Jyväskylän yliopisto

Väitös 26.4.2024: Mikromuovin seuraavat askeleet – mihin muoveista peräisin oleva hiili päätyy?

Jaa

Tuore Jyväskylän yliopiston väitöstutkimus keskittyi järviin päätyvän orgaanisen aineksen ja mikromuovien hajotukseen. Tutkimuksessa havaittiin, että hajotusnopeudeltaan poikkeavien materiaalien hiilen biokemiallinen kohtalo on samankaltainen.

Jussi Vesamäen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 26.4.2024. Tutkimus keskittyi järviin päätyvän orgaanisen aineksen ja mikromuovien hajotukseen.
Jussi Vesamäen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 26.4.2024. Tutkimus keskittyi järviin päätyvän orgaanisen aineksen ja mikromuovien hajotukseen.

Maailmanlaajuinen ilmastonmuutos ja vihreän siirtymän tavoitteet luovat painetta tuntea tarkasti hiilen kierron vaiheet eri ympäristöissä. Jyväskylän yliopiston Jussi Vesamäen väitöstutkimuksen tavoitteena on syventää tietämystä erilaisten orgaanisen hiilen lähteiden, luonnollisten sekä muovien, hajotusprosesseista järvissä. Hänen tutkimuksensa tarkastelee kaikkiaan kymmenen erilaisen materiaalin hajoamista. Lisäksi tutkimus pyrkii tunnistamaan hajotukseen osallistuvia mikrobiryhmiä, sillä hajottajamikrobit ovat olennaisessa osassa monimutkaisten yhdisteiden hajotuksessa.

- Järvien mikrobit ovat ensisijaisessa roolissa ratkaisemassa maaekosysteemeistä peräisin olevan muovin ja muiden hiilenlähteiden kohtaloa, selventää väitöskirjatutkija Jussi Vesamäki bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.  

Osa hajotuksen kohteeksi joutuneesta muovin hiilestä päätyy mikrobitoiminnan seurauksena osaksi ravintoverkkoa, mutta pääosa vapautuu epäorgaanisessa muodossa ympäristöön. Sama tulos havaittiin myös luonnolliselle orgaaniselle materiaalille eli lehtikarikkeelle. Hiilen kohtalo on siis samanlainen sekä synteettisille että luonnollisille materiaaleille.

Pienempi paha kuin järvien rehevöityminen

Mikromuovien hajotusprosessi on kuitenkin hidas. Muovien hajoaminen järvissä kestää sadoista jopa kymmeniin tuhansiin vuosia, muovin rakenteesta ja ympäristöolosuhteista riippuen. Järviveden korkean ravinnepitoisuuden ja lämpötilan havaittiin nopeuttavan sekä polystyreenin että lehtikarikkeen hajotusta.

- Tällä järjellä voisi lohdullisesti ajatella, että lämpenevän ilmaston ja järvien rehevöitymisen myötä muovit sentään hajoavat nopeammin, toteaa Vesamäki.

FM Jussi Vesamäen väitöskirjan ”Microbial degradation of terrestrial organic matter and microplastics in boreal lakes” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 26.4.2024 klo 12 alkaen fysiikan laitoksen FYS1 -salissa. Vastaväittäjänä toimii professori Andrew Tanentzap (Trentin yliopisto, Kanada) ja kustoksena apulaisprofessori Sami Taipale (Jyväskylän yliopisto). Väitöksen kieli on englanti.

Väitöskirja ”Microbial degradation of terrestrial organic matter and microplastics in boreal lakes” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0105-0.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Jussi Vesamäki, jussi.s.vesamaki@jyu.fi

Kuvat

Jussi Vesamäen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 26.4.2024. Tutkimus keskittyi järviin päätyvän orgaanisen aineksen ja mikromuovien hajotukseen.
Jussi Vesamäen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 26.4.2024. Tutkimus keskittyi järviin päätyvän orgaanisen aineksen ja mikromuovien hajotukseen.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Liikkumisen väheneminen nuoruudessa linkittyy keskusteluvaikeuksiin isän kanssa ja näkyy sairauksien riskitekijöissä29.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

TtM Tuula Aira havaitsi väitöstutkimuksessaan, että nuoren keskusteluvaikeudet isän kanssa ennusti liikkumisen vähenemistä ja liikkumisen säilymistä vähäisenä. Aktiivisuuden väheneminen näkyi myös epäedullisina sokeriaineenvaihdunnan, hyvän kolesterolin ja painoindeksin muutoksina eli sydän- ja verisuonitautien riskitekijöissä jo nuorena. Liikuntaseuraharrastuksen jatkuminen nuoreen aikuisuuteen tuki aktiivisuuden säilymistä.

Raportti: Tekniikan koulutuksen laajeneminen maakuntiin palvelee bruttokansantuotteen kasvua, sanoo emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki28.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto julkaisi emeritusprofessori Pekka Neittaanmäen kirjoittaman raportin diplomi-insinöörikoulutuksen laajentumisesta Suomessa. Tekniikan koulutuksen maakuntiin on kasvattanut alueen bruttokansantuotetta. Neittaanmäki sanoo, että tekniikan koulutusta on tärkeää tarjota myös siellä, missä on tuotannollista toimintaa.

Väitöstutkimus: Rakennussuojelu monin tavoin sattumanvaraista – tilanne uhkaa heikentyä entisestään27.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

FM Reetta Nousiainen tarkastelee väitöstutkimuksessaan rakennetun kulttuuriympäristön vaalimistavoitteiden ja käytännön toteutumisen ristiriitaisuutta nyky-Suomessa. Tutkimuksen mukaan suojelu on monin tavoin alttiina sattumanvaraisuudelle. Käynnissä olevat alueiden käytön ja rakentamisen lainsäädännön muutokset uhkaavat heikentää tilannetta entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye