Järvi-Suomen Energia

Järvi-Suomessa tarkastetaan sähköverkkoa dronella 1850 kilometriä huhti-kesäkuussa

Jaa

Järvi-Suomen Energia on aloittanut sähkölinjojen lentotarkastukset. Tarkastukset tehdään dronelennokeilla ja helikoptereilla. Helikopteritarkastukset sijoittuvat alustavasti viikoille 20–21 sään mukaan. Dronet lentävät viikoilla 16–25. Lennoilla pyritään ottamaan huomioon eläintilat.

Järvi-Suomen Energia on aloittanut sähkölinjojen lentotarkastukset. Kyseessä on vuositarkastus, jossa käydään läpi puolet jakelualueen keskijänniteverkosta, tänä vuonna yhteensä 3000 kilometriä. Lisäksi tarkastetaan 400 kilometriä pienempää 1 kilovoltin verkkoa. Tarkastettavat alueet on merkitty kartalle: dronella tehtävät oranssilla ja helikopteritarkastukset keltaisella. Värjäämätön osa tarkastetaan vuorostaan vuonna 2025.  

Helikoptereilla toteutettavia tarkastuslentoja tehdään sään mukaan kahden, enintään kolmen viikon ajan 13.5. alkaen. Tarkastuksia saatetaan tehdä myös viikonloppuisin. Lennoilla noudatetaan erityistä varovaisuutta eläintilojen läheisyydessä. 

Tarkastuksilla paikannetaan johtokaduilta linjoja hipovia puita, raivausta tai vierimetsän hoitoa kaipaavia kohteita sekä vaurioita linjojen komponenteissa. Tarkastusten ansiosta voidaan ennaltaehkäistä sähkökatkoja tulevissa myrskyissä poistamalla riskipuut ja -oksat johtokaduilta ja korvaamalla vioille alttiit verkostokomponentit. 

null

Lentotarkastuksissa kokeillaan uutta tekniikkaa

Tänä vuonna helikopteritarkastuksissa kokeillaan uutta teknologiaa eristinvikojen etsinnässä. Sähköjohdon pylväästä eristävät eristinkomponentit voivat hajotessaan olla harmillinen vianaiheuttaja. Piilevät eristinviat voivat aiheuttaa ajoittaista sähköverkon räpsymistä, jonka aiheuttajan paikantaminen on vaikeaa.

Hajonnut eristin aiheuttaa sähkömagneettista häiriötä samalla pitäen sirisevää ääntä, jota ihmiskorva ei kuule. Vaurioituneita eristimiä etsitään perinteistä ja modernia tekniikkaa yhdistämällä.

”Lennettäessä helikopterilla hajonneen eristimen yllä, pystytään havaitsemaan vian aiheuttama häiriö radiotaajuuksilla. Havaittua kohtaa voidaan palata tutkimaan tarkemmin ultraäänikameran avulla. Ultraäänikamera pystyy havaitsemaan ääntä, tässä tapauksessa rikkoutuneen eristimen pitämää sirinää. Tällä tekniikalla voimme jatkossa ennaltaehkäistä asiakkaiden kokemia lyhyitä katkoja”, Järvi-Suomen Energian kunnossapitopäällikkö Juuso Ruottinen kertoo.

Sähköverkkoa tarkastetaan drone-lennokeilla 1850 kilometriä

Keväästä 2022 lähtien on voinut Järvi-Suomen Energian verkkoalueella havaita helikopterien lisäksi myös drone-lennokkeja lentämässä linjojen yllä. Droneilla tehdään samanlaisia kunnossapitolentoja kuin helikoptereilla, eli tarkastetaan huolto- ja korjaustarpeita sekä kartoitetaan kasvillisuuden kasvutilannetta linjojen alla ja niitä ympäröivissä reunametsissä. Tänä keväänä tehtävät drone-lennot on aloitettu tällä viikolla ja ne päättyvät juhannukseen mennessä.

Drone-palveluita Järvi-Suomen Energialle tuottaa Evision Oy, joka kuuluu Suur-Savon Sähkö -konserniin.  Yritys tuottaa sähköverkkoyhtiöille dataan ja data-analytiikkaan pohjautuvia kunnossapitopalveluita. Tämä tarkoittaa, että dronella lennetään johtokatua, josta drone ottaa kuvia ja rakentaa 3D-malleja.

Evisionin lentolaitteissa on yrityksen logo sekä lennättämiseen vaadittava operaattorin rekisteröintitunnus. Lennokkeja operoi maastossa urakointiyhtiö Elvera.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Järvi-Suomen Energia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye