Pellervon taloustutkimus PTT

Pikakommentti kehysriihestä: Arvonlisäveron nosto on perusteltu toimi – mutta talouskasvun turvaamiseksi sen pitäisi tulla voimaan vasta 2025

Jaa

Hallituksen päätös korottaa yleistä arvonlisäveroa 25,5 prosenttiin on perusteltu toimi, mutta talouskasvun turvaamiseksi sen olisi hyvä tulla voimaan vasta ensi vuoden alussa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen hallituksen kehysriihen ratkaisuja.

”Noin miljardin lisätulojen kerääminen arvonlisäveron kautta on linjassa sen kanssa, mitä PTT on omissa puheenvuoroissaan ja ennusteissaan sanonut. Olen myös tyytyväinen siihen, että verotuottoa ei lähdetty hakemaan alempien arvonlisäverokantojen korotuksista”, Lahtinen sanoo.

Ongelmaksi voi kuitenkin tulla korotuksen ajoitus. Hallitus sanoi tiedotustilaisuudessaan, että korotus voitaisiin mahdollisesti tehdä vielä kuluvan vuoden puolella. Lahtinen pitäisi talouskasvun kannalta parempana, että voimaantulo olisi vasta vuoden 2025 alusta.

”On mahdollista, että talous lähtee tämän vuoden aikana kasvuun, mutta se nojautuu vahvasti yksityiseen kulutukseen, ja tilanne on vielä hyvin herkkä. Voisi olla hyvä, että inflaatiota ei alv-korotuksella vielä kiihdytetä, ja tästä vuodesta saataisiin palautumisen vuosi, jolloin ostovoima kasvaa ja korot laskevat. Ensi vuonna talouskasvu kestäisi korotuksen paremmin.”

Markus Lahtinen korostaa, että koko kehysriihipaketin osalta tarkkojen analyysien tekeminen ottaa vielä aikansa ja vaatii lisätietoja toimenpiteiden sisällöstä. Hän kuitenkin pitää kummallisena, että haittaverojen osalta alkoholin ja tupakan veronkorotus on hyvin maltillinen eikä olutveroa nostettu lainkaan. Lahtinen myös pitää epätarkkoina puheita hallituksen yhdeksän miljardin kokonaissopeutuksesta.

”Kokonaissopeutuksen määrää ei voi laskea niin, että ensin olisi tehty 6 miljardin toimet ja nyt lisää 3 miljardia. Esimerkiksi sen ensimmäisen 6 miljardin kohdalla vaikutukset ehtivät jo osin sulaa ennen kuin kehysriiheen päästiin. Kokonaisuus on toki merkittävä, muttei yhdeksää miljardia.”

Kuitenkin Lahtinen pitää hyvänä sitä, että kehysriihessä korostettiin talouskasvun edellytysten parantamista.

”Vaikka sopeutustoimet ovat välttämättömiä, niin julkisen talouden kestävyyshaasteessa ei päästä koskaan maaliin, ellei talouskasvua pystytä parantamaan – pelkillä leikkauksilla ja veronkorotuksilla siihen ei ylletä.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Selvitys: Rahavirta Suomen elintarvikeketjussa on kasvanut kituliaasti – uuden lisäarvon tuottaminen olisi tärkeää näivettymisen välttämiseksi16.5.2024 09:20:42 EEST | Tiedote

Suomen elintarvikeketjun rahavirta on kasvanut vuosina 2013–2022 vain vähän, kertoo tuore selvitys. Pellervon taloustutkimuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Reinu econin raportin mukaan elintarvikeketju ei ole kyennyt tuottamaan kuluttajille mieluisia lisäarvotuotteita tai kilpailemaan tuontia vastaan. Samalla elintarvikeviennin kasvu on ollut vähäistä. Toimintaympäristö on kuitenkin ollut vaikea. Rahavirran kasvattaminen olisi tärkeää ketjun elinvoiman turvaamiseksi.

Kuluttajat kannattavat laajasti omavaraisuutta ja ruokaketjun reilua tulonjakoa – mutta yhtä monet eivät halua maksaa niistä lisähintaa12.4.2024 09:56:46 EEST | Tiedote

Ruuan hinnan nopea hinnannousu on muuttanut selvästi kuluttajien osto- ja kulutuskäyttäytymistä, kertoo Pellervon taloustutkimuksen, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin tutkimushankkeessa toteutettu kuluttajakysely. Hinta on kaikissa tuloluokissa tärkein ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Ruuan omavaraisuutta puolestaan pidetään yleisesti tärkeänä, joskaan siitä ei olla aivan yhtä innokkaita maksamaan lisähintaa. Valtaosa kuluttajista ei kannata ruuan arvonlisäveron nostoa.

PTT-ennuste: Metsäteollisuuden näkymät kääntymässä kohti parempaa – sahojen pitää vielä odottaa ensi vuoteen10.4.2024 08:54:18 EEST | Tiedote

Metsäteollisuuden suhdannenäkymät kohenevat hieman tänä vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Sahoja painaa yhä rakentamisen alakulo, sen sijaan sellun, paperin ja kartongin tuotanto ja vienti kasvavat maltillisesti. Rakentamisen elpyminen ja talouden yleinen virkistyminen alkavat lisätä vientiä selvemmin ensi vuoden mittaan. Tämän kevään poliittisten lakkojen lopullinen vaikutus metsäteollisuuden koko vuoden tuotantoon ja vientiin riippuu loppuvuoden kysynnästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye