ETL: Hallitus tarjoaa ruoka-alalle vain veropiiskaa
Hallituksen päätökset veronkorotuksista näivettävät ruoka-alan kasvua ja investointeja sekä syövät kuluttajien ostovoimaa.
Elintarviketeollisuusliiton mielestä hallitusohjelman luomat positiiviset odotukset ruoka-alan kasvun vauhdittamisesta ja ennakoitavan investointiympäristön rakentamisesta haihtuivat alle vuodessa. Hallitus toimi riihessä omien tavoitteidensa vastaisesti, kun tähän saakka sen tahtotila on ollut ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin edistäminen.
Kehysriihessä linjattu makeisten ja suklaan arvonlisäverotuksen kiristys synnyttää suuren poliittisen epävarmuuden toimintaympäristön kehittymisestä, joka ei koske yksin makeistuotantoa, vaan koko ruoka-alaa viljelijöihin saakka. Päätös heikentää kotimaisen elintarviketeollisuuden yritysten investointihalukkuutta Suomessa ja voi jopa pysäyttää yksittäisiä investointeja. Suomalaisille yrityksille ennakoitava kotimarkkina on elintärkeä.
– Elintarviketeollisuusliitto on erittäin pettynyt siihen, että hallitus on nostamassa makeisten ja juomien verotusta. Kehysriihen päätökset iskevät kotimaiseen teollisuuteen avaamalla ovea edullisemmille tuontituotteille samassa tuoteryhmässä, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä jyrähtää.
Arvonlisäverotuksen tarkoitus on, ettei se vaikuta kysyntään tai vääristä kilpailua. Samankaltaisia ja keskenään kilpailevia tuotteita on kohdeltava samalla tavalla arvonlisäverotuksessa. Muutoin se olisi EU-oikeudessa kiellettyä syrjintää. Lisäksi kehysriihen päätös lisää poliittista riskiä, sillä alan yritykset eivät voi ennakoida, mikä on eri tuotteiden arvonlisäverokohtelu tulevaisuudessa Suomessa.
– Veropiiska ei kiritä ruoka-alaa nopeampaan kasvuun. Hallituksen päätös tehdä makeisten lisäksi veronkorotuksia alkoholi- ja virvoitusjuomiin iskee juoma-alaan, jolla on niskassaan jo EU:n pakkausuudistuksen tuomat kustannuspaineet, Käkelä sanoo.
Kriittinen ruoka-ala jäi sivurooliin kasvupaketissa
Hallitus oli oikeilla jäljillä etsiessään kehysriihessä kasvun eväitä sopeutustoimien lisäksi, mutta eksyi matkalla. Huoltovarmuuden kannalta tärkeä ruoka-ala jäi sivurooliin hallituksen kasvupaketissa. TKI-investointien tukeminen ei yksin auta, jos muut toimet heikentävät yritysten toimintaedellytyksiä.
– Suomen hallitus kulkee päinvastaiseen suuntaan kuin muissa pohjoismaissa, joissa ruoka-alan kasvua tuetaan paremmalla sääntelyllä ja kansalaisten terveyttä edistetään yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa ravitsemussitoumusten kautta, Käkelä toteaa.
Lisätty kappale arvonlisäverosta neutraalisuudesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kutsu medialle: Miten vahvistetaan ruoka-alan iskunkestävyyttä? -keskustelutilaisuus Seinäjoella 6.5. klo 11.00–13.0029.4.2024 09:54:39 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Elintarviketeollisuusliiton järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa EU-vaaliehdokkaat, elintarvikeyritysten edustajat ja muut alueen päättäjät vaihtavat näkemyksiään siitä, miten ruoka-alan iskunkestävyyttä voidaan vahvistaa EU-vaalikaudella 2024–2029.
Parlamentin hyväksymä pakkauslainsäädäntöuudistus kohtuuton suomalaiselle juomateollisuudelle24.4.2024 14:01:20 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto on pettynyt Euroopan parlamentin päätökseen hyväksyä EU:n uusi pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus. Asetus kohtelee kohtuuttomalla tavalla suomalaista juomia valmistavaa teollisuutta edellyttämällä pakkausten uudelleenkäyttöä vuoteen 2030 mennessä.
Kuluttajien heikko ostovoima jarruttaa kasvua elintarviketeollisuudessa24.4.2024 08:59:13 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuuden vuoden 2024 ensimmäisessä talouskatsauksessa arvioidaan, että kuluttajien ostovoiman heikko kehitys hidastaa elintarviketeollisuuden kasvua tänä vuonna.
Muistutus: kutsu medialle Elintarviketeollisuusliiton keskustelutilaisuuteen Lahdessa 22.4. klo 12.30–15.0019.4.2024 10:36:08 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Elintarviketeollisuusliiton järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa EU-vaaliehdokkaat, elintarvikeyritysten edustajat ja muut alueen päättäjät vaihtavat näkemyksiään siitä, miten ruoka-alan iskunkestävyyttä voidaan vahvistaa EU-vaalikaudella 2024–2029.
Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö tuki jälleen alan tiedettä18.4.2024 12:30:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliiton (ETL) vuonna 1960 perustama Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö edistää ruoka-alan kehittymistä palvelevaa tutkimusta ja koulutusta myöntämällä tutkimusapurahoja. Niitä saa tänä vuonna 15 hakijaa yhteensä 60 000 euron arvosta. Yhdessä Elintarviketeollisuusliiton kanssa säätiö järjestää alan vuosittaisen huipputapahtuman Elintarvikepäivän, tänä vuonna 14. toukokuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme