Uudenmaan ELY-keskus

Länsi-Uusimaan joukkoliikenne siirtyy suurelta osin Ely-vetoiseksi malliksi

Jaa

Uudenmaan Ely-keskuksen alueella Karkkilassa, Vihdissä, Lohjalla, Inkoossa ja Hangossa siirrytään 3.6. 2024 Ely-vetoiseen joukkoliikennöintimalliin. Tämä käsittää suurimman osan sisäisestä liikenteestä, sekä yhteydet Nummelasta ja Inkoosta Helsingin suuntaan mutta ei esimerkiksi Pori – Helsinki yhteysvälin vuoroja vt. 2:lla ja Lohja-Helsinki yhteysvälin vuoroja.

Muutoksen myötä lipputuotteet yksinkertaistuvat, mikä mahdollistaa niiden yhteiskäytön. Lisäksi tarjolle tulee uusia sarjalipputyyppejä, mm. Länsi-Uusimaalippua uudistetaan sarjalippuvaihtoehdoilla. Liput tulevat pääosin saataville mobiililippuina. Kertalippuja voi ostaa ajoneuvosta käteisellä tai yleisimmillä pankki- tai luottokorteilla.  Liikenteessä kelpaavat kyseisen toimivaltaisen lipputuotteet myös niissä vuoroissa, mitkä menevät Raaseporin Waltti-alueen tai HSL-alueen kautta.

Uudenmaan ELY-keskuksen joukkoliikenneasiantuntija Heikki Hyvärinen korostaa, että muutoksen tarkoituksena on helpottaa asiakkaan liikkumista sekä selkeyttää palveluita.

Reitistöön ei ole luvassa suuria muutoksia, mutta viikonloppuisin tulee paljon alueiden sisäistä liikennettä, mitä ei ollut ennen tarjolla. Etenkin on panostettu vaihdollisten yhteyksien toimivuuteen.

”Tavoitteena ovat toimivammat ja selkeämmät joukkoliikennepalvelut Länsi-Uudellamaalla ja Länsi-Uudeltamaalta pääkaupunkiseudulle”, Hyvärinen toteaa.

Länsi-Uudenmaan joukkoliikenteen muuttaminen Ely-vetoiseen malliin on ollut pitkä prosessi, mihin liittyvät ensimmäiset selvitykset aloitettiin jo kesällä 2020. Esimerkiksi Vihti päätti siirtymisestä Ely-keskusvetoiseen malliin jo vuonna 2022. Kesällä alkavan liikenteen ensimmäinen kilpailutus järjestettiin syksyllä 2023. Sopimuskausi on neljä vuotta, johon voi saada enintään neljän vuoden option päälle.

"Suurin haaste tässä työssä on kokonaisuuden hallinta: vuoroja on paljon ja hankinnat ovat isoja", Hyvärinen kertoo.

Tarkempia tietoja reiteistä ja aikatauluista löytyy linkkinä olevasta reittikartasta. Inkoota koskevat tiedot julkaistaan kilpailutuksen jälkeen 22.4.2024, ja ennen liikennöinnin alkamista vuorot julkaistaan myös Matkahuollon reittioppaassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan Ely-keskus, joukkoliikenneasiantuntija Heikki Hyvärinen, puh (vaihde) 0295 021 000, sposti info.joukkoliikenne.uus(at)ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye