Lastensuojelun Keskusliitto

Kehysriihen päätökset ovat kylmää kyytiä lapsille, nuorille ja perheille

Jaa

Lastensuojelun Keskusliitto korostaa, että hallituksen on tehtävä lapsivaikutusten arvioinnit huolellisesti ennen kuin esitykset tuodaan eduskuntaan.

Kaksi lasta keinumassa
Leikkaukset ovat kylmää kyytiä lapsille Kelly Sikkema Unsplash

Hallitus on päättänyt aikaistaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustusten leikkauksia niin, että järjestöiltä leikataan jo ensi vuonna 25 miljoonaa euroa ja sitä seuraavana 50 miljoonaa euroa. Lisäksi hallitus päätti leikata yleishyödyllisten yhteisöjen valtionavustusta 76 miljoonalla eurolla ensi vuodesta alkaen. Osa näistäkin leikkauksista kohdistuu mahdollisesti lapsi- ja perhejärjestöihin.

– Porrastuksesta huolimatta leikkaukset ovat rajuja ja ne toteutetaan liian nopealla aikataululla. Sote-järjestöistä noin kolmasosa on lapsi- ja perhejärjestöjä. Leikkaukset heikentävät suoraan järjestöjen mahdollisuuksia tehdä ennaltaehkäisevää ja matalan kynnyksen työtä esimerkiksi mielenterveyden tukemisessa tai kiusaamisen ja perheväkivallan torjumisessa, toiminnanjohtaja Ulla Siimes sanoo.

Lastensuojelun Keskusliitto muistuttaa, että leikkaukset tehdään tilanteessa, jossa moninaiset kriisit ja niiden jälkipuinnit ovat kuormittaneet lasten ja nuorten jaksamista ja lisänneet tuen tarvetta hälyttävästi. Yhteiskunta rakentuu kestävälle pohjalle vain, kun lasten, nuorten ja perheiden usko tulevaisuuteen säilyy ja jokaisen lapsen perusasiat ovat kunnossa.

– Hallitus on omassa ohjelmassaan sitoutunut tavoitteeseen siirtää sote-palveluiden painopiste korjaavista palveluista kohti varhaisempaa tukea ja apua sekä ennaltaehkäisyä. Järjestöt ovat avainasemassa ennaltaehkäisevän toiminnan tuottamisessa. Haluaako hallitus romuttaa tämän työn? On ilmeistä, että hyvinvointialueiden ja kuntien kustannukset kasvavat, kun järjestöjen rahoitusta leikataan. Vaadimme, että hallitus etsii viimeistään budjettiriiheen mennessä vaihtoehdon sote-järjestöiltä leikkaamiselle, Siimes toteaa.

Hallitus päätti viiden miljoonan euron panostuksista lasten ja nuorten hyvinvointiin. Rahoitusta ohjataan lastensuojeluun, mielenterveyden chat-palveluihin, oppilaitosnuorisotyöhön, ensi- ja turvakodeille sekä nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisyyn. Lisäksi koulukiusaamisen vastaiseen työhön tehdään kertaluonteinen viiden miljoonan euron lisäys.

– Kiitämme hallitusta näistä panostuksista, mutta huomautamme, että lisäykset ovat hyvin vaatimattomia suhteessa tarpeeseen ja muihin nyt tehtäviin leikkauksiin. Lisäksi olemme erittäin huolissamme siitä, että hallitus aikoo leikata 100 miljoonaa euroa sosiaalihuollosta palveluvalikoimaa rajaamalla. Toivomme, että tällä päätöksellä ei heikennetä lastensuojelua tai muita lasten ja perheiden palveluita. On myös selvää, että lastensuojelun kriisiä ei ratkaista keventämällä sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusvaatimuksia, Siimes sanoo.

Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, miten hallitus on arvioinut leikkausten lapsivaikutukset ja yhteisvaikutukset. Nyt on tärkeää tehdä huolellinen lapsivaikutusten arviointi ennen kuin esitykset tuodaan eduskuntaan. Myös YK:n lapsen oikeuksien komitea on tuoreissa suosituksissaan kehottanut Suomea ryhtymään toimenpiteisiin vahvistaakseen lapsen oikeuksia koskevaa vaikutusarviointia lainsäädäntöprosessissa.

Lisätietoja antaa:

Toiminnanjohtaja Ulla Siimes, ulla.siimes@lskl.fi, puh. 040 553 0981

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi lasta keinumassa
Leikkaukset ovat kylmää kyytiä lapsille
Lataa

Linkit

Lastensuojelun Keskusliitto

Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, joka vaikuttaa lapsen oikeuksien ja lastensuojelun sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden laadun puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye