Akava ry

Akava: Yrityksillä on kehysriihen jälkeen näytön paikka

Jaa

Kehysriihen myönteisiä linjauksia ovat Akavan mielestä, että TKI-panostukset ja perusopetuksen rahoitus säästyivät leikkauksilta. Hallitus teki kehysriihessä isot sopeutustoimet, jotka eivät kohdistuneet juurikaan yrityksiin. Akava pitää epätasapainoisena ratkaisuna, että hallitus lisäsi kansalaisten verorasitusta.

– Katseet kasvuodotuksissa kääntyvät nyt yrityksiin, kun niiden toimintaedellytyksiä on helpotettu. Hallitusohjelmasta lähtien Orpon hallitus on painottanut yritysten ja työnantajien etuja. Nyt elinkeinoelämällä ja yrityksillä on näytön paikka. Suomen talous vahvistuu osaamisella sekä palkansaajien ja yritysten yhteistyöllä, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Yritystukijärjestelmää on uudistettava kasvua tukemaan 

– Mielestämme hallituksen olisi kehysriihessä pitänyt päättää yritystuki- ja verojärjestelmän uudistuksen aloittamisesta. Yritystukien pitää edistää vihreää siirtymää, kannustaa tutkimustoiminnan kasvattamiseen, uudistumiseen ja kansainvälistymiseen sekä ohjata uusien liiketoimintamahdollisuuksien etsimiseen. Verojärjestelmän uudistus olisi pitänyt aloittaa kehysriihessä, jotta verotus tukisi paremmin talouden kasvua, osaamista ja työllisyyttä, sanoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Ansiotuloverotuksen laskeminen kaikissa tuloluokissa pidemmän aikavälin tavoite

Yleisen arvonlisäverokannan korottaminen puolellatoista prosenttiyksiköllä on nopeavaikutteisena toimena perusteltua julkisen talouden vahvistamiseksi. Haittaverotusta kiristettiin, mutta enemmänkin kiristämisen varaa olisi ollut. Akava pitää tärkeänä terveysperusteisen veron valmistelun aloittamista.

– Kehysriihen päätökset kiristävät työn tekemisen verotusta, vaikka ennen riihtä hallitus oli luvannut toisin. Puuttumalla tuloveroasteikon ylimpien portaiden indeksikorotuksiin heikennetään työn tekemisen kannusteita niiltä, joiden verorasitus on muutoinkin jo kova. Tavoitteena pitää jatkossa olla ansiotuloverotuksen laskeminen kaikissa tuloluokissa, Sorjonen sanoo.

Eläketulovähennyksen pienentäminen kiristää verotusta

– Kehysriihen sopeutustoimet kohdistuvat eläkeläisiin verotuksen kautta. Kiristykset ovat tuntuvia, ja eläketulon verotusta kiristys kohdistuu jo 23 000 euron vuosieläkkeisiin. Tämä vaikuttaa eri suuntaan kuin hallitusohjelman linjaus, jonka mukaan tavoitteena on parantaa merkittävästi yli 65-vuotiaiden työnteon kannustimia, Löfgren toteaa.

Työeläkeneuvotteluille saatiin työrauha

– Oli tärkeää, että kehysriihessä ei tehty päätöksiä, joilla olisi puututtu työeläkejärjestelmään. Työmarkkinakeskusjärjestöjen työeläkeneuvotteluille tarvitaan jatkossakin työrauha, Löfgren sanoo.

– Korostamme, että kehysriihessä olisi pitänyt tehdä toimia, jotka olisivat edistäneet työurien pidentämistä. Olemme esittäneet konkreettisia toimenpiteitä työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseksi. Kiireellisin niistä olisi ollut asetuksen säätäminen psykososiaalisen kuormituksen ennaltaehkäisystä. Luotamme ja odotamme, että toimenpiteistä päätetään lähiaikoina, Löfgren toteaa.

Koulutus ei ollut enää erityissuojassa leikkauksilta

– Hallitus ansaitsee kiitoksen siitä, että leikkauksia ei kohdennettu perusopetukseen ja TKI-investointeihin. Hallitusohjelman tavoitteet osaamistason nostamiseksi ja TKI-investointien lisäämiseksi ovat yhä voimassa. Osaajapulan ratkaisemiseksi olisi tarvittu enemmän resursseja korkeakoulutukseen. Ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaukset lisäävät osaajapulaa, Löfgren jatkaa.

Aikuiskoulutustuen korvaamiseen suunnattu 10 miljoonaa euroa ei ole mitenkään riittävä osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi.

Hallitus päätti kanavoida sosiaaliturvarahastoihin kohdistuvia menosäästöjä valtiontalouden hyväksi. Vakuutusmaksut ja sosiaaliturvarahastot on tarkoitettu vakuutettujen riskejä kattamaan eikä valtion budjettia paikkaamaan. Akava vastustaa tämänkaltaisia kanavointitoimia. Valmistelussa on huomioitava palkansaajien ja työnantajien tasapuolinen kohtelu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Kilpailukieltosopimuksia koskevilla lainsäädäntömuutoksilla oikeansuuntainen vaikutus6.5.2024 13:39:35 EEST | Tiedote

Akava pitää kilpailukieltosopimuksia koskevien lainsäädäntömuutosten vaikutuksia oikeansuuntaisina, mutta riittämättöminä. Tietoisuutta kilpailukielloista pitää yhä parantaa. Työ- ja elinkeinoministeriön tuore selvitys kilpailukieltosopimusten käytöstä vuonna 2023 kertoo, että lakimuutosten vaikutus kilpailukieltosopimusten käyttöön on toistaiseksi ollut melko vähäinen.

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia11.4.2024 16:34:25 EEST | Tiedote

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraporttiin, joka julkaistiin tänään 11. huhtikuuta. Järjestöt eivät kannata opintotukeen tai lainaan perustuvaa mallia aikuiskoulutustuen tilalle. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen ja mahdollisten uusien etuusmallien käyttöönoton väliin on muodostumassa katkos, joka vaarantaa osaavan työvoiman saatavuuden monilla yhteiskunnan kriittisillä aloilla. Järjestöjen tekemiä esityksiä ei ole hyväksytty työryhmän ehdotuksiksi.

Akava: Luottamus talouteen ja työmarkkinoihin pitää palauttaa kehysriiheen mennessä9.4.2024 12:53:05 EEST | Tiedote

Akava korostaa, että maan hallituksen pitää nopeasti pyrkiä purkamaan työmarkkinoiden kriisi ja palauttamaan luottamus, jotta työmarkkinoiden kriisi ei heikennä kasvun edellytyksiä. Tämä edellyttää tietenkin myös työmarkkinaosapuolilta vastaantuloa. Uudet sopeutustoimet voivat kärjistää työmarkkinatilannetta uudelleen. Työeläkkeiden kolmikantaista valmistelua pitää jatkaa kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, Akava huomauttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye