvisi, että metformiini vaikutti dendriittisten solujen aineenvaihduntaan siten, että niistä tuli aktiivisia ja ne tehostivat puolustusreaktiota syöpäsoluja vastaan, tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja Rita Turpin kertoo.

Tämän vaikutuksen tunnistaminen voi auttaa kehittämään syöpää vastaan hoitomuotoja, jotka perustuisivat metformiinin ja elimistön immuunijärjestelmää aktivoivien mekanismien yhteisvaikutukseen.

Uusia aseita immuunipuolustukselle?

Tutkijat selvittivät metformiinin vaikutuksia tutkimalla potilaiden rintasyöpäkudosnäytteitä, jotka sisälsivät eläviä syöpäsoluja ja niihin tunkeutuneita immuunisoluja. Tutkimuksessa käytetyt elävät kudosviljelmät eli syövän eksplanttiviljelmät näyttävät samanaikaisesti, mitä syöpälääkkeet tekevät syöpäsoluille ja toisaalta, mitä ne tekevät syöpäkudoksen läpäisseille immuunisoluille.

Tutkimusryhmän johtaja Juha Klefström pitää tutkimusta käänteentekevänä.

– Tutkimuksemme osoittaa, että potilailta saaduista elävistä kasvainnäytteistä on mahdollista saada paljon uutta tietoa siitä, miten syöpälääkkeet vaikuttavat kasvaimeen tunkeutuneisiin immuunisoluihin, hän sanoo.

Klefströmin mukaan syövän eksplanttiviljelmien avulla voidaan etsiä lääkkeitä, jotka tappavat syöpäsoluja mutta jättävät immuunisolut vahingoittumattomiksi. Tai niiden avulla voidaan löytää riskittömiä lääkkeitä, kuten metformiinia, jotka auttavat immuunisoluja aktivoitumaan ja puolustautumaan syöpää vastaan.

Tutkimuksen tekeminen ei olisi mahdollista ilman rintasyöpäpotilaita, jotka lahjoittavat kasvainnäytteitään tutkimukseen.

– Olemme todella kiitollisia kaikille tutkimukseen osallistuneille potilaille heidän korvaamattoman arvokkaasta panoksestaan syöpätutkimuksen edistämisessä, Klefström sanoo.

Artikkeli: Turpin R, Liu R, Munne PM, et alRespiratory complex I regulates dendritic cell maturation in explant model of human tumor immune microenvironmentJournal for ImmunoTherapy of Cancer 2024;12:e008053. doi: 10.1136/jitc-2023-008053

Lisätietoja

Juha Klefström, tutkimusjohtaja, Helsingin yliopisto, Suomen Syöpäinstituutin tutkimusprofessori

juha.klefstrom@helsinki.fi
p. 044-3773876

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa Helsingin yliopistosta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye