ETL: Hallitus tarjoaa ruoka-alalle vain veropiiskaa
Hallituksen päätökset veronkorotuksista näivettävät ruoka-alan kasvua ja investointeja sekä syövät kuluttajien ostovoimaa.

Elintarviketeollisuusliiton mielestä hallitusohjelman luomat positiiviset odotukset ruoka-alan kasvun vauhdittamisesta ja ennakoitavan investointiympäristön rakentamisesta haihtuivat alle vuodessa. Hallitus toimi riihessä omien tavoitteidensa vastaisesti, kun tähän saakka sen tahtotila on ollut ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin edistäminen.
Kehysriihessä linjattu makeisten ja suklaan arvonlisäverotuksen kiristys synnyttää suuren poliittisen epävarmuuden toimintaympäristön kehittymisestä, joka ei koske yksin makeistuotantoa, vaan koko ruoka-alaa viljelijöihin saakka. Päätös heikentää kotimaisen elintarviketeollisuuden yritysten investointihalukkuutta Suomessa ja voi jopa pysäyttää yksittäisiä investointeja. Suomalaisille yrityksille ennakoitava kotimarkkina on elintärkeä.
– Elintarviketeollisuusliitto on erittäin pettynyt siihen, että hallitus on nostamassa makeisten ja juomien verotusta. Kehysriihen päätökset iskevät kotimaiseen teollisuuteen avaamalla ovea edullisemmille tuontituotteille samassa tuoteryhmässä, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä jyrähtää.
Arvonlisäverotuksen tarkoitus on, ettei se vaikuta kysyntään tai vääristä kilpailua. Samankaltaisia ja keskenään kilpailevia tuotteita on kohdeltava samalla tavalla arvonlisäverotuksessa. Muutoin se olisi EU-oikeudessa kiellettyä syrjintää. Lisäksi kehysriihen päätös lisää poliittista riskiä, sillä alan yritykset eivät voi ennakoida, mikä on eri tuotteiden arvonlisäverokohtelu tulevaisuudessa Suomessa.
– Veropiiska ei kiritä ruoka-alaa nopeampaan kasvuun. Hallituksen päätös tehdä makeisten lisäksi veronkorotuksia alkoholi- ja virvoitusjuomiin iskee juoma-alaan, jolla on niskassaan jo EU:n pakkausuudistuksen tuomat kustannuspaineet, Käkelä sanoo.
Kriittinen ruoka-ala jäi sivurooliin kasvupaketissa
Hallitus oli oikeilla jäljillä etsiessään kehysriihessä kasvun eväitä sopeutustoimien lisäksi, mutta eksyi matkalla. Huoltovarmuuden kannalta tärkeä ruoka-ala jäi sivurooliin hallituksen kasvupaketissa. TKI-investointien tukeminen ei yksin auta, jos muut toimet heikentävät yritysten toimintaedellytyksiä.
– Suomen hallitus kulkee päinvastaiseen suuntaan kuin muissa pohjoismaissa, joissa ruoka-alan kasvua tuetaan paremmalla sääntelyllä ja kansalaisten terveyttä edistetään yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa ravitsemussitoumusten kautta, Käkelä toteaa.
Lisätty kappale arvonlisäverosta neutraalisuudesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
KUTSU MEDIALLE: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?8.5.2025 14:24:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
KUTSU MEDIALLE | Satoja ruoka-alan asiantuntijoita koolla Elintarvikepäivässä 13.5.20256.5.2025 13:46:29 EEST | Kutsu
Ruoka-alan kasvun mahdollisuudet ja haasteet nousevat esiin Elintarvikepäivässä, joka kokoaa yhteen satoja osallistujia 13. toukokuuta Finlandia-talolle. Päivän aikana pureudutaan siihen, miten ruoka-ala pystyy vauhdittamaan koko Suomen kasvua yhteistyön, osaamisen ja innovaatioiden voimin.
Nuoret kurkistavat elintarvikealan kulisseihin5.5.2025 13:35:55 EEST | Tiedote
Miltä näyttää leipomon tuotantolinja tai miten syntyy suosikkijogurtti? Maistuva Päivä -teemaviikolla 5.5.–16.5.2025 yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan ruokien ja juomien valmistuksen maailmaan sekä elintarvikealan työtehtäviin. Uusia osaajia tarvitsevalle alalle profiilin nosto nuorten keskuudessa on erittäin tärkeää, sillä vaikka ruoka on tuttu, ruoka-ala ei.
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme