Korkein hallinto-oikeus

KHO purki oikeusministeriön päätöksen rekisteröidä Sinimusta Liike puolueeksi

Jaa

Korkein hallinto-oikeus katsoi tänään antamassaan ennakkopäätöksessä, että Sinimusta Liike ry:n puoluerekisteröinti perustui erehdykseen. Yleinen etu vaati rekisteröintipäätöksen purkamista.

Sinimusta Liike ry oli hakenut 30.1.2021 oikeusministeriöltä rekisteröintiä puolueeksi. Ministeriö oli palauttanut hakemuksen kahdesti yhdistykselle korjattavaksi huomauttaen muun muassa, etteivät puolueen yleisohjelma ja säännöt saa olla ristiriidassa ihmis- ja perusoikeuksien kanssa.

Yhdistys toimitti oikeusministeriölle korjatun yleisohjelman, minkä jälkeen ministeriö antoi yhdistykselle luvan kannatusilmoitusten keräämiseen. Kannatusilmoitusten keräämisen jälkeen ministeriö hyväksyi hakemuksen ja merkitsi yhdistyksen puolueena puoluerekisteriin 16.6.2022. Ministeriö katsoi, että puolue täytti rekisteröinnille asetetut vaatimukset.

Oikeusministeriö haki korkeimmalta hallinto-oikeudelta päätöksensä purkamista sen jälkeen, kun Sinimusta Liike r.p. oli ministeriön pyynnöstä toimittanut ministeriölle uuden yleisohjelman. Uuteen yleisohjelmaan oli palautettu niitä kirjauksia, joita ministeriö ei ollut voinut hyväksyä. Rekisteröintipäätös oli purkuhakemuksen mukaan perustunut erehdykseen ja yleinen etu vaati sen purkamista.

KHO totesi, että uuteen yleisohjelmaan oli sisällytetty ne kohdat, joita oikeusministeriö oli pitänyt puoluerekisteröinnin esteenä. KHO arvioi, että puolueen tavoitteet eivät olleet yhteensopivia perus- ja ihmisoikeuksien ja demokraattisten periaatteiden kanssa. Yhdistyksen sääntöjen ei siten voitu katsoa turvaavan kansanvaltaisten periaatteiden noudattamista yhdistyksen toiminnassa. KHO katsoi, että yleisohjelman muuttaminen rekisteröintivaiheessa hyväksyttävään muotoon oli tapahtunut erehdyttämistarkoituksessa.

KHO purki rekisteröintipäätöksen, koska se perustui erehdykseen ja yleinen etu vaati päätöksen purkamista.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee kunnallista palvelussuhdetta15.4.2024 09:12:26 EEST | Päätös

Kunnallisen liikelaitoksen palveluksessa virkasuhteessa ollut A oli irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Sittemmin korkein hallinto-oikeus oli kumonnut irtisanomispäätöksen sillä perusteella, ettei irtisanomiselle ollut ollut perustetta. Valituksen ollessa vireillä kunta oli lakkauttanut liikelaitoksen virat ja liikelaitoksen henkilöstö oli 1.1.2014 tapahtuneen liikkeen luovutuksen myötä siirtynyt perustetun osakeyhtiön palvelukseen työsopimussuhteisina työntekijöinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye