Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kasviplanktonin kevätkukinta värjäsi vettä Oulun edustalla merialueella

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti Oulun edustan merialueelta Kuivasmereltä Taskisenrannasta tehtyä vesistöhaittailmoitusta. Ilmoituksen mukainen ruskea vesi, haju ja verkkojen limoittuminen johtui todennäköisesti kasviplanktonin kevätkukinnasta. Kasviplanktonlevät voivat lisääntyä massoittain jään alla, kun valon määrä lisääntyy ja ravinteita on riittävästi. Kevätkukinta voi värjätä veden ruskeaksi tai punertavaksi ja sotkea verkkoja. Maalis- ja huhtikuun alun näytteissä vedenlaatu oli talviajalle tyypillinen. Pitkästä jäätalvesta huolimatta happitilanne oli syvemmillä alueilla hyvä. Matalaa ranta-aluetta on kuitenkin paljon ja vedenvaihtuvuudeltaan rajoitetuilla alueilla happitilanne on voinut heikentyä, mikä on voinut aiheuttaa hajuja ja kuplimista avannosta. Voimakkain kasviplanktonin kevätkukinta lienee ajoittunut maalis- ja huhtikuun näytteenottojen väliin. Vesinäytteiden ja vedenlaatutulosten osalta täytyy huomioida, että ne kertovat aina näytteenottohetken tilanteen. Vesistöhaitoista kannattaakin ilmoittaa heti niiden ilmettyä.

Jään alta esiin vedetyssä kalastusverkossa on ruskeaa limaa.
Verkon koentaa Letonniemessä. Kuva: Timo Yrjänä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen tuli 22.3.2024 ilmoitus Pateniemen Taskisenrannalla havaitusta ruskeasta ja haisevasta vedestä, ruskeasta aineksesta sekä verkkojen limoittumisesta. Ilmoittajan 26.3. Taskisenrannalta toimittamat näytteet verkon aineksesta ja veden laadusta olivat kirkkaita eikä niissä ollut samennusta tai hajuja. Näytteissä oli pieniä määriä kiintoainesta ja erilaisia ajankohdalle tyypillisiä piileviä. Letonniemen edustan 6.4. vastaavissa näytteissä oli kiintoainetta sekä sini- ja piileviä selvästi enemmän kuin Taskisenrannalla. Verkkojen limoittuminen oli kuitenkin aiemmin havaittua vähäisempää. 

Vedenlaatutulokset talviajalle tyypillisiä 

Oulun edustan maaliskuun alun vedenlaatutulokset olivat ajankohdalle tyypilliset. Pitkästä jäätalvesta huolimatta happitilanne oli hyvä myös pohjan läheisillä alueilla. Taskilan jätevedenpuhdistamon edustalla typpipitoisuudet olivat koholla. Huhtikuun alussa Piispanleton edustalta ja Kuivasmereltä sekä viideltä rannanläheiseltä havaintopaikalta (Kuivasmeri Taskisenperä, Karinkanta, Taskilan jätevedenpuhdistamon edustan sula, Letonniemen eteläpuoli ja Toppilansalmen aallonmurtaja) ei havaittu hajuja tai samennuksia eikä vedenlaatutuloksissa ollut poikkeavuutta. Taskilan jätevedenpuhdistamon rannan edustalta sulapaikassa vedenlaatu oli muita paikkoja heikompaa. 

Taskilan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan mukaisesti typenpoistoa käytetään vain silloin kun veden lämpötila on yli 12 astetta. Sen vuoksi puhdistettujen jätevesien typpipitoisuus voi olla talven aikana suurempi, kun typenpoisto ei kylmän veden aikana ole käytössä. Taskilan jätevedenpuhdistamon toiminta on ollut normaalia, eikä häiriöitä tai ohijuoksutuksia ole ollut eikä puhdistamolle tulevissa merialueella sijaitsevissa paineviemäreissä ole tiedossa vuotoja. Vesinäytteiden analyysitulosten perusteella ei ole havaittavissa bakteeripitoisuuksien nousua tai muuta, joka viittaisi jätevesipäästöön. 

Kuormitusta valuma-alueelta 

Aivan Taskilan edustalle laskee Mannisenoja, jonka kautta tulee kaupunkialueen hulevesiä sekä Oulun lumenkaatopaikan vesiä. Taskilan edustan rannan sula-alueilla virtaava vesi tulee todennäköisesti tummavetisestä Mannisenojasta. Oulun edustan merialueen vedenlaatuun vaikuttavat myös jokivedet, jotka leviävät jään alla laajalle alueelle. Eniten kaupungin läheisen merialueen tilaan vaikuttaa Oulujoki ja alueen pohjoisosassa myös virtaamaltaan pienempi Kalimenoja. Jokikuormituksessa ei kuitenkaan näy lisäystä, joka voisi selittää veden poikkeuksellista tummuutta. Oulujokisuun pohjoispuolinen Kuivasmeren alue on suurelta osin saarten ja matalikkojen eristämä, mikä vähentää vedenvaihtuvuutta ja voi vaikuttaa alueen vedenlaatuun.  

Suotuisat olosuhteet kasviplanktonin kevätkukinnalle   

Ilmoituksen mukainen ruskea vesi, haju ja verkkojen limoittuminen Oulun edustan merialueelta johtui todennäköisesti kasviplanktonin kevätkukinnasta. Kasviplanktonlevät voivat lisääntyä massoittain jään alla, kun valon määrä lisääntyy ja ravinteita on riittävästi. Kevätkukinta voi värjätä veden ruskeaksi tai punertavaksi ja sotkea verkkoja. Kasviplanktonin kevätkukinnan voimakkuudessa voi olla vaihtelua vuosien välillä. Siihen vaikuttaa saatavilla olevat kasvuolosuhteet kuten ravinteet, lämpötila, valon määrä ja eri lajit voivat runsastua valtalajeiksi. Piilevät ovat tyypillistä viileän veden kevätlajistoa, mutta esimerkiksi keväällä 2022 Sipoon saaristossa, Helsingin ja Haminan edustoilla todettiin pitkän jääpeitteisen kauden suosineen viherlevien kasvua. 

Lisätietoja arkisin klo 8–16: 

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Mirja Heikkinen, puh. 0295 038 315 

Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi 

Avainsanat

Liitteet

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Työttömien määrä vähentynyt kevään aikana Pohjois-Pohjanmaalla22.5.2024 08:03:06 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli huhtikuun lopussa 22 200 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 100 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten, mutta vajaa pari tuhatta vähemmän kuin tämän vuoden alussa. Kevään kehityksessä on normaalia vuoden sisäistä muutosta – keväisin työttömien määrä alenee kesää kohti. Matalasuhdanteen ei enää uskota pahenevan. Talous elpyy vähitellen, mutta vielä ei ole merkittäviä työllistäviä kasvusignaaleja näköpiirissä. Lomautettujen määrä on edelleen korkea, mutta on laskenut vuoden alusta. Huhtikuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 600. Vastikään toteutuneet lomautukset ovat kohdistuneet erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin sekä talonrakentajiin.

Siikajoen ja Lamujoen rantasyöpymiä selvitetään ilmakuvauksilla ja maastomittauksilla13.5.2024 09:51:16 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on Uljuan tekojärven säännöstelyyn liittyvä rantasyöpymien tarkkailu-, selvittämis-, suojaamis- ja korvausvelvoite. Velvoitteesta on määrätty Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä nro 1533/2023, 28.11.2023 ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro 83/2020, 22.6.2020. Toukokuun 2024 loppupuolella tehdään ilmakuvaus dronella Lamujoen ja Siikajoen rannoille Uljuan voimalaitoksen ja Ruukinkosken pohjapadon välisellä alueella. Ilmakuvauksen tarkoituksena on kartoittaa rantasyöpymien tilannetta koko jokijaksolla. Ilmakuvauksen tekee Mitta Oy. Ilmakuvauksen tuloksia verrataan aiempiin tarkkailutuloksiin ja tilanteesta tehdään yhteenvetoraportti, joka valmistuu vuoden 2024 aikana. Kesäkuussa 2024 tehdään tilakohtaisia maastomittauksia 82 rantatilalla, jotka ovat jättäneet muistutuksen asiasta aluehallintoviraston tai hallinto-oikeuden käsittelyn yhteydessä. Rantatilojen omistajille tiedotetaan mittauksista kirjeitse. Tilakohtaisten selvitysten tar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye