Työn ja talouden tutkimus LABORE

Ansaintatapojen monipuolistaminen edistää hyvinvointia Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa

Jaa

Uuden tutkimuksen mukaan tulonlähteiden monipuolistaminen näyttää olevan ansaintatapojen keskittämistä tehokkaampi strategia kohti parempaa toimeentuloa. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ansaintatapojen monipuolistaminen näyttää parantavan toimeentuloa kaikilla tulotasoilla, vaikka parempituloiset menestyvät monipuolistamisessa paremmin. Jotta yhä useampi pääsisi kerryttämään tuloja potentiaalisista riskeistä huolimatta, tulee kotitalouksille tarjota vakuutus- ja rahoitusinstrumentteja, parempaa infrastruktuuria ja koulutusta. 

Kuva: Pexels Blue Ox Studio.

Tulolähteiden monipuolistaminen on monissa kehittyvissä maissa yleinen toimeentulostrategia. Muun muassa Aasiassa liiallisen hajauttamisen on havaittu ylläpitävän köyhyyttä. On kuitenkin pitkään ollut epäselvää, missä määrin Afrikan maaseuduilla kotitaloudet monipuolistavat ansaintatapojaan. Onko hajauttaminen ensisijaisesti köyhyydessä selviämiseen liittyvä tehoton toimeentulostrategia vai onko panosten keskittäminen tie kohti parempaa toimeentuloa? Tutkimus osoittaa, että hajauttamisen hyvät vaikutukset näkyvät läpi tulojakauman. 

UNU-WIDERin hankkeen tutkimuksessa käytettiin eteläisen Afrikan mittamakaavassa ainutlaatuista aineistoa, Kagera Health and Development Survey (KHDS) -kotitalouskyselyä, joka on kerätty vuosien 1991–2010 aikana maatalousvaltaisella alueella Tansaniassa. Mahdollisuus käyttää tällaista pitkän aikavälin dataa, jossa samoja henkilöitä seurataan yli vuosikymmenten ajan, on verrattain harvinaista Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.  

Kotitalouksien ansaintatapojen hajauttamiskäyttäytymistä tutkittiin eri ekonometristen mallien avulla ja kausaalipäätelmissä hyödynnettiin muun muassa instrumenttimuuttujamenetelmiä sekä erot eroavaisuuksissa menetelmiä (difference-in-differences, DID). 

Tutkimus osoittaa, että monipuolistaminen auttaa sekä varakkaita että köyhiä kotitalouksia. 

Varakkaampi väestö näyttäisi kuitenkin monipuolistaneen ansaintatapojaan enemmän kuin köyhempi väestö. Monipuolistaminen näyttäisi olevan monelle pikemminkin valinta kuin välttämättömyys.  

Kaupunkien ja maaseudun välinen ero tulotasojen välillä on pienentynyt ajan myötä ja monipuolistamista tapahtuu kaikkialla enemmän. Kaupunkien ja maaseudun välinen tuottavuuskuilu on kuitenkin edelleen suuri. 

Ansaintatapojen monipuolistamista voidaan tukea muun muassa infrastruktuuria ja rahoituksen saatavuutta parantamalla. Näin edistetään monipuolistamista sellaisten toimintojen suuntaan, joka tuottaa tuloja. 

Tutkimuksen mukaan tietyt tekijät, kuten sähkön, mobiiliteknologian ja julkisen liikenteen ja terveyspalvelujen saatavuus, edesauttaisivat monipuolistamista ja kotitalouksien tulojen kasvua. Etenkin infrastruktuurin parannukset olivat merkittävässä roolissa.  

”On poliittisesti ratkaisevan tärkeää identifioida toimet, jotka voivat auttaa motivoimaan ja suojaamaan köyhiä uusien innovatiivisten ansaintatapojen riskeiltä ja jotka voivat parantaa mahdollisuuksien tasa-arvoa ja pienentää tuottavuuseroja maaseudun ja kaupunkien välillä”, toteaa Laboren tutkija Milla Nyyssölä ja jatkaa: 

”Päätöksenteossa olisikin priorisoitava suotuisien olosuhteiden syntymistä, kuten infrastruktuuri-investointeja, kotitalouksien yrittäjyyden tukemista ja rahoituslaitosten sekä vakuutusinstrumenttien kehittämistä, jotta köyhemmät kotitaloudet voivat monipuolistaa ansaintatapojaan ja parantaa toimeentuloaan.”

Tutkimus julkaistiin erillisenä lukuna Oxfordin julkaisemassa kirjasarjassa. Tutkimus tehtiin UNU-WIDERin hankkeessa Sustainable development solutions for Tanzania – strengthening research to achieve SDGs. Rahoittajana toimi Suomen ulkoministeriö.

Tutkimusryhmä:

Milla Nyyssölä (Labore)
Ralitza Dimova (the University of Manchester)
Sandra Kristine Halvorsen (Norwegian Church Aid)
Kunal Sen (UNU-WIDER)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Labore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.

Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Tuottavuus kasvuun palkkaamalla yrityksiin lisää korkeakoulutettuja30.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Yritysten tuottavuuden kasvu on kiinteässä yhteydessä siihen, että erityisesti STEM-alojen korkeakoulutettujen osuus niiden henkilöstössä kasvaa, kertoo Laboren uusi analyysi. Kaupallisen alan korkeakoulututkinnon suorittaneiden määrän kasvu näkyy yritysten tuottavuudessa vieläkin nopeammin. Analyysin tulokset korostavat korkeasti koulutetun työvoiman ratkaisevaa merkitystä Suomen talouden kehitykselle.

Yritysten väliset erot kasvattavat palkkaeroja Suomessa24.4.2025 07:20:00 EEST | Tiedote

Laboren uudessa tutkimuksessa tarkastellaan Suomen yrityssektorin palkkahajonnan ajureita vuosina 2001–2022. Vaikka yritysten sisäiset palkkaerot muodostavat suurimman osan palkkahajonnasta vuositasolla, yritysten välinen vaihtelu selittää suurimman osan palkkaerojen kasvusta pitkällä aikavälillä. Erityisesti korostuu toimialojen välinen vaihtelu ja pieni joukko toimialoja selittää suuren osan palkkahajonnan kasvusta. Vuosina ennen koronapandemiaa vaikutukset näkyvät erityisen selkeästi. Alueiden välinen palkkahajonta sen sijaan ei ole merkittävä tekijä.

Eläkkeiden inflaatiovakauttajan olisi voinut suunnitella toisin16.4.2025 06:45:00 EEST | Blogi

Tammikuussa sovittu eläkeuudistus toi mukanaan inflaatiovakauttajan, joka leikkaa eläkkeitä inflaatiopiikkien aikana. Uudistuksen tarkoituksena on vakauttaa eläkejärjestelmän rahoitus, mutta onko se onnistunut valinta? Tässä blogissa pohdimme, millaisia seurauksia inflaatiovakauttajalla voi olla eläkeläisten toimeentuloon ja makrotalouden vakauteen – ja olisiko samoihin tavoitteisiin voinut päästä vähemmän haitallisin keinoin.

Ekonomisk prognos 2025-2027: Ekonomin återhämtar sig under osäkra tider3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Enligt Labores konjunkturprognos våren 2025 kommer Finlands ekonomi att växa med 1,4 procent under 2025. Konjunkturläget förbättras 2026 och 2027 då BNP-tillväxten väntas stiga till 1,9 procent respektive 1,4 procent. Långsammare inflation och räntesänkningar kommer att stödja tillväxten i bostadsbyggande, privat konsumtion och export. Den internationella osäkerheten är exceptionellt hög, vilket innebär en ökad risk för långsammare tillväxt än väntat.

Talousennuste vuosille 2025–2027: Jousitus kovilla, talous elpyy epävarmuuden aikana3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Tutkimuslaitos Laboren kevään 2025 suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,4 prosenttia vuonna 2025. Suhdanne paranee vuosina 2026–2027, jolloin BKT-kasvu vauhdittuu 1,9 ja 1,4 prosenttiin. Hidastunut inflaatio ja koronlaskut tukevat asuinrakentamisen, yksityisen kulutuksen ja viennin kasvua. Kansainvälinen epävarmuus on poikkeuksellisen suurta, mikä merkitsee kohonnutta riskiä ennustettua hitaamman kasvun toteutumiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye