Vihreät - De Gröna

Fatim Diarra: Hallituksen kehysriihi kylmää kyytiä tasa-arvolle ja ihmisoikeuksille

Jaa

Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Fatim Diarra (vihr.) kritisoi kovaan ääneen hallituksen kehysriihen lopputuloksia, joita Diarra kuvailee tasa-arvon ja ihmisoikeuksien kannalta kylmääviksi.

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra
Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra

Diarra muistuttaa, että talouspolitiikka on aina myös tasa-arvopolitiikkaa. 

– Naiset ovat miehiä keskimäärin riippuvaisempia sosiaaliturvasta ja julkisista palveluista. Leikkaukset niistä ovat sen vuoksi aina leikkauksia, jotka kohdistuvat ennen kaikkea naisiin, Diarra huomauttaa.

Hallitus ilmoitti kehysriihen yhteydessä leikkaavansa sosiaali- ja terveyspalveluilta huomattavan siivun rahoituksesta. Myös tällä on Diarran mukaan vaikutuksia sukupuolten tasa-arvoisiin toimintamahdollisuuksiin yhteiskunnassa.

– Jos leikataan julkisia hoivapalveluita, se ei poista hoivan tarvetta, vaan siirtää sitä koteihin, jolloin siitä tulee naisten palkatonta työtä, Diarra toteaa.

– Julkinen sektori on myös merkittävä naisten työllistäjä. Sen vuoksi julkisen sektorin leikkauksilla on vaikutuksia erityisesti naisten työllisyyteen, palkkoihin ja työelämän laatuun, hän lisää.

Hallitus on myös leikkaamassa ennennäkemättömän rajusti sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuista. Nämäkin leikkaukset rapauttavat suomalaista tasa-arvoa, sillä kyseiset järjestöt huolehtivat muun muassa turvakodeista, nuorten matalan kynnyksen mielenterveysavusta sekä maahanmuuttajaäitien tuesta, muistuttaa Diarra.

– Suomi on Euroopan toiseksi turvattomin maa naisille, ja iso syy tähän on lähisuhdeväkivalta. Siltä naisia suojelevat muun muassa turvakodit. Näiltä järjestöiltä leikkaamalla hallitus tekee Suomesta entistä turvattomamman paikan tytöille ja naisille, Diarra lataa.

Diarra muistuttaa, että hallitus on jo aiemmilla päätöksillään kahlinnut matalapalkkaiset naiset palkkakuoppaan sekä leikannut tavalla, joka osuu kipeästi etenkin matalapalkka-aloilla työskenteleviin naisiin sekä yksinhuoltajiin. Lisäksi hallitus leikkaa entisestään kehitysavusta, joka kertoo karua kieltä hallituksen suhtautumisesta ihmisoikeuksiin.

– On häpeällistä, että tässä maailmantilanteessa hallitus päättää leikata  kehitysyhteistyöstä 50 miljoonaa ja kiihdyttää jo päätettyjen leikkausten aikataulua. Hallituksen politiikka ei ole vihamielistä vain Suomen pienituloisia ja ympäristöä kohtaan, vaan myös globaalisti julmaa. Pian on vaikeaa enää nähdä miten Suomi voi kutsua itseään hyvinvointivaltioiksi, sillä ainakaan Pohjoismainen hyvinvointivaltio me emme enää ole, Diarra toteaa.

– Suomalaisena feministinä ja ihmisoikeuksien puolustajana on nykyään hyvin vaikeaa edustaa maata, jonka hallitus tekee näin naisvihamielistä, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien kannalta taantumuksellista politiikkaa.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Ohisalo ja Hopsu: hallitus kieltäytyy perustamasta päätöksiään metsistä tutkittuun tietoon26.4.2024 14:28:25 EEST | Tiedote

Maria Ohisalo ja Inka Hopsu kritisoivat hallituksen ja suuren valiokunnan enemmistön kantaa EU-komission asetusehdotukseen metsien seurantakehykseksi. Edustajien mukaan hallituksen nihkeä kanta johdonmukaisten ja ajantasaisten tietojen keräämiseen Euroopan metsien tilasta osoittaa, ettei hallitus halua perustaa metsiä koskevia päätöksiään tutkittuun tietoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye