EHYT

Hallituksen esitys nikotiinipusseista uhkaa lisätä nuorten nikotiiniriippuvuutta

Jaa

Nikotiinipussit ovat tulleet laajamittaiseen myyntiin ja hallituksen lakiesitys (18.4.2024) on tuomassa tuotteet tupakkalain piiriin. Nikotiinipussien sääntely uhkaa kuitenkin jäädä liian löyhäksi, mikäli hallituksen makuaineita ja nikotiinipitoisuutta koskevat esitykset etenevät eduskunnassa.

Tupakkalakia päivitetään parhaillaan ja lain piiriin halutaan sitoa kattavammin myös nikotiinipussit, joita sääntely ei ole samalla tavalla koskenut. Tupakkalain tavoite on nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen. 

”Mikäli nikotiinipussit halutaan aiempien tupakkapoliittisten sitoumusten vastaisesti tuoda laajamittaiseen myyntiin ruokakauppoihin ja kioskeihin, ovat esitetyt lain kirjaukset erityisesti makuaineiden ja nikotiinipitoisuuden suhteen liian löyhiä”, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen toteaa.  

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tunnusomaisten makujen kielto on ollut tehokas keino ehkäistä nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloitusta. Erityisesti mentolin on havaittu houkuttelevan nuoria käyttämään tupakka- ja nikotiinituotteita ja luovan vaikutelman vähemmän haitallisista tuotteista. Nyt hallituksen esityksessä sallittaisiin mentolin, mintun, teen, inkiväärin, rosmariinin ja puun maut nikotiinipusseissa.    

”Hallituksen esitys ei ole linjassa muiden tupakkatuotteiden sääntelyn kanssa eikä toteuta kirjattuja nikotiini- ja tupakkapoliittisia tavoitteita. Nikotiinipussien sääntely makuaineiden osalta tulisi yhdenmukaistaa muiden tupakkalain alaisten tuotteiden kanssa, eikä tupakan makua lukuun ottamatta muita makuaineita tulisi sallia. Ylipäätään puhe ‘aikuisille suunnatuista’ makuvaihtoehdoista on ongelmallinen, koska nuoria usein kiinnostaa se, mikä on suunnattu aikuisille”, toteaa EHYT ry:n oppilaitostyön päällikkö Päivi Puranen.  

Uusien nikotiinituotteiden myynnin laajentaminen on ristiriidassa tupakkalain tavoitepykälän kanssa, koska laki pyrkii nikotiinituotteiden käytön loppumiseen. 

“Lisäksi Suomi on sitoutunut kansainväliseen tupakkapuitesopimukseen (FCTC), jonka yksi tavoite on nikotiiniriippuvuuden ehkäisy. Nyt lakiesityksestä syntyy vaikutelma, että makuaineita, nikotiinipitoisuutta ja maahantuontia koskevat muutokset tehtiin nikotiiniteollisuuden etuja ajaen. Tupakkapuitesopimus velvoittaa suojelemaan terveyspolitiikkaa tupakkateollisuuden kaupallisten ja muiden etujen tavoittelulta”, muistuttaa Mikkonen.  

Nikotiinipussien nikotiinipitoisuus jää liian korkeaksi 

Hallitus esittää nikotiinipussien nikotiinipitoisuuden rajoittamista 16,6 mg/g pitoisuuteen. Nikotiini luokitellaan voimakkaaksi riippuvuutta aiheuttavaksi myrkyksi, jolla on terveydelle monenlaisia haittoja.   

“Sallittuna nikotiinipitoisuutena 16,6 mg/g on liian korkea. Kyseessä on raja, jolloin tuotteeseen ei tarvitse tehdä myrkyllisyyttä kuvaavaa pääkallomerkintää, mutta kyseinen merkintä olisi vaadittu jo 16,7 mg pitoisuudella. Jo pieninä annoksina nikotiini voi aiheuttaa myrkytysoireita, ja suuremmat annokset ovat erityisen vaarallisia, varsinkin lapsille”, korostaa Puranen. 

”Paras ratkaisu kansanterveyden kannalta olisi keskieurooppalaisen mallin mukainen nikotiinipussien myyntikielto, johon ovat jo päätyneet muun muassa Belgia ja Hollanti. Mikäli nikotiinipussit kuitenkin tuodaan vähittäismyyntiin, tarvitsemme tiukempaa sääntelyä nikotiinipusseille, jotta voimme pitää kiinni kansainvälisestä tupakkapuitesopimuksesta sekä suojella nuoria nikotiiniriippuvuudelta”, toteaa Mikkonen.  

Esityksessä ehdotetaan myös, että savuttomia nikotiinituotteita koskevaksi matkustajatuonnin määrälliseksi rajaksi asetetaan 1000 g/vrk. Tämä raja on aivan liian korkea saatavuuden sääntelyn näkökulmasta.   

Myönteistä esityksessä on, että tupakan vastikkeiden hallussapitoa ehdotetaan kiellettäväksi alle 18-vuotiailta. Tämä antaa oppilaitoksille paremmat keinot puuttumiseen, mutta ei ole kuitenkaan riittävä toimi nuorten suojelemiseksi. Tulevaisuudessa tupakka- ja nikotiinituotteiden osalta tarvitaan tehokkaampia nuoria suojelevia toimenpiteitä.  

”Nikotiinipussit tulee saada tiukemman sääntelyn piiriin ja ostoikäraja nostettua 20 vuoteen tulevien sukupolvien suojelemiseksi nikotiiniriippuvuudelta”, lisää Puranen.   

EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut vain kahdessa vuodessa. Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 %, nyt nikotiinipusseja käyttää päivittäin tai satunnaisesti 13 % nuorista. Alaikäisistä 43 % kertoi, että heidän kaveripiirissään käytetään päivittäin tai satunnaisesti nikotiinipusseja.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa katoaa 37 000 elinvuotta alkoholiperäisistä syistä22.5.2024 08:31:35 EEST | Tiedote

Alkoholi on huomattava terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien merkittävimpiä taustasyitä. Joka vuosi Suomessa menetetään ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta alkoholin vaikutuksesta, kun otetaan huomioon myös epäsuorat kuolemat. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Katsauksessa tarkastellaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin.

Selvitys: Lähes puolet alaikäisistä hankkii alkoholijuomansa sosiaalisen median kautta16.5.2024 09:08:28 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan noin 69 % alaikäisistä kokee, että alkoholijuomien hankkiminen omaan käyttöön on helppoa. 40 % alaikäisistä kertoi saavansa juomansa alkoholin sosiaalisen median kanavien kautta. Selvityksessä kysyttiin nuorten omasta alkoholin käytöstä ja alkoholin käyttöön liittyvistä asenteista. Nettipaneelin kysymyksiin vastasi 1008 iältään 15–29-vuotiasta suomalaista tammikuussa 2024.

Selvitys: Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 %11.4.2024 11:28:40 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan nuorten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt viime vuosina, kun taas perinteisten nikotiinituotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, käyttö on pysynyt ennallaan. Vuoden 2024 selvityksessä paljastui, että 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut, ja sähkösavukkeiden käyttö kasvanut lähes puolella vain kahdessa vuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye