Jyväskylän yliopisto

Kvanttipäivässä pääsi testaamaan kvanttitietokoneen simulaattoria - tutkijan mukaan kvanttiteknologiaa on 10 vuoden päästä käytössä monessa paikassa

Jaa

Jyväskylän yliopistossa juhlistettiin kansainvälistä kvanttipäivää 12.4. Resonate-tapahtumassa, jossa oli mahdollista tutustua kvanttiteknologian tutkimukseen, testata kvanttitietokoneen simulaattoria ja pelata kvanttifysiikkaa hyödyntäviä pelejä. Informaatioteknologian tiedekunnan professori Teiko Heinosaaren mukaan kvanttiteknologian sovelluksia tullaan näkemään käytössä usealla eri alalla luultavasti seuraavan 10 vuoden aikana.

Kvanttipäivä-tapahtumassa pääsi tutustumaan kvanttiteknologian tutkimukseen. Esillä oli myös Suomen Akatemian huippututkimusyksikkö Suomen kvanttilippulaiva.
Kvanttipäivä-tapahtumassa pääsi tutustumaan kvanttiteknologian tutkimukseen. Esillä oli myös Suomen Akatemian huippututkimusyksikkö Suomen kvanttilippulaiva. Jyväskylän yliopisto / Teemu Rahikka

Maailman kvanttipäivä, englanniksi World Quantum Day, on vuotuinen kansainvälinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on edistää yleistä tietoisuutta kvanttiteknologiasta. Tapahtumaa vietetään erityisesti yliopistoissa ja instituutioissa ympäri maailmaa.

Jyväskylän yliopistossa tapahtumaa juhlistettiin 12.4. Agora-rakennuksessa järjestetyssä Resonate-tapahtumassa. Tapahtumassa oli esillä muun muassa kvanttitietokoneen simulaattori. Yleisö pääsi myös kokeilemaan kvanttifysiikkaa havainnollistavaa videopeliä.

“Kvanttiteknologia tuo varmasti monille mieleen scifi-elokuvat, mutta oikeasti sen sovellukset saattavat olla vielä mielenkiintoisempia todellisessa elämässä”, kertoo informaatioteknologian tiedekunnassa kvanttilaskennan professorina toimiva Teiko Heinosaari

Heinosaaren mukaan suurin osa nyky-yhteiskunnan toiminnasta nojaa tavalla tai toisella informaatioon ja sen prosessointiin. Juuri näillä alueilla kvanttiteknologiaa hyödyntävät sovellukset kehittyvät tällä hetkellä kaikkein nopeimmin. 

Kvanttiteknologian sovelluksia kehitetään tutkimusryhmissä ja yrityksissä ympäri maailmaa. Yksi merkittävä hanke on suurikokoisen kvanttitietokoneen rakentaminen. Jyväskylässä tosin keskitytään erityisesti ohjelmistojen ja sovellusten luomiseen.

null
Quantum Information and Computation -tutkimusryhmä esitteli omaa toimintaansa. Tutkimusryhmän jäsenillä on monipuolinen tausta tietojenkäsittelytieteen, teoreettisen kvanttifysiikan ja matematiikan aloilta. Jyväskylän yliopisto / Teemu Rahikka

Tällä hetkellä Jyväskylässä keskitytään tutkimaan muun muassa kvanttilaskentaa, jossa yhdistetään supertietokoneen ja kvanttiprosessorin parhaimmat puolet.

”Kvanttitietokoneet mahdollistavat tulevaisuudessa sellaisten monimutkaisten tehtävien laskemisen, joihin edes supertietokoneet eivät pysty. Mahdollisia sovellusalueita ovat esimerkiksi molekyylien mallintaminen ja lääketiede.”

Heinosaaren mukaan on vielä liian aikaista arvioida, mitkä kvanttiteknologian sovellutuksista onnistutaan kehittämään riittävälle tasolle.

Yleisesti ajatellaan, että kvanttiteknologiasta tulee olemaan hyötyä esimerkiksi akkuteknologian kehittämisessä, lääkekehityksessä ja kyberturvallisuuden parantamisessa.

”Mahdollisia sovelluksia on kuitenkin kehitteillä niin paljon, että seuraavan 10 vuoden aikana tulemme luultavasti näkemään kvanttiteknologiaa käytettynä usealla eri tavalla”, Heinosaari summaa.

Lisätietoja

Jyväskylän yliopisto on mukana Suomen Akatemian kvanttilippulaivassa, jossa tarkoituksena on edistää Suomen valmiutta kvanttiteknologiamurrokseen. Kvanttiteknologiasta on apua erityisesti kompleksisten ongelmien ratkaisussa, joissa se toimii perinteistä teknologiaa tehokkaammin. 

Lippulaivassa ovat mukana Jyväskylän yliopiston lisäksi myös Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja CSC Tieteen tietotekniikkakeskus Oy. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kvanttipäivä-tapahtumassa pääsi tutustumaan kvanttiteknologian tutkimukseen. Esillä oli myös Suomen Akatemian huippututkimusyksikkö Suomen kvanttilippulaiva.
Kvanttipäivä-tapahtumassa pääsi tutustumaan kvanttiteknologian tutkimukseen. Esillä oli myös Suomen Akatemian huippututkimusyksikkö Suomen kvanttilippulaiva.
Lataa
Quantum Information and Computation -tutkimusryhmä esitteli omaa toimintaansa. Tutkimusryhmän jäsenillä on monipuolinen tausta tietojenkäsittelytieteen, teoreettisen kvanttifysiikan ja matematiikan aloilta.
Quantum Information and Computation -tutkimusryhmä esitteli omaa toimintaansa. Tutkimusryhmän jäsenillä on monipuolinen tausta tietojenkäsittelytieteen, teoreettisen kvanttifysiikan ja matematiikan aloilta.
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus: Rakennussuojelu monin tavoin sattumanvaraista – tilanne uhkaa heikentyä entisestään27.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

FM Reetta Nousiainen tarkastelee väitöstutkimuksessaan rakennetun kulttuuriympäristön vaalimistavoitteiden ja käytännön toteutumisen ristiriitaisuutta nyky-Suomessa. Tutkimuksen mukaan suojelu on monin tavoin alttiina sattumanvaraisuudelle. Käynnissä olevat alueiden käytön ja rakentamisen lainsäädännön muutokset uhkaavat heikentää tilannetta entisestään.

Väitös: Hahmotusvaikeuksia ymmärretään ja tunnistetaan heikosti23.5.2024 09:09:00 EEST | Tiedote

Oletko koskaan miettinyt, miten osaat suunnistaa paikasta toiseen, löytää avaimet muiden tavaroiden joukosta pöydältä, solmia kengännauhat tai tulkita bussiaikatauluja? Jos et, todennäköisesti hahmottaminen on sinulle helppoa ja sujuvaa, joten sinun ei ole tarvinnut kiinnittää asiaan juurikaan huomiota. Hahmotusvaikeuksia kokeville tämän tyyppiset asiat ovat vaikeita tai jopa mahdottomia. Väitöskirjatutkija Suvi Ylösen mukaan olisi tärkeää, että oppilaitoksissa ja työpaikoilla ymmärrettäisiin hahmotuskyvyn merkitys ja tarvittaessa tarjottaisiin tukea hahmotusvaikeuksiin.

Väitös: Tietokoneavusteisesti tehdyt kompromissipäätökset tulisi voida myös perustella23.5.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

FM Giovanni Misitano tutki väitöskirjassaan kompromissiratkaisujen tekemistä tekoälyä hyödyntäen. Vaikka viime kädessä kaikki päätökset ovat kompromisseja, parhaan kompromissin löytäminen ei ole helppoa. Etsintää voidaan tehostaa erilaisin menetelmin. Keskeistä Misitanon tutkimissa menetelmissä on, että tietokoneen antamat kompromissiratkaisut ovat myös selitettävissä, eli käyttäjä pystyy ymmärtämään, miksi tietokone on päätynyt tietynlaiseen ehdotukseen ja pystyy tarvittaessa vaikuttamaan siihen omia mieltymyksiään muokkaamalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye