E-kirjaston avautuminen siirtyy viikolla
Kuntien yhteisen E-kirjaston oli tarkoitus avautua 23.4. Palvelu perustuu useiden eri teknisten ratkaisuiden kokonaisuuteen ja niiden yhdistäminen vei arvioitua enemmän aikaa. E-kirjasto-sovellus on ladattavissa sovelluskaupoissa 29.4.
E-kirjaston palvelumalli on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Kansalliskirjaston alla toimiva E-kirjasto on kehitetty yleisten kirjastojen tarpeista lähtien ja yhteistyössä niiden kanssa. E- ja äänikirjoja sekä digilehtiä tarjoava palvelu julkaistaan ensimmäisessä vaiheessa sovelluksena, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille.

”Vastaavat ratkaisut ovat maailmalla harvinaisia”, sanoo E-kirjaston palvelupäällikkö Annastiina Louhisalmi. ”Lähimpänä oleva palvelu on käytössä Tanskassa. Muissa pohjoismaissa käydään keskustelua vastaavan palvelun kehittämisestä. Suomen mallissa periaatteena on, että alusta ja aineistot on erotettu toisistaan. Aineisto voidaan siis valita vapaammin, koska sitä ei ole sidottu jonkin tietyn alustan tarjontaan. Myös sovelluksen kehitystyö on omissa käsissämme.”
E-kirjasto julkaistaan ensin mobiilisovelluksena ja sitä voivat käyttää E-kirjastoon liittyneiden kuntien asukkaat. Avautumispäivänä palvelun piirissä on noin 85 % Suomessa asuvista. Osa kunnista liittyy mukaan ensi vuoden alussa.
Yhteistyö kehittämistyön perustana
E-kirjasto on ollut monen tahon monivuotinen haave, jota kehitettiin kaksivuotisessa hankkeessa. Vuoden 2024 alussa E-kirjasto siirtyi osaksi Kansalliskirjastoa. Alun perin palvelun tarve on lähtöisin kirjastoilta ja alkurahoituksen sille myönsi eduskunta. Palvelun rakentamisessa on kuultu sidosryhmiä laajasti. Kirjailijoiden ja äänikirjojen lukijoiden kannalta on tärkeää, että Suomessa e-aineistojen lainaamisesta maksetaan nyt lainauskorvauksia.
Palvelun kehittäminen jatkuu vauhdilla julkaisun jälkeenkin. Koska kyseessä on Suomessa uusi palvelu, vasta ajan myötä nähdään, minkälaiselle aineistolle on eniten kysyntää ja mitä uusia ominaisuuksia sovellukseen toivotaan. Kansalliskirjaston E-kirjasto-yksikkö tekee kehitystyötä yleisten kirjastojen henkilökunnasta muodostuvien kymmenen työryhmän kanssa. Työryhmät vastaavat aineistohankinnoista ja sovelluksen etusivun näkymästä sekä suunnittelevat käyttäjäkoulutusta ja viestintää. Sovelluksen käyttäjät voivat antaa palautetta ja esittää toiveita aineistohankinnoista palautelomakkeella.
Kuntien yhteinen palvelu
E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille sovelluskaupasta. Kirjastokorttia ei tarvita, vaan palveluun rekisteröidytään ensimmäisellä käyttökerralla vahvalla tunnistautumisella. E-kirjastoa voivat käyttää ne henkilöt, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon. Palvelu maksaa kunnille 0,7 €/asukas.
E-kirjastoon tulee aineistoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja jonkin verran muilla kielillä. E- ja äänikirjan voi lainata käyttöönsä kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan.
Lukuoikeuksia on rajallinen määrä, joten suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan. E- ja äänikirjoihin voi tehdä varauksia. Aineistoja hankitaan jatkuvasti lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain.
Yhteystiedot
palvelupäälllikkö Annastiina Louhisalmi
annastiina.louhisalmi@helsinki.fi
p. +358 (0) 2941 24064
-
Sovelluksen käyttäjille suunnatut verkkosivut: www.e-kirjasto.fi
-
Tietoa kirjastojen henkilökunnalle ja E-kirjaston yhteistyökumppaneille Kansalliskirjaston asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/display/ekirjasto
-
E-kirjaston palveluosoite: e-kirjasto-posti@helsinki.fi
-
Kansalliskirjaston E-kirjasto-yksikön yhteystiedot: https://www.kiwi.fi/display/ekirjasto/Yhteystiedot
-
Lista E-kirjastoon liittyneistä kunnista: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/e-kirjasto/e-kirjastoon-liittyneet-kunnat
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
palvelupäälllikkö Annastiina Louhisalmi
annastiina.louhisalmi@helsinki.fi
p. +358 (0) 2941 24064
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme