Hoivan perusta on läheisissä ja omaisissa

Jaa

Yhteiskunta ei selviä ilman läheis- ja omaishoitoa. Sitä tarvitsevat esimerkiksi iäkkäät vanhemmat ja puolisot, sairaalasta kotiutettavat ja saattohoidettavat. Epävirallinen hoiva muodostaa hoivan selkärangan ja on jopa 80 prosenttia hoivan kokonaisuudesta. Silti se jää vähäteltyyn rooliin, vaikka siihen pitäisi päinvastoin panostaa, koska omaishoito on inhimillistä ja yhteiskunnalle taloudellista.

Iäkäs nainen auttaa tohveleita miehen jalkaan.
Kuva: Omaishoitajaliitto - Petteri Löppönen Petteri Löppönen Omaishoitajaliitto

Huolenpitovastuussa läheisestään on 350 000 henkilöä. Se on siis yhtä paljon kuin koko sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstömäärä, 358 000 ammattilaista. 

Yli 100 000 työssäkäyvää auttaa päivittäin eri kotitaloudessa asuvaa läheistään. Autamme ja hoidamme mielellämme, vaikka velvoitetta siihen ei ole. Kun yhteiskunta panostaa läheis- ja omaishoitoon riittävästi, yhä useampi pystyy auttamaan, tukemaan ja ottamaan huolenpitovastuuta, myös työssäkäyntinsä ohessa. 

Vammaisen lapsen vanhemmalla on erilaisia tuen tarpeita kuin sairastelevalla eläkeikäisellä puoliso-omaishoitajalla. Moni työssäkäyvä vastaa ikääntyvän läheisensä hoivasta, yleensä vanhemmastaan. Työelämän ratkaisuissa voi edistää ansiotyön ja läheisen hoidon yhteensovittamista – aivan kuten pienten lasten vanhemmille on lisätty korvauksellisia perhevapaita. 

Päättäjien kalkulaattorit laskevat vain pientä osaa hoivan kustannuksista. Tarvitaan analyysiä, miten hoito ja hoiva toteutuvat käytännössä ja miten hoivan kokonaisuus rakennetaan sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävästi. 

Orpon hallitusohjelman mukaiselle omaishoitolain uudistukselle on todella paikkansa. Omaishoidon tuen saatavuutta ja sisältöjä pitää kehittää ja yhdenvertaistaa valtakunnallisesti. Palkkiota on korotettava, sillä se on korotettunakin murto-osa raskaamman hoivan kustannuksista. Korotuksesta jää myös suhteessa enemmän käteen pienituloiselle. 

Vaihtoehtoja tukeen on paljon

Läheis- ja omaishoitajaa tukee, kun lisätään hoitovaihtoehtoja vapaiden ajaksi. Hoivakotipaikkojen rinnalle löytyy perhehoitajia ja lähipiiristä sijaishoitajia, kun he saavat riittävän korvauksen. Tarvitaan myös muita hoitajaa tukevia toimia, joita voi järjestää vaikkapa palveluseteleiden avulla. Esimerkistä käy hieronta tai siivousapu. 

Hengähdystaukoja kuormittavaan omaishoitoon tarjoavat vammaisten ja ikääntyneiden päivätoiminnot, ja siksi niihin kannattaa satsata. Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksia pitää kehittää hoitajien terveysriskien tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn suuntaan. 

Omaishoitajat säästävät jo 

Omaishoitajayhdistyksistä saa matalalla kynnyksellä tietoa ja henkilökohtaista neuvontaa. Niissä voi osallistua ohjattuihin vertaisryhmiin. Yhdistykset tukevat vuosittain kymmenientuhansien läheis- ja omaishoitajien arjessa pärjäämistä ja jaksamista. Kehysriihen ehdottama 130 miljoonan euron leikkaus sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustukseen hallituskaudella uhkaa myös omaishoitajayhdistysten toimintaa.  

Omaishoitajilta leikkaaminen on kestämätöntä, koska he säästävät koko ajan merkittävästi yhteiskunnan hoivakuluista. Lisäksi läheis- ja omaishoitajiin sekä heidän hoidettaviensa pärjäämistä heikentävät myös sosiaaliturvan sekä julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden säästöt.  

Läheis- ja omaishoito turvaa inhimillisen elämän hoidettavalle henkilölle omassa kodissaan, ja se on merkityksellistä hoitajalle itselleen, mutta siihen on saatava riittävästi apua ja tukea. Yhteiskunnalle läheisten ja omaisten panos on taloudellista, ja siksikin apuun ja tukeen pitää satsata pitkäjänteisesti. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija 
Terhi Hyvärinen 020 7806 533 
Omaishoitajaliitto 
terhi.hyvarinen@omaishoitajat.fi

Kuvat

Iäkäs nainen auttaa tohveleita miehen jalkaan.
Kuva: Omaishoitajaliitto - Petteri Löppönen
Lataa

Linkit

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye