Suomen ympäristökeskus

Luonto koetaan tärkeäksi arkimaisemissa

Jaa

Maisemat vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, arvioivat lähes kaikki valtakunnalliseen maisemakyselyyn vastanneista. Tyytyväisyyttä omiin arkimaisemiin tuovat erityisesti vesien ja metsien läheisyys. Useimpien mielestä maisemat tulisi ottaa päätöksenteossa nykyistä paremmin huomioon niin kaupungeissa kuin maaseudullakin.

Alku- tai lopputalven maisema Helsingin Viikistä. Kuvassa näkyy pieni puurykelmä peltojen keskellä. Maa on osittain lumen peitossa eikä puissa ole lehtiä.
Sekä maaseudulla että kaupungeissa erilaiset luontokohteet mainitaan usein, kun ihmisiä pyydetään kuvaamaan arkimaisemiaan. Kuvassa Viikin peltoja Helsingissä. Kuva: Tapio Heikkilä.

Hyvinvointia arjen maisemista

Suomen ympäristökeskus selvitti ihmisten näkemyksiä maisemista ja niiden kehittämisestä kahdella kyselyllä vuodenvaihteessa 2022–2023. Ensimmäinen oli suunnattu kaikille maisemista kiinnostuneille ja toinen maisema-alan asiantuntijoille ja muille maisemien parissa toimiville. Kummatkin kyselyt toteutettiin avoimina verkkokyselyinä.

Neljä viidestä kansalaisille suunnattuun kyselyyn vastanneista on melko tai erittäin tyytyväisiä arkimaisemiinsa. Silti reilusti yli puolet haluaisi muuttaa niissä jotakin. Tyytyväisyys vaihtelee erityyppisissä arkimaisemissa, kertoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Nina Ahola.  

— Erittäin tyytyväisiä on selvästi eniten haja-asutusalueiden vastaajissa ja vähiten kerrostaloalueiden vastaajissa.  

Tyytyväisyyttä omiin arkimaisemiin tuovat kaikilla alueilla erityisesti vesien, puistojen ja metsien läheisyys. Ylipäätään luonnonläheisyys ja lähiluonnon helppo saavutettavuus mainitaan asioina, joista ei haluttaisi luopua. 

Aholan mukaan miellyttävinä koetuilla maisemilla on vaikutusta ihmisten hyvinvointiin. 

— Peräti 92 prosenttia vastaajista oli täysin samaa mieltä ja 7 prosenttia melko samaa mieltä maisemien hyvinvointivaikutuksia käsittelevän väitteen kanssa. 

Keskeneräisyys aiheuttaa epäviihtyisyyttä 

Kerrostaloalueiden vastaajilla on eniten muutostoiveita. Heidän arkimaisemissaan tyytymättömyyttä aiheuttavat rakentamisen tapa ja määrä sekä liikenneratkaisut. Maisemien keskeneräisyys, esimerkiksi työmaat, aiheuttavat usein pitkäaikaista epäviihtyisyyttä. 

Sekä kerrostaloalueilla että kaupunkien pientaloalueilla toivotaan, että ympäristöön sopiva arkkitehtuuri ja luonto kietoutuvat kauniiksi maisemakokonaisuudeksi. Luonnon menettäminen kaupunkien tiivistämisen myötä huolestuttaa monia erityisesti suurten kaupunkien alueilla. 

Maaseutualueiden vastaajien keskuudessa huolestuttavat metsänhoidon menetelmät ja energiantuotannon ratkaisut kuten tuulivoiman sijoittaminen. Tulevaisuudelta toivotaan, että rakennuksia ja elinympäristöjä pidetään kunnossa ja että maisemista pidetään huolta. 

Valtakunnallisille linjauksille nähdään tarvetta 

Vain harva kansalaisille suunnattuun kyselyyn vastanneista kokee pystyvänsä vaikuttamaan maisemia koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistumisen ja vuorovaikutuksen kehittäminen koetaan molempien kyselyiden vastaajien keskuudessa tärkeäksi siten, että madalletaan osallistumisen kynnyksiä sekä varmistetaan osallistumisen oikea-aikaisuus, monikanavaisuus ja vaikuttavuus maisemia koskevissa asioissa. 

Asiantuntija- ja toimijakyselyyn vastanneet näkevät tarvetta lainsäädännön kehittämiselle siten, että se tarjoaisi parempaa selkänojaa maisemien turvaamiseen ja maisemallisesti hyvän ympäristön luomiseen. Keskeisiä kehityskohteita kyselyvastaajien mukaan ovat myös päätöksentekoprosesseihin ja erilaisiin arvostuksiin liittyvät nivelkohdat.  

Eri toimijoiden välinen yhteistyö on koettu onnistuneeksi ja hyviä käytänteitä on muodostunut yhteistyölle. Maisemiin liittyvien asioiden hoitamiseen kaivattaisiin kuitenkin lisää resursseja, osaamista ja yhteisiä valtakunnallisia strategisia linjauksia huomioiden eri sektorien ja alueiden tarpeet. 

Tietoa maisemien suojelun, hoidon ja suunnittelun kehittämiseen 

Maisemakyselyjen tavoitteena on tukea Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen toimeenpanoa Suomessa ja valtakunnallisen maisemapolitiikan kehittämistä. Kyselyjen toimeksiantajana ja rahoittajana oli ympäristöministeriö ja niiden toteutuksesta vastasi Suomen ympäristökeskus. 

Sekä kaikille maisemista kiinnostuneille tarkoitettu kysely että asiantuntijoille kohdennettu kysely toteutettiin avoimina verkkokyselyinä, jotta mahdollisimman monen oli mahdollista vastata. Tulokset tarjoavat näkökulmia siihen, mitä aihepiirejä tulisi jatkossa ottaa esille maisemien suojelun, hoidon ja suunnittelun kehittämisessä. Kaikille tarkoitettuun kyselyyn vastasi 793 henkilöä eri puolilta Suomea. Asiantuntijoille kohdennettuun kyselyyn vastasi 198 henkilöä. Heidän joukossaan oli muun muassa alueellisia ja paikallisia viranomaisia, kansalaisjärjestöjen edustajia ja yrityksiä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Tilastokuvio vastausten jakautumisesta viisiportaisella asteikolla kysymyksessä: kuinka samaa tai eri mieltä olet seuraavien väittämien kanssa? Eniten samaa mieltä (99 % täysin tai jokseenkin samaa mieltä) vastaajat olivat väitteen "maisemat vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin" kanssa. Vähiten samaa mieltä (30 % täysin samaa mieltä ja 40 % jokseenkin samaa mieltä) oltiin väitteen "maisemat ja maankäytön taloudelliset näkökulmat on mahdollista huomioida samanaikaisesti" kanssa. Kattavampi tekstimuotoinen kuvaus kuvion sisällöstä löytyy maisemakyselytutkimusten tuloksia esittelevästä raportista.
Kuinka samaa tai eri mieltä olet seuraavien väittämien kanssa?
Lataa
Tilastokuvio kyllä/ei-vastausten jakautumisesta kysymyksessä: haluaisitko muuttaa jotakin arkimaisemissasi? Vastaukset on jaoteltu sen mukaan, minkälaisesta arkimaisematyypistä on kyse. Niistä vastaajista, jotka sijoittivat arkimaisemansa kerrostaloalueelle, peräti kolme neljästä (75,9 %) haluaisi muuttaa jotakin ympäristössään. Haja-asutusalueilla ollaan tyytyväisimpiä nykytilanteeseen, sillä siellä muita harvempi haluaisi muuttaa arkimaisemissaan jotakin (42,7 %).Kattavampi tekstimuotoinen kuvaus kuvion sisällöstä löytyy maisemakyselytutkimusten tuloksia esittelevästä raportista.
Haluaisitko muuttaa jotakin arkimaisemissasi?
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Spana in pollinerare! Pollinerarveckoslutet inspirerar att göra observationer16.5.2024 11:20:38 EEST | Tiedote

Pollinerarveckoslutet är ett evenemang med låg tröskel, som är avsett för alla som är intresserade av naturen och där man observerar pollinerare. Observationer görs under en halv timme på en blomsteräng eller på din egen gård antingen lördag eller söndag 15.–16.6. Syftet med pollinerarveckoslutet är att kartlägga pollinerande arter som förekommer särskilt på urbana ängar och gårdar, främst fjärilar och humlor, samt att inspirera medborgarna att observera och skydda pollinerare i sin närmiljö.

Bongaa pölyttäjä! Pölyttäjäviikonloppu innostaa tekemään havaintoja16.5.2024 10:46:10 EEST | Tiedote

Pölyttäjäviikonloppu on kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitettu matalan kynnyksen tapahtuma, jossa havainnoidaan pölyttäjiä. Havaintoja tehdään puolen tunnin ajan kukkaniityllä tai omalla pihalla joko lauantaina tai sunnuntaina 15.–16.6. Pölyttäjäviikonlopun tavoitteena on kartoittaa etenkin kaupunkiniityillä ja -pihoilla esiintyvää pölyttäjälajistoa, lähinnä perhosia ja kimalaisia, sekä innostaa kansalaisia pölyttäjien tarkkailuun ja suojeluun lähiympäristössään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye