Erityistehtäväyhtiö Työkanava Oy:n toiminta päättyy – osatyökykyiset uhkaavat jäädä heitä tarvitsevien yritysten ulottumattomiin

Jaa

Valtion erityistehtäväyhtiön Työkanava Oy:n toiminta nykymuodossaan loppuu. Hallitus päätti asiasta 16.4. päättyneessä kehysriihessään.

Työkanava Oy aloitti vuonna 2022, jolloin sen perustamiseksi säädettiin laki palauttamaan pitkäaikaistyöttömiä, osatyökykyisiä ja työhön halukkaita takaisin työmarkkinoille. Kyseessä on ollut työmarkkinoidemme tarpeeseen räätälöity, testattu ja toimivaksi todistettu kohtaantomalli: se tuo työelämään pitkäaikaistyöttömät, jotka haluavat töihin, mutta joita kukaan ei ole tähän mennessä työllistänyt. Yhtiön palvelut on hinnoiteltu markkinaehtoisesti, markkinoita häiritsemättä. 

”Lähtökohtaisesti lailla säädetty toiminta on tarkoitettu pysyväksi, eikä vajaan kahden toimintavuoden jälkeen alas ajettavaksi. Suomessa on noin 410 000 työikäistä osatyökykyistä, joista 240 000 on ilman työtä. Nämä ovat nimenomaan heitä, joita kukaan yritys ei ole nähnyt – koska heitä ei ole ennen Työkanavan palvelua tunnistettu. Tällaisia ovat esimerkiksi liikenneonnettomuuden vuoksi invalidisoituneet tai uupumuksen selättäneet”, Työkanavan toimitusjohtaja Sari Nikkola sanoo.

Työhön halukkaat työntekijät on ohjattu Työkanavaan TE-palveluista hallinnollisesti monipolvisen prosessin kautta:

”Tämä on tuonut kankeutta ja hitautta tilanteeseen, jossa nopeasti työvoimaa tarvitsevat asiakasyrityksemme ovat joutuneet odottamaan. Lisäksi vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevien työnhakijoiden ohjauksen mallintaminen vaativaa on vaatinut aikaa. Yritykset ovat kuitenkin olleet oikein tyytyväisiä löytämiimme työntekijöihin”, Nikkola kertoo.

TE-palvelut ovat historiallisesti suurimman muutoksensa edessä, kun ne siirtyvät valtiolta kunnallisille työllisyysalueille vuonna 2025. Työkanavan lopettaminen poistaa työllisyysalueilta yhden keinon ratkaista vaikeasti työllistyvien työllistymisen esteitä.

Työkanava on vastannut asiakkailleen eli yrityksille tarjottavan työntekijän perehdytyksestä ja työn ohjaamisesta aina TES-tasoiseen palkanmaksuun saakka. Tavoitteena on ollut pitkäjänteinen hyöty yritykselle sekä koko Suomelle niin, että asiakasyritys palkkaa ja vakinaistaa työntekijän. Näin on jo tapahtunut.

Menetetyt työurat tuovat Suomelle 200 miljardin laskun

Nikkola painottaa, että Työkanavan työllistämille ihmisille on perinteisesti tarjottu kuntoutusta, valmennusta ja osaamisen lisäämistä. Puuttuva tekijä on ollut työpaikat, mitä ratkaisemaan Työkanava nimenomaan perustettiin:

”Työpaikkoja ei kuitenkaan luoda tyhjästä ja viime vuoden haastava taloustilanne heikensi mahdollisuuksia löytää sopivia asiakasyrityksiä. Tilanne oli selkeästi kääntymässä parempaan tämän vuoden alussa, mutta Työkanavalle ei annettu aikaa näyttää potentiaaliaan”, toimitusjohtaja Sari Nikkola toteaa.

Jokainen menetetty työura maksaa yhteiskunnalle vähintään 2 miljoonaa euroa. Kun työelämästä syrjään jääneitä on 100 000, aiheutuu tästä 200 miljardin euron menetys meille kaikille suomalaisille.

”Käytännössä kaikissa Euroopan maissa on valtion omistuksella tai ohjauksella rakennettu työtä tarjoava toimija tai niiden verkosto. Samalla kroonista työvoimapulaa kärsiviltä yrityksiltä vietiin yksi rekrytointikanava pois, puhumattakaan sosiaalisen vastuun kantamisesta”, toimitusjohtaja Sari Nikkola sanoo.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Sari Nikkola, puh. 050 467 8189, sari.nikkola@tyokanava.fi

www.tyokanava.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Brunnen Communications Oy

Verkonrakennus- ja infrapalveluita tarjoavasta Elverasta Suomen johtavia infrapalveluiden tuottajia – Elveran ja Voimatelin sähköliiketoiminnan kauppa vahvistettiin2.4.2024 07:30:38 EEST | Tiedote

Verkonrakennus- ja infrapalveluyritys Elvera Oy ja sähkö- ja tietoverkkoyritys Voimatel Oy ovat 28.3.2024 vahvistaneet liiketoimintakaupan Voimatelin sähköliiketoiminnasta. Voimatelin sähköliiketoiminta on siirtynyt Elveralle 1.4.2024. Yhtiöt allekirjoittivat kauppaa koskevan sopimuksen 22.11.2023, ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi kaupan 23.2.2024.

Joblink Oy on ostanut Postilta Transval Myymäläpalvelut Oy:n1.9.2023 14:23:55 EEST | Tiedote

Kaupan alan henkilöstövuokraukseen keskittyvä suomalainen Joblink Oy on ostanut myymälälogistiikan palveluita tarjoavan Transval Myymäläpalvelut Oy:n koko osakekannan Posti Oy:ltä 1.9.2023. Yrityskaupan myötä Joblink nousee kaupan alan suurten ja valtakunnallisten toimijoiden joukkoon. Yhtiö työllistää noin 3500 henkilöä, ja nyt toteutunut yrityskauppa tuo konserniin 800 henkeä lisää. Osapuolet ovat sopineet, että kauppahintaa ei julkisteta. ”Yrityskauppa on osa kasvustrategiaamme: nousemme nyt kaupan alan suuriksi toimijoiksi. Se tarkoittaa entistä monipuolisempaa palvelua asiakkaillemme eli kaupan valtakunnallisille keskusliikkeille. Samalla yrityskauppa antaa henkilöstölle yhä paremmat kehityksen ja kasvun mahdollisuudet”, Joblinkin toimitusjohtaja Antti Kimpimäki toteaa. Transval Myymäläpalveluiden oston myötä Joblinkin noin 14 miljoonan euron liikevaihto nousee kuluvana vuonna 2023 reiluun 20 miljoonaan euroon. ”Keskitymme Transvalissa hakemaan kasvua varastopalveluista ja logisti

Tunteeko kulttuuri rajoja? Kultuurikompass avaa keskustelun eurooppalaisen kulttuurivaihdon mahdollisuuksista ja haasteista kulttuuripääkaupunki Tarttossa3.5.2023 10:38:22 EEST | Tiedote

Neljäs kansainvälinen Kultuurikompass-foorumi järjestetään tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartossa 18.–19. toukokuuta 2023. Foorumin Tunteeko kulttuuri rajoja? -tapahtuma kokoaa yhteen tapahtumajärjestäjät, luovat taiteilijat sekä päättäjät ympäri Eurooppaa tarkastelemaan kansainvälisen kulttuurinvaihdon eli luovien alojen ammattilaisten mahdollisuuksia ja haasteita päästä työskentelemään ulkomaille. Tapahtuman seminaarit ja työpajat pidetään Viron kansallismuseossa sekä Paino- ja paperitaidekeskus TYPA:ssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye