Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen maaseudun yrityksille ja hankkeille 2,4 miljoonaa euroa

Jaa

EU:n maaseuturahoituksen uusi kausi (2023–2027) on lähtenyt liikkeelle. Keski-Suomessa maaseudun yrityksille ja yhteisöjen kehittämishankkeille on myönnetty rahoitusta yhteensä lähes 2,4 miljoonaa euroa maaliskuun 2024 loppuun mennessä.

ilmakuva maaseudulla sijaitsevasta teollisuushallista
Hankasalmella toimiva TMK Machinery saa maaseuturahoitusta tuotantohallin laajennukseen. TMK Machinery Oy

EU:n maaseuturahoituksen tukea on myönnetty Keski-Suomen maaseudulla toimiville pk- ja mikroyrityksille kauden alusta maaliskuun 2024 loppuun mennessä yhteensä 0,91 miljoonaa euroa. Maaseudun yhteisöjen ja yhdistysten saama tuki kehittämishankkeisiin on yhteensä 1,47 miljoonaa euroa.

Yritystukia on myönnetty 32 kohteeseen. Yritykset saavat tukea mm. tuotantotilojen laajentamiseen, koneinvestointeihin, uuden liiketoiminnan käynnistämiseen, vastuullisuusraportoinnin kehittämiseen ja investointeihin, joilla houkutellaan matkailijoita Keski-Suomeen. Yritysten omarahoitus huomioiden tuettujen toimintojen kokonaisrahoitus on 3,5 miljoonaa euroa.

Rahoitusta saa myös 19 kehittämishanketta. Ne edistävät maaseudun elinvoimaa ja viihtyisyyttä mm. kehittämällä ikääntyvien digiosaamista, houkuttelemalla ammattiväkeä Keski-Suomeen, kunnostamalla liikuntapaikkoja tai tuomalla kylälle laajakaistan.

Keski-Suomessa maaseuturahoitusta myöntävät Keski-Suomen ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät JyväsRiihi, Vesuri-ryhmä, Viisari ja Maaseutukehitys.

ELY-keskus purkaa hakemusten sumaa

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt maaseuturahoitusta noin 2,08 miljoonaa euroa maaliskuun 2024 loppuun mennessä. Maaseudun pk-yrityksiä rahoitetaan 0,79 miljoonalla eurolla ja kehittämishankkeita 1,29 miljoonalla eurolla.

Keski-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Pertti Ruuska on iloinen siitä, että yritykset ja yhteisöt ovat hakeneet rahoitusta aktiivisesti. Hakemusten käsittely on hieman ruuhkautunut, mutta sumaa puretaan ja päätöksiä tehdään koko ajan.

– Hankkeita kannattaa laittaa vireille nyt, kun maaseuturahoitusta on tänä vuonna hyvin käytettävissä. Etenkin ympäristö- ja ilmastohankkeisiin on tarjolla rahoitusta usean eri tukimuodon kautta, Ruuska toteaa. 

Yritysrahoitusta saavat mm. Hankasalmella toimiva TMK Machinery Oy tuotantohallin laajennukseen, viitasaarelainen A-Haketus OY konekaluston hankintaan ja Uuraisilla sijaitseva Metallisorvaamo Pitkänen Oy sorvi-investointiin.

ELY-keskuksen rahoittamista kehittämishankkeista suurimmat ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulun Digibuusti-hanke sekä Kehittämisyhtiö Witas Oy:n kaksi hanketta;  Ketterien kokeilujen elinvoimahautomo ja Ammattilaisia Sydänsuomeen.

Leader-rahoituksessa uusia tukivälineitä

Keski-Suomen Leader-ryhmät ovat myöntäneet rahoitusta maaliskuun 2024 loppuun mennessä yhteensä 0,3 miljoonaa euroa. Mikroyrityksille tukea on myönnetty 0,12 miljoonaa euroa ja kehittämishankkeisiin lähes 0,18 miljoonaa euroa. Kehittämishankkeiden Leader-rahoitukseen sisältyy myös kunnilta saatua rahoitusta.  

Leader Maaseutukehityksen toiminnanjohtaja Tiina Seppälä toteaa, että Leader-yritystukien osalta uudet ja monimuotoisemmat tukivälineet näkyvät hakemusten määrissä, jotka ovat lisääntyneet merkittävästi aiemmasta.

– Päätöksissä näkyy myös ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien työnjako. Leader-ryhmistä haetaan pieniä, kehittämiseen kohdennettuja tukia ja kustannuksiltaan 5 000–100 000 euroon rajattuja investointeja, kun taas ELY-keskuksesta haetaan kustannuksiltaan suurempia kehittämistoimia sekä yli 100 000 euron investointeja, Seppälä tarkentaa.

Yritysten investointeja rahoitetaan esimerkiksi Uuraisilla, missä Jetset Crew Oy rakentaa Leader-rahoituksen avulla lentokonehotellin ensimmäistä vaihetta. Joutsassa rahoitusta on myönnetty Leivonmäen Pieneläintuhkaamolle laitteiston hankintaan, ja niin ikään joutsalainen Koirafanitus saa rahoitusta perustaakseen nukkekotikylän turistinähtävyydeksi. Pohjoisessa Keski-Suomessa toimiva Leader Viisari on myöntänyt uuden tukivälineen kautta rahoitusta usean yrityksen vastuullisuusraportointiin.

Yleishyödyllisen kehittämisen Leader-rahoitusta saavat mm. Jämsänjokilaakson Jäähalli Oy joustokaukalon hankintaan, luhankalainen Tammijärven Tammi ry taukopaikan rakentamiseksi ulkoilureitille ja Saarijärven kaupunki hankkeeseen, jossa luodaan uusi digipalvelu kaikenikäisten asukkaiden innostamiseksi liikkumaan aiempaa enemmän. Jyväskylässä toimiva Kuikan Pienviljelijäinyhdistys ry saa rahoitusta kylätalon aurinkopaneelien hankintaan ja tanssilavan keittiötilojen kunnostukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Päijänteen vedenkorkeus on nousemassa lähelle tulvarajaa – kesäkuun alkupuolella saavutetaan tulvahuippu16.5.2024 15:37:16 EEST | Tiedote

Päijänteen vedenkorkeus jatkaa nousuaan kesäkuulle asti ja saavuttaa tulvahuippunsa kesäkuun alkupuolella. Päijänteen osalta vesitilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkistamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Rannalta kannattaa kerätä irtotavarat suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Valtaosa Keski-Suomen järvien vedenkorkeuksista on kuitenkin jo saavuttanut tulvahuipun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye