Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö tuki jälleen alan tiedettä
Elintarviketeollisuusliiton (ETL) vuonna 1960 perustama Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö edistää ruoka-alan kehittymistä palvelevaa tutkimusta ja koulutusta myöntämällä tutkimusapurahoja. Niitä saa tänä vuonna 15 hakijaa yhteensä 60 000 euron arvosta. Yhdessä Elintarviketeollisuusliiton kanssa säätiö järjestää alan vuosittaisen huipputapahtuman Elintarvikepäivän, tänä vuonna 14. toukokuuta.
Olemassaolonsa aikana säätiö on tukenut satoja tutkijoita ja osallistunut osaamisen kehittämiseen elintarvikealalla. Apurahoja myönnettiin tänä vuonna 15 hakijalle 60 000 euron arvosta. Myös viime vuonna apurahoja myönnettiin 60 000 eurolla.
Apurahoja saaneiden tutkimusten aihepiirit liittyivät muun muassa kasvipohjaisiin proteiineihin, ravitsemukseen ja fysiologiaan, antibioottiresistenssiin, kuluttajien asenteisiin ja analyysimenetelmien kehitykseen.
– Tieteellinen tutkimus on kivijalka ruoka-alan menestykselle, innovoinnille ja kasvulle. Alan korkeatasoista tutkimusta tehdään maassamme ilahduttavan laajalti, yhdistyväthän ruuassa kiehtovasti useat eri tieteet, teknologiat ja teollisuudenalat, säätiön asiamies, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää kertoo.
– Säätiön dokumentteja selaamalla huomaa, että tutkimusapurahoilla on etsitty alusta asti vastauksia ravitsemuskysymyksiin, elintarviketeknologisiin haasteisiin, analyysimenetelmien kehittämiseen ja kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämiseen. Samat teemat ovat tänäänkin ajankohtaisia, kun ala juoksee kilpaa kehityksen kanssa ja kannustaa tutkijoita kansainvälistymään.
ETL ja säätiö tarjoavat Elintarvikepäivän täydellä kattauksella
Tutkimussäätiön näkyvin toimintamuoto ulospäin on Elintarvikepäivän järjestäminen yhdessä Elintarviketeollisuusliiton kanssa.
– Liiton ja säätiön tavoitteet käyvät hienosti yksiin, joten yhdistämme voimamme tämän vuotuisen huipputapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen. Elintarvikepäivästä on tullut alan odotetuin koulutus- ja ajankohtaispäivä. Asiantuntijoiden kokoontumisajot, joista kukaan ei halua jäädä paitsi, Marleena Tanhuanpää hehkuttaa.
Tänä keväänä Elintarvikepäivä järjestetään 14. toukokuuta Helsingin Messukeskuksessa teemalla Ruoka-ala kattaa tulevaisuuden. Tasokkaassa ohjelmassa kuullaan kuluttajatrendeistä, ruokaviennistä, innovaatioekosysteemeistä, ympäristöväittämistä, ravitsemuksesta, markkinoinnin sääntelystä ja keinoista vähähiilisyyteen.
Herkkupaloina mainittakoot S-ryhmän pääjohtaja Hannu Krookin eväät elintarvikealan menestykselle sekä lähestyvien EU-vaalien innoittamana viiden meppiehdokkaan tentti, jossa politiikan toimittaja Jari Korkki ruuvaa esiin näkemyksiä suomalaisen ruoka-alan turvaamisesta EU-politiikalla.
Valion tutkimus- ja kehitysjohtaja Harri Kallioinen esittelee merkittävän rahoituksen saaneen Valio Food 2.0 – Tulevaisuuden luontoviisas ruokajärjestelmä -tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeen, jolla luodaan edellytyksiä kasvulle ja lisäarvolle kestävän ruokajärjestelmän pohjalle yhdessä kumppaniverkoston kanssa.
Fazerin markkinointijohtaja Riikka Vaara puhuu EU:n digipalvelusäädöksen vaikutuksista elintarvikkeiden mainontaan ja näkymiä maailman kuluttajatrendeihin tarjoilee elintarvikealan kansainvälisen raaka-ainetoimittajan IFF:n asiantuntija Richard Neish.
– Kattaus ei olisi täydellinen ilman osallistujien kohtaamisia ja verkostoitumista hyvän ruuan äärellä. Tapahtumaa ei striimata eikä siihen voi osallistua etänä, vaan osallistujat ja päivän tarjontaa täydentävät näytteilleasettajat tapaavat toisensa kasvokkain herkullisessa ilmapiirissä, Marleena Tanhuanpää kehaisee.
- Katso listaus Elintarvikkeiden Tutkimussäätiön apurahoja saaneista vuosina 2024 ja 2023
- Tutustu Elintarvikepäivän tapahtumasivuihin ja ilmoittaudu osallistujaksi 3.5. mennessä! Päivän tuotto käytetään säätiön kautta alan kehittymistä vahvistavaan tutkimukseen, joten osallistuminen on arvokas panos myös alan tutkimustyön hyväksi.
- Median edustajat ovat tervetulleita tapahtumaan (pressikortti), ilmoittaudu tästä
Yhteyshenkilöt
Marleena TanhuanpääJohtajaETL
Elintarvikelainsäädäntö, ravitsemus, t&k, Elintarvikepäivä, Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kutsu medialle: Miten vahvistetaan ruoka-alan iskunkestävyyttä? -keskustelutilaisuus Seinäjoella 6.5. klo 11.00–13.0029.4.2024 09:54:39 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Elintarviketeollisuusliiton järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa EU-vaaliehdokkaat, elintarvikeyritysten edustajat ja muut alueen päättäjät vaihtavat näkemyksiään siitä, miten ruoka-alan iskunkestävyyttä voidaan vahvistaa EU-vaalikaudella 2024–2029.
Parlamentin hyväksymä pakkauslainsäädäntöuudistus kohtuuton suomalaiselle juomateollisuudelle24.4.2024 14:01:20 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto on pettynyt Euroopan parlamentin päätökseen hyväksyä EU:n uusi pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus. Asetus kohtelee kohtuuttomalla tavalla suomalaista juomia valmistavaa teollisuutta edellyttämällä pakkausten uudelleenkäyttöä vuoteen 2030 mennessä.
Kuluttajien heikko ostovoima jarruttaa kasvua elintarviketeollisuudessa24.4.2024 08:59:13 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuuden vuoden 2024 ensimmäisessä talouskatsauksessa arvioidaan, että kuluttajien ostovoiman heikko kehitys hidastaa elintarviketeollisuuden kasvua tänä vuonna.
Muistutus: kutsu medialle Elintarviketeollisuusliiton keskustelutilaisuuteen Lahdessa 22.4. klo 12.30–15.0019.4.2024 10:36:08 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Elintarviketeollisuusliiton järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa EU-vaaliehdokkaat, elintarvikeyritysten edustajat ja muut alueen päättäjät vaihtavat näkemyksiään siitä, miten ruoka-alan iskunkestävyyttä voidaan vahvistaa EU-vaalikaudella 2024–2029.
Kutsu medialle Elintarviketeollisuuden infoon ke 24.4. klo 9.00–10.0017.4.2024 14:51:21 EEST | Kutsu
Kuluttajien ostovoiman hiipuminen on näkynyt ruokavalinnoissa. Hinta on jyrännyt valintakriteerinä, kauppojen tarjoukset ovat vetäneet ja saaneet ihmiset poikkeamaan tutuista tuotteista. Tilaa kuluttajan ostoskorissa ovat ottaneet kauppojen omat merkit niin Suomessa kuin Euroopassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme