Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Yrityksen mukaan työsuojeluviranomaisen määräämä laiminlyöntimaksu oli perusteeton ja kohtuuttoman korkea – hallinto-oikeus hylkäsi valituksen

Jaa

Turun hallinto-oikeus antoi 12.4.2024 päätöksensä asiassa, joka koski valitusta työsuojeluviranomaisen tekemästä päätöksestä määrätä Suomeen työntekijöitä lähettävälle yritykselle 5 500 euron laiminlyöntimaksu.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluvastuualue määräsi 13.3.2023 päätöksellään laiminlyöntimaksun virolaiselle yritykselle. Syynä oli, että yritys ei ollut ilmoittanut työsuojeluviranomaisille työntekijöiden lähettämisestä ennen työn aloittamista. Yritys teki valituksen Turun hallinto-oikeuteen ja pyysi alentamaan maksun määrää. Hallinto-oikeus kuitenkin hylkäsi valituksen ja piti aiheellisena työsuojeluviranomaisen päätöstä asettaa 5 500 euron suuruinen laiminlyöntimaksu.

Lähettävä yritys vaati valituksessaan laiminlyöntimaksun kohtuullistamista. Vaikka yritys myönsi tehneensä virheen jättäessä ilmoittamatta työntekijöitä, oli laiminlyöntimaksu yrityksen näkemyksen mukaan perusteeton ja määrä kohtuuttoman korkea. Yrityksen mukaan heille ei ollut annettu aikaa virheen korjaamiseen, eikä kenellekään aiheutunut taloudellisia menetyksiä kyseisestä laiminlyönnistä. Asiassa oli riidatonta, että yritys ei ollut tehnyt työntekijöiden lähettämisestä ennakkoilmoitusta ennen työnteon aloittamista. Lähetetyt työntekijät työskentelivät vuokratyöntekijöinä eri betonielementtitehtaissa Suomessa. Puuttuva ilmoitus havaittiin työsuojelutarkastuksen yhteydessä.

Hallinto-oikeuden antamassa päätöksessä todettiin, että laiminlyönti oli työntekijöiden määrään ja työnteon pitkään kestoon nähden sekä laadultaan että laajuudeltaan moitittava. Hallinto-oikeus totesi, että lähettävän yrityksen huolimattomuus tai tietämättömyys lakisääteisistä velvollisuuksista ei vaikuta laiminlyöntimaksun määrään alentavasti. Hallinto-oikeus katsoi, ettei työsuojeluviranomaisen päätöstä ole syytä muuttaa.

Työntekijöiden lähettämisilmoitusmenettelyn tarkoituksena on varmistaa työsuojeluviranomaisen reaaliaikainen valvonta sekä valvonnan kohdentaminen tarkoituksenmukaisiin valvontakohteisiin. Myöhässä tehty ilmoitus tai sen kokonaan tekemättä jättäminen on omiaan haittaamaan valvonnan tarkoituksenmukaista suorittamista.

Työsuojelun lakimies Natalie Eklund muistuttaa ilmoitusvelvollisuuden perustuvan lakiin lähetetyistä työntekijöistä, jota työsuojeluviranomainen valvoo. Kun lähettäviä yrityksiä tarkastetaan, arvioidaan sitä, miten työnantaja on täyttänyt työntekijöiden lähettämisestä annetussa laissa säädetyt velvoitteet, kuten ilmoitusvelvollisuuden ja edustajan asettamisen velvollisuuden. Eklund haluaa huomauttaa, että vaikka yrityksen mukaan taloudellisia menetyksiä ei laiminlyönnistä aiheutunutkaan, ei laiminlyöntimaksun edellytyksenä ole se, että siitä olisi aiheutunut haittaa.

Työsuojeluviranomaisen tehtävänä on valvoa sekä kotimaisten työnantajien että Suomeen työntekijöitä lähettävien työnantajien toimintaa. Valvonnan tarkoituksena on varmistaa lähetettyjä työntekijöitä koskevien velvoitteiden noudattaminen ja turvata kaikille työntekijöille samoilla ehdoilla toimivat työmarkkinat niin työehtojen kuin muunkin kohtelun suhteen. Ennakkoilmoitukset ja täydennysilmoitukset tehdään vaivattomasti verkossa verkkolomakkeella. Yritykselle tulee lomakkeen lähettämisen jälkeen automaattisesti kopio tehdystä ilmoituksesta.

Turun hallinto-oikeus, päätös H517/2024, 12.4.2024, vailla lainvoimaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Natalie Eklund, 0295 018 188, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket har gett Österbottens välfärdsområde en anmärkning och begärt tilläggsuppgifter om tillgången till psykologtjänster17.5.2024 10:10:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har utrett tillgången till psykologtjänster inom elevhälsan i Österbottens välfärdsområde. Detta gjordes som ett tillsynsärende inom hälso- och sjukvården efter att regionförvaltningsverket fått en anmälan om missförhållanden gällande tjänsterna och upptäckt brister i tjänsterna genom en enkät som genomfördes 2023. Det råder brist på psykologer i området, något som märks i form av svårighet att ordna nödvändiga psykologtjänster på lika villkor för alla skolelever och studerande.

Aluehallintovirasto on antanut Pohjanmaan hyvinvointialueelle huomautuksen sekä pyytänyt lisätietoa psykologipalveluiden saatavuudesta17.5.2024 10:10:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on selvittänyt opiskeluhuollon psykologipalveluiden saatavuutta Pohjanmaan hyvinvointialueella terveydenhuollon valvonta-asiana saatuaan palveluita koskevan epäkohtailmoituksen ja havaittuaan vuonna 2023 toteutetussa kyselyssä palveluissa esiintyviä puutteita. Psykologeista on alueella pulaa ja se näkyy vaikeutena järjestää tarvittavia psykologipalveluita yhdenvertaisesti kaikille koululaisille ja opiskelijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye