Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tietomurron kohteena

Jaa

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan on kohdistunut tietomurto. Tämänhetkisen tiedon mukaan tietomurron tehnyt taho on saanut haltuunsa henkilöstön ja oppijoiden käyttäjätunnuksia ja sähköpostiosoitteita. Tietomurron tekijä ei ole saanut haltuunsa salasanoja, eikä ole päässyt käsiksi sähköpostien sisältöihin.

Tietomurto tuli kaupungin tietoon 30.4.2024. Asian selvittäminen aloitettiin välittömästi ja erilaiset suojaustoimenpiteet käynnistettiin.

“Tilanteen laajuutta on selvitetty vapun aikana ja selvitystyö jatkuu yhdessä sekä kaupungin että ulkoisten asiantuntijoiden kanssa. Luvattoman pääsyn tietoverkkoon mahdollistaneet järjestelmät on suljettu heti tilanteen havaitsemisen jälkeen. Lisäksi kaupunki on tehnyt teknisiä toimenpiteitä vahinkojen rajoittamiseksi ja vaihtanut salasanoja niissä kriittisissä järjestelmissä, joihin tietomurron tehneellä taholla on voinut olla pääsy”, kertoo Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Hannu Heikkinen.

“Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi olemme ohjeistaneet henkilöstöä esimerkiksi oikeanlaisesta toiminnasta esimerkiksi niin sanottujen kalasteluviestien osalta. Tietoliikenneyhteyksiä ja järjestelmäpalveluita saatetaan selvitystyön aikana joutua myös rajoittamaan nopealla aikataululla, jolloin työnteko saattaa tilapäisesti estyä”, Heikkinen kertoo.

Tietomurron laajuutta ja vaikutuksia selvitetään. Vaikka tietomurtoon liittyvä tietoliikenne on tullut ulkomailta, siitä ei vielä voida tehdä johtopäätöksiä tekijästä tai tekijän motiiveista.

Kaupunki on tehnyt ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle ja Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle sekä rikosilmoituksen poliisille. 

Kaupunki tiedottaa lisää, kun selvitystyö etenee.

Tämä tiedote uutisoidaan hel.fi-sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digitalisaatiojohtaja Hannu Heikkinen, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 050 575 5510, s-posti: hannu.a.heikkinen@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

ICT-yritykset vahvasti keskittyneet pääkaupunkiseudulle – sektorin voimakas kasvu jatkuu15.5.2024 09:22:31 EEST | Tiedote

ICT-sektori on yksi Suomen voimakkaimmin viime vuosina kasvaneista toimialoista. Se on noussut kokoluokaltaan Suomen suurten toimialojen rinnalle ja sen vuosittainen liikevaihto ylittää jo rakentamisen toimialan. Lähes 70 prosenttia kaikkien suomalaisten ICT-yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta syntyy pääkaupunkiseudulla, ja yli puolet alan henkilöstöstä työskentelee joko Espoossa tai Helsingissä. Erityisesti ohjelmistokehitys on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye