Kainuun ELY-keskus

​​Ukonkankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtäville​

Jaa

Winda Energy Oy suunnittelee Puolangan kunnan länsiosaan Ukonkankaan alueelle tuulivoimaloiden aluetta. Ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä 17.5. saakka. Hanketta ja YVA-selostusta koskeva yleisötilaisuus pidetään 7.5.2024.

Tuulimylly maisemassa, puolipilvinen kesätaivas ja taustalla metsänreunassa puita.
Ukonkankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä ja siitä voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja 17.5.2024 mennessä. Kainuun ELY-keskus

Winda Energy Oy suunnittelee Puolangan kunnan länsiosaan Ukonkankaan alueelle tuulivoimaloiden aluetta. Hankealueen pinta-ala on noin 1340 hehtaaria ja sille sijoittuisi maksimissaan 15 tuulivoimalaa. Yksittäisen voimalan teho tulisi olemaan 6–10 MW ja kokonaiskorkeus enintään 320 metriä. Suunnittelualue sijoittuu noin 13,5 km Puolangan keskustasta lounaaseen ja noin 6 km suunnittelualueesta länteen on Vaalan kuntaraja. 

Kainuun ELY-keskus toimii hankkeen yhteysviranomaisena, jonka tehtävänä on toteuttaa hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely. YVA-menettelyn mukaisina vaihtoehtoina tarkastellaan hankkeen toteuttamatta jättämisen (VE0) lisäksi maksimivaihtoehtona (VE1) 15 tuulivoimalan rakentamista Ukonkankaan alueelle ja (VE2) 12 tuulivoimalan rakentamista Ukonkankaan alueelle. Sähkönsiirtovaihtoehtoina tutkitaan kahta vaihtoehtoa, ensimmäisenä vaihtoehtona (SVE1) 400 kV voimajohto OX2:n sähköasemalle Pontemaan ja toisena vaihtoehtona (SVE2) 400 kV yhteislinja suunnitellulle Lumimäen sähköasemalle (tuulivoimapuistot Ukonkangas, Hirvivaara-Murtiovaara ja Koirakangas).

Nyt nähtävillä oleva ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä 17.5.2024 saakka. Ympäristövaikutusten arviointiselostus on hankkeesta vastaavan laatima esitys YVA-menettelyssä laatima asiakirja, jossa esitetään tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä yhtenäinen arvio niiden todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista. Konsulttina selostusta laatimassa on toiminut Ramboll Finland Oy. Nähtävillä olon jälkeen yhteysviranomaisella on kaksi kuukautta aikaa laatia perusteltu päätelmä.  

Kuulutus arviointiselostuksesta on nähtävillä 17.4.–17.5.2024 Puolangan, Vaalan ja Utajärven kuntien virallisilla ilmoitustauluilla sekä Kainuun ELY-keskuksen kuulutukset -verkkosivulla. 

Arviointiselostus on nähtävillä sähköisesti hankkeen YVA-verkkosivulla www.ymparisto.fi/ukonkangastuulivoimaYVA , missä se pysyy kuulemisajan päätyttyäkin. Hankkeen YVA-selostuksen paperiversioon voi tutustua 17.4.17.5.2024 Kainuun ELY-keskuksella (Kalliokatu 4, 87100 Kajaani), Utajärven kaupungintalolla (Vanhatie 1, 91600 Utajärvi), Puolangan kirjastolla (Koulukatu 4, 89200 Puolanka) Puolangan kunnanvirastolla (Maaherrankatu 7, 89200 Puolanka), Vaalan kunnankirjastolla (Niskantie 8, 91700 Vaala) ja Vaalan kunnanvirastolla (Vaalantie 14, 91700).  

Hanketta ja YVA-selostusta koskeva Puolangan kunnanviraston valtuustosalissa tiistaina 7.5.2024 klo 17-19 (kahvitus klo 16.30 alkaen) osoitteessa Maaherrankatu 7, 89200 Puolanka. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteyksin. YVA-selostus liitteineen sekä osallistumislinkki yleisötilaisuuteen löytyy ympäristöhallinnon verkkosivulta: www.ymparisto.fi/ukonkangastuulivoimaYVA.

Kansalaisilla sekä yhteisöillä on viranomaisten ohella mahdollisuus lähettää kirjallinen mielipide YVA-ohjelmasta 17.5.2024 mennessä osoitteeseen kirjaamo.kainuu@ely-keskus.fi tai Kainuun ELY-keskus, PL 115, 87101 Kajaani. Viitteeksi KAIELY/ 78 /2022. Sähköisenä toimitetun mielipiteen toivotaan olevaan kopioitavassa muodossa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Ympäristöasiantuntija Emma Keränen 
emma.keranen@ely-keskus.fi, p. 0295 027 626

Kuvat

Tuulimylly maisemassa, puolipilvinen kesätaivas ja taustalla metsänreunassa puita.
Ukonkankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä ja siitä voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja 17.5.2024 mennessä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye