Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ulkoilmatapahtumia, vehreyttä Kallioon ja lintutorni Pikku Huopalahteen – näitä ja monia muita hankkeita helsinkiläiset kehittävät yhdessä 6.5. keskustakirjasto Oodissa

Jaa

Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestetään maanantaina 6.5. kello 17.00–19.30 kehittämistapahtuma. Sen aiheena on Helsingin Eteläisen, Keskisen ja Läntisen suurpiirin OmaStadi-hankkeiden yhteinen edistäminen kohti toteutusta.

OmaStadiksi nimetty helsinkiläinen osallistuvan budjetoinnin toteutustapa yhdistää kaupunkilaisten ja kaupungin asiantuntijoiden tietotaidon. Kuva: Kimmo Brandt.
OmaStadiksi nimetty helsinkiläinen osallistuvan budjetoinnin toteutustapa yhdistää kaupunkilaisten ja kaupungin asiantuntijoiden tietotaidon. Kuva: Kimmo Brandt.

Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestetään maanantaina 6.5. kello 17.00–19.30 OmaStadin kehittämistapahtuma. Aiheena on Helsingin Eteläisen, Keskisen ja Läntisen suurpiirin OmaStadi-hankkeiden edistäminen. Tapahtuman aikana asukkaat ja kaupungin asiantuntijat keskustelevat vuorovaikutteisesti siitä, miten hankkeet on järkevä toteuttaa.

Sinebrychoffin puiston movie & music festival -hankkeesta ja Keskiselle suurpiirille järjestettävistä ulkoilmatapahtumista järjestetään pienryhmäkeskustelut kello 17.30 alkaen. Kuulemme mielellämme vaikkapa kohderyhmistä, joille ulkoilmatapahtumia kannattaisi lähitulevaisuudessa suunnata, kertoo tapahtumia suunnitteleva stadiluotsi Laura Päiväpuro.  

Tapahtumassa esitellään pop up -torilla kaikki Helsingin Eteläisen, Keskisen ja Läntisen suurpiirin alueilla toteutettavat OmaStadi-hankkeet. Kaupunkilaiset pääsevät näin jakamaan paikallista aluetuntemustaan kaupungin asiantuntijoille. Asiantuntijat tuovat puolestaan keskusteluun tietoa esimerkiksi rakennussäädöksistä. 

Oodissa järjestettävässä tapahtumassa on ohjattu puuhanurkka lapsille ja kahvitarjoilu. Lisäksi paikalla on monikielistä henkilökuntaa tarjoamassa tulkkausapua. 

Asukkaat äänestivät sankoin joukoin lähiluonnon puolesta 

Maaliskuussa päättyneessä OmaStadi-äänestyksessä kaikkiaan 45 hanketta sai riittävästi ääniä edetäkseen toteutukseen. Hankkeista 22 sijoittuu Eteläisen, Keskisen ja Läntisen suurpiirin alueelle. 

Eniten ääniä saaneet ehdotukset liittyivät kaikilla Eteläisen, Keskisen ja Läntisen suurpiirin alueilla kaupungin saamiseen vehreämmäksi kukkien, niittyjen ja muun kasvillisuuden avulla. Oodin kehittämistapahtumassa kaupunkilaiset voivat esittää, minne erityisesti kaivataan viheristutuksia.  

Haave retkeilystä kodin lähellä näkyy esimerkiksi hankkeissa, joissa toivotaan grillauspaikkoja Etelä-Helsinkiin tai eväsretki- ja uintipaikkaa Seurasaaren rantapoukamaan. Uimapaikkoihin liittyviä ehdotuksia toteutetaan Eteläisen, Keskisen ja Läntisen suurpiirin alueilla yhteensä viisi. Näiden uimapaikkojen yhteenlaskettu budjetti on miljoona euroa.  

– OmaStadin avulla kaupunkilaiset voivat kuulla muiden asukkaiden näkemyksiä. Toivommekin mahdollisimman monen kaupunkilaisen osallistuvaan keskusteluun, sanoo Päiväpuro. 

– Esimerkiksi Mätäjoen siistiminen sai Läntisen suurpiirin alueella eniten ääniä. OmaStadin verkkosivujen kommenteissa kaupunkilaiset ovat kuitenkin tuoneet esiin myös toisen tärkeän näkökulman, joka korostaa ryteikköjen merkitystä kaloille ja muille lajeille, kertoo Päiväpuro.  

Asukkaita osallistamalla saadaan laadukasta kaupunkisuunnittelua 

–  OmaStadi antaa asukkaalle selkeän mandaatin vaikuttaa, kun sille on korvamerkitty 8,8 miljoonaa euroa. Se mahdollistaa sen, että kaupunki näyttää asukkailtaan, sanoo osallisuuspäällikkö Anne Nissinen.

Osallistuva budjetointi on vakiintunut toimintatapa Helsingissä. Se innostaa kaupunkilaisia osallistumaan ja vaikuttamaan. OmaStadin kolmannella kierroksella käytetään 8,8 miljoonaa euroa asukkaiden ehdottamien ja äänestämien hankkeiden toteuttamiseen. Tietoa hankkeiden toteuttamiseen liittyvästä vuorovaikutuksesta ja aikataulusta löydät OmaStadi -verkkosivustolta. 

Helsinki alkoi etsiä uusia osallistamisen tapoja vuonna 2016. Kaupunki halusi asukkaiden äänen kuuluvan vahvemmin budjetin suunnittelussa ja päätöksenteossa. Tavoitteena oli vahvistaa alueellista osallistumista sekä saada esille eri kaupunginosissa asuvien toiveet ja tarpeet. 

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Nissinen, osallisuuspäällikkö, anne.k.nissinen@hel.fi, +358 40 336 2228

Laura Päiväpuro, stadiluotsi, Helsingin Läntinen suurpiiri, laura.paivapuro@hel.fi, +358 40 167 8216

Lotta Jäättelä, stadiluotsi, Helsingin Eteläinen suurpiiri, lotta.jaattela@hel.fi, +358 40 153 4039

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye