Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Tulvatilanne Pohjois-Pohjanmaan eteläosan joilla jatkuu

Jaa

Tulvatilanne Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa jatkuu. Kalajoessa Alavieskan keskustan jääpato purkautui lauantaina iltapäivällä, ja Kalajoen jäät kasautuvat nyt Tyngän kylän kohdalle, jossa vesi nousee. ELY-keskus ja pelastuslaitos seuraavat tilannetta.

Jääpato purkautui Kalajoella.
Jääpato purkautui Kalajoella. Timo Yrjänä

Tyngän kylän alapuolella Kalajoki on sula Kalajoen kaupungin keskustaan saakka. Kalajoen latvajärvien säännöstelyllä joen noin 300 m3/s:n virtaamasta on pystytty leikkaamaan 50-100 m3/s, mikä on helpottanut  tulvatilannetta. Myös ennen tulvaa tehdyt jääsahaukset ovat auttaneet poikkeuksellisen paksujen jäiden lähtöä.

Jääpatoja puretaan lauantaina myös Lestijoen alaosalla Himangan Hillilässä ja Vääräjoella Kamusenperällä.

Lestijoen ja Kalajoen virtaamat ovat edelleen nousussa. Huippu saavutetaan huomenna tai ylihuomenna. Ensi yöksi odotettu sade voi nostaa tulvakorkeuksia. Pyhäjoen tulvahuippua odotetaan ensi viikon puoliväliin. Sään viilenemisen odotetaan hidastavan tulvan nousua alkuviikosta.

Jokialueiden vesitilanteisiin ja tulvaennusteisiin voi tutustua vesi.fi palvelussa:

LestijokiKalajokiPyhäjoki, Siikajoki,  PattijokiOulujokiKiiminkijokiIijokiKuivajoki

Vesitilanne ja ennusteet verkossa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Miikka Annunen, puh.  0295 038 304
Johtava vesitalousasiantuntija Timo Yrjänä, puh.  0400 310 400

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Työttömien määrä vähentynyt kevään aikana Pohjois-Pohjanmaalla22.5.2024 08:03:06 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli huhtikuun lopussa 22 200 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 100 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten, mutta vajaa pari tuhatta vähemmän kuin tämän vuoden alussa. Kevään kehityksessä on normaalia vuoden sisäistä muutosta – keväisin työttömien määrä alenee kesää kohti. Matalasuhdanteen ei enää uskota pahenevan. Talous elpyy vähitellen, mutta vielä ei ole merkittäviä työllistäviä kasvusignaaleja näköpiirissä. Lomautettujen määrä on edelleen korkea, mutta on laskenut vuoden alusta. Huhtikuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 600. Vastikään toteutuneet lomautukset ovat kohdistuneet erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin sekä talonrakentajiin.

Siikajoen ja Lamujoen rantasyöpymiä selvitetään ilmakuvauksilla ja maastomittauksilla13.5.2024 09:51:16 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on Uljuan tekojärven säännöstelyyn liittyvä rantasyöpymien tarkkailu-, selvittämis-, suojaamis- ja korvausvelvoite. Velvoitteesta on määrätty Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä nro 1533/2023, 28.11.2023 ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro 83/2020, 22.6.2020. Toukokuun 2024 loppupuolella tehdään ilmakuvaus dronella Lamujoen ja Siikajoen rannoille Uljuan voimalaitoksen ja Ruukinkosken pohjapadon välisellä alueella. Ilmakuvauksen tarkoituksena on kartoittaa rantasyöpymien tilannetta koko jokijaksolla. Ilmakuvauksen tekee Mitta Oy. Ilmakuvauksen tuloksia verrataan aiempiin tarkkailutuloksiin ja tilanteesta tehdään yhteenvetoraportti, joka valmistuu vuoden 2024 aikana. Kesäkuussa 2024 tehdään tilakohtaisia maastomittauksia 82 rantatilalla, jotka ovat jättäneet muistutuksen asiasta aluehallintoviraston tai hallinto-oikeuden käsittelyn yhteydessä. Rantatilojen omistajille tiedotetaan mittauksista kirjeitse. Tilakohtaisten selvitysten tar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye