ETL: Hallitus tarjoaa ruoka-alalle vain veropiiskaa
Hallituksen päätökset veronkorotuksista näivettävät ruoka-alan kasvua ja investointeja sekä syövät kuluttajien ostovoimaa.

Elintarviketeollisuusliiton mielestä hallitusohjelman luomat positiiviset odotukset ruoka-alan kasvun vauhdittamisesta ja ennakoitavan investointiympäristön rakentamisesta haihtuivat alle vuodessa. Hallitus toimi riihessä omien tavoitteidensa vastaisesti, kun tähän saakka sen tahtotila on ollut ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin edistäminen.
Kehysriihessä linjattu makeisten ja suklaan arvonlisäverotuksen kiristys synnyttää suuren poliittisen epävarmuuden toimintaympäristön kehittymisestä, joka ei koske yksin makeistuotantoa, vaan koko ruoka-alaa viljelijöihin saakka. Päätös heikentää kotimaisen elintarviketeollisuuden yritysten investointihalukkuutta Suomessa ja voi jopa pysäyttää yksittäisiä investointeja. Suomalaisille yrityksille ennakoitava kotimarkkina on elintärkeä.
– Elintarviketeollisuusliitto on erittäin pettynyt siihen, että hallitus on nostamassa makeisten ja juomien verotusta. Kehysriihen päätökset iskevät kotimaiseen teollisuuteen avaamalla ovea edullisemmille tuontituotteille samassa tuoteryhmässä, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä jyrähtää.
Arvonlisäverotuksen tarkoitus on, ettei se vaikuta kysyntään tai vääristä kilpailua. Samankaltaisia ja keskenään kilpailevia tuotteita on kohdeltava samalla tavalla arvonlisäverotuksessa. Muutoin se olisi EU-oikeudessa kiellettyä syrjintää. Lisäksi kehysriihen päätös lisää poliittista riskiä, sillä alan yritykset eivät voi ennakoida, mikä on eri tuotteiden arvonlisäverokohtelu tulevaisuudessa Suomessa.
– Veropiiska ei kiritä ruoka-alaa nopeampaan kasvuun. Hallituksen päätös tehdä makeisten lisäksi veronkorotuksia alkoholi- ja virvoitusjuomiin iskee juoma-alaan, jolla on niskassaan jo EU:n pakkausuudistuksen tuomat kustannuspaineet, Käkelä sanoo.
Kriittinen ruoka-ala jäi sivurooliin kasvupaketissa
Hallitus oli oikeilla jäljillä etsiessään kehysriihessä kasvun eväitä sopeutustoimien lisäksi, mutta eksyi matkalla. Huoltovarmuuden kannalta tärkeä ruoka-ala jäi sivurooliin hallituksen kasvupaketissa. TKI-investointien tukeminen ei yksin auta, jos muut toimet heikentävät yritysten toimintaedellytyksiä.
– Suomen hallitus kulkee päinvastaiseen suuntaan kuin muissa pohjoismaissa, joissa ruoka-alan kasvua tuetaan paremmalla sääntelyllä ja kansalaisten terveyttä edistetään yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa ravitsemussitoumusten kautta, Käkelä toteaa.
Lisätty kappale arvonlisäverosta neutraalisuudesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.
SEL hylkäsi sovintoesityksen jo kolmannen kerran – ”Osoittaa täyttä piittaamattomuutta leipomoalan tulevaisuudesta”30.3.2025 16:25:34 EEST | Tiedote
Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää käsittämättömänä, että työntekijäliitto SEL on jälleen hylännyt yleisen linjan mukaisen ja tasapainoisen sovintoehdotuksen.
ETL ja MVL sopimukseen – palkalliset perhevapaat pidentyvät27.3.2025 15:02:11 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Meijerialan Ammattilaiset MVL ry ovat tänään 27.3.2025 hyväksyneet uuden, kolmivuotisen työehtosopimuksen elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme