Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo tieteen evakuoinnin tarinan

Jaa

Kirjailija, FT Anna Kortelainen, Kansalliskirjasto ja Kirjastokaista ovat tuottaneet yhteistyössä dokumentin, joka pureutuu Kansalliskirjaston aineistojen evakuointiin talvi- ja jatkosodan aikana. Elokuva julkaistaan 17.4.2024 Kirjastokaistan verkkosivuilla sekä Kansalliskirjaston Youtube-kanavalla.

Kansalalliskirjaston julkisivu värjättynä vihreällä ja sinisellä. Päällä teksti: Pelatakaa tiede! ja oransseja hahmoja siirtelemässä kirjoja.
Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo Kansalliskirjaston aineistojen evakuoinnista toisen maailmansodan aikana. Mikko Helander / Kirjastokaista.fi

Katso elokuva Kirjastokaistan verkkosivuilla tai Kansalliskirjaston Youtube -kanavalla.

Vaikuttava tositarina vapaaehtoisten panoksesta

Kansainvälisen tilanteen kiristyessä syyskuussa 1939 Helsingin yliopiston kirjasto alkoi varautua sodan oloihin. Kun Neuvostoliitto pommitti ankarasti Helsinkiä helmikuussa 1944, käynnistyi tieteen jättimäinen evakuointi kauas Helsingin ulkopuolelle. 80 vuotta noiden tapahtumien jälkeen Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo ja paljastaa evakuointien tarinan ja esittelee evakuointien sankarit. Keitä he olivat ja mihin ja miten tiede evakuoitiin?

Kansalliskirjastosta käytettiin tuohon aikaan nimeä Helsingin yliopiston kirjasto. Dokumenttielokuva julkaistaan vapaasti katsottavaksi ja esitettäväksi Kirjastokaista.fi-sivustolla ja Kansalliskirjaston YouTubessa 17.4.2024.

Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva on omistettu Helsingin yliopiston kirjaston sodanaikaiselle henkilökunnalle sekä usealle tuhannelle vapaaehtoiselle, jotka suorittivat evakuoinnit Helsingissä ja eri puolilla Suomea.

Lisätiedot

Dokumentin nimi: Pelastakaa tiede! Helsingin yliopiston kirjaston evakuoinnit 1939–1945
Ruotsiksi: Rädda vetenskapen! Evakueringarna av Helsingfors universitetsbibliotek
Englanniksi: Save Science! Evacuations of Helsinki University Library 1939–1945

Julkaisupäivä: 17.4.2024
Kieli: suomi
Tekstitys: suomi, ruotsi ja englanti
Kesto: 57 minuuttia
CC-lisenssi: CC BY-NC-SA (ei kaupalliseen käyttöön)

Linkit:

Katso elokuva Kirjastokaistan verkkosivuilla tai Kansalliskirjaston Youtube -kanavalla.
Elokuvan trailer.
Elokuvan kuvapankki.

Lisätietoja Kirjastokaistasta:

Kirjastokaista.fi on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kirjastot.fi-palvelukokonaisuutta. Kirjastokaista sisältää videoita, radio-ohjelmia, podcasteja ja blogiartikkeleita kirjallisuudesta ja kirjastoista. Kirjastokaista osallistuu ohjelmillaan lukemisen edistämiseen sekä kirjastojen palveluiden ja ajankohtaisten teemojen esittelyyn, viestintään ja markkinointiin. Lisäksi Kirjastokaista toimii koulutuskanavana. Ohjelmat on lisensoitu CC BY-NC-SA -lisenssillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye