Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pielisen tulvia rajoitetaan poikkeusjuoksutuksin

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt luvan Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen hakemuksen perusteella Pielisjoella sijaitsevan Kaltimon voimalaitoksen lisäjuoksutuksesta. Lupa määrää lisäjuoksutusten toteuttamisen, jolla pyritään ehkäisemään kevättulvan aiheuttamia vahinkoja Pielisellä.

Pielisjoki 11.4.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pielisjoki 11.4.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut määräyksen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen hakemuksen perusteella 11.4.2024 UPM Energy Oy:n Pielisjoella sijaitsevan Kaltimon voimalaitoksen lisäjuoksutuksesta. Aluehallintoviraston päätöksessä määrätään väliaikaisesti nostamaan juoksutusta kevättulvien vahinkojen ehkäisemiseksi. Alempana Pielisjoella sijaitseva Kuurnan Voima Oy:n omistama Kuurnan voimalaitoksen juoksutus on mukautettava vastaamaan Kaltimon voimalaitoksen juoksutusta.

Talven ja kevään suuri lumimäärä sekä Pielisen yli 30 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi vedenpinta on lisännyt todennäköisyyttä Pielisen tulvavahingoille touko-kesäkuulle sijoittuvan kevättulvan aikana. Juoksutuksilla pyritään alentamaan tulvahuippua, jotta merkittävämmiltä vahingoilta vältyttäisiin.

Väliaikainen poikkeusjuoksutus on aloitettu 11.4.2024. Kaltimon voimalaitoksen virtaamaa lisätään vähitellen, ja virtaaman lisäys luonnonmukaiseen virtaamaan nähden on lauantaista 13.4.2024 alkaen 150 m3/s. Lisäykset tehdään välttäen äkillisiä virtaaman muutoksia. Toimenpiteen ei arvioida aiheuttavan haittoja Pielisen tai Pielisjoen alueen vesien- ja rantojen käyttäjille tai luonnonarvoille.

Lisäjuoksutukset ovat suurimmillaan huhtikuussa ja ne päättyvät toukokuussa.

Loppukesän ja syksyn vedenkorkeuksiin juoksutuksilla ei arvioida olevan vaikutusta, sillä Pielisen vedenkorkeus palautetaan luonnontilaiseksi mahdollisimman pian tulvan jälkeen vähentämällä juoksutusta.

Pielinen on Euroopan suurimpia säännöstelemättömiä järviä ja Suomen neljänneksi suurin järvi. Pielistä juoksutetaan UPM Energy Oy:n omistamalla Kaltimon voimalaitoksella luonnonmukaisen purkautumistaulukon mukaisesti, eli juoksutus määräytyy normaalitilanteessa suoraan Pielisen vedenkorkeuden perusteella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mauri Keränen
johtava asiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mauri.a.keranen@ely-keskus.fi
p. 0295 027 691 (tavoitettavissa 12.4.)

Teppo Linjama
vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 199 (tavoitettavissa 15.4. alkaen)

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Biosfäärialueen ja Eyes as Big as Plates -taiteilijaduon yhteistyöprojektia esitellään valokuvanäyttelyn avajaistilaisuudessa 7.5.2024 Kolin luontokeskus Ukossa25.4.2024 12:06:48 EEST | Tiedote

2.5.–27.6.2024 avoinna olevassa valokuvanäyttelyssä on kuvattuna pohjoiskarjalaisia toimijoita kuten kyläaktiiveja, valuma-aluekunnostajia, turvealan ammattilaisia, kalakantojen elvyttäjiä, metsästäjiä ja luonnonsuojelijoita. Näyttelyn avajaisissa 7.5. tiede ja taide kohtaavat Veden taju -tutkimusryhmän ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa järjestettävässä Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye