Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

THL:n selvitys: Keusoten ikääntyneiden palveluissa onnistuttu hallitsemaan työn kuormittavuutta

Jaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) ikääntyneiden palveluissa työskentely on hyvällä mallilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvitti henkilöstön kuormitusta ikääntyneiden palveluissa, ja tulosten perusteella Keusoten yksiköissä on hyvä tilanne.

Ikäihmisiä ja hoitajia koiran kanssa asumisyksikön oleskelutilassa.
Keusote / Iiro Rautiainen

THL on selvittänyt henkilöstön kuormitusta ikääntyneiden palveluissa, sillä aiemmissa selvityksissä on tullut esiin, että esimerkiksi kotihoidossa jatkuvat ylityöt, sijaisten heikko saatavuus ja kotihoidon asiakkaiden aiempaa suurempi palvelutarve ovat aiheuttaneet huolta henkilöstön jaksamisesta.  

Toiminnanohjauksella myönteinen vaikutus työn kuormittavuuteen 

THL:n selvityksestä käy ilmi, että Keusotessa työn kuormittavuus on merkittävä ongelma vain 4 % ikääntyneiden palveluiden yksiköistä. Keusoten tilanne on THL:n selvityksen mukaan valtakunnallista keskiarvoa parempi. Valtakunnallinen keskiarvo on 8 % vaihteluvälin ollessa 2–17 %.  

Henkilöstön kuormitusta on valtakunnallisesti pyritty vähentämään toiminnanohjausjärjestelmillä. Niiden tavoitteena on kohdentaa aiempaa paremmin henkilöstöä vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. THL:n selvityksen mukaan Keusotessa on pystytty 82 %:ssa yksiköistä kohdentamaan toiminnanohjausjärjestelmillä henkilöstöä hyvin asiakkaiden palvelutarpeisiin nähden. Tämäkin tulos on parempi kuin valtakunnallinen keskiarvo, joka on 71 %. 

Henkilöstöresurssi kohdennetaan asiakastarpeen mukaisesti 

Kotihoidossa asiakkaiden palvelutarpeet vaihtelevat päivittäin ja työvuoroittain, mikä haastaa työn tasaista jakamista eri työntekijöiden ja tiimien kesken. Keusotessa on käytössä keskitetty kotihoidon toiminnanohjaus, jonka tavoitteena on kohdentaa henkilöstöresurssi päivittäisen ja työvuorokohtaisen asiakastarpeen mukaisesti. 

– Työvuorot suunnitellaan ennakoiden asiakastarpeen mukaisesti ja pyritään välttämään niin ali- kuin yliresursointiakin, jolloin työn kuormittavuutta voidaan hallita paremmin. On sekä henkilöstömme että asiakkaidemme etu, ettei työ meillä ole liian kuormittavaa. Tavoitteemme toki on, että yhdessäkään yksikössä työ ei ole liian kuormittavaa, mutta voimme olla tähän tulokseen erittäin tyytyväisiä ja iso kiitos kuuluukin osaavalle henkilöstöllemme, kertoo Mari Patronen, Keusoten ikäihmisten ja vammaisten palveluiden palvelujohtaja. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Koivumäki
p. 050 497 2037, minna.koivumaki@keusote.fi
Kotona asumista tukevien palveluiden päällikkö, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye