Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalaan ennustetaan harvinaisia kevättulvia

Jaa

Pohjois-Karjalaan ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Huhtikuun alkupuolen lämpöaalto ja sateet ovat saaneet vedenpinnat ja virtaamat nousemaan nopeasti. Viinijärven vedenkorkeus on ylittänyt ajankohdan korkeimman mitatun lukeman ja vedenpinnan ennustetaan nousevan vielä noin 40 cm. Viinijärven vedenpinta on nyt noin tasolla N60+79,15 m, mikä on 45 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi.

Viinijärven Myhkyränselkä 22.4.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Viinijärven Myhkyränselkä 22.4.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Runsaan sadannan, lämpenevän sään ja entuudestaan korkeiden vedenpintojen vuoksi Pohjois-Karjalan suurille luonnontilaisille järville ennustetaan keskimääräisiä suurempia tulvakorkeuksia. Huhtikuun alkupuolen lämpöaalto ja sateet ovat saaneet vedenpinnat ja virtaamat nousemaan nopeasti.

Viinijärven vedenkorkeus on ylittänyt ajankohdan korkeimman mitatun lukeman. Vedenkorkeus on nyt noin tasolla N60+79,15 m, mikä on 45 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi. Viinijärven vedenpinnan ennustetaan nousevan vielä noin 40 cm. Tulvahuipun ennustetaan ajoittuvan toukokuun puolenvälin tienoille. Viimeksi Viinijärven pinta oli korkealla keväällä 2018 (N60+79,35 m). Nykyinen vesistön ennätyskorkeus (N60+79,47 m) on mitattu toukokuussa 1988.

Mikäli ennuste toteutuu, aikaisempi ennätys ylitetään 0–10 senttimetrillä. Tulvan toistuvuus olisi tällöin 30–60 vuotta, eli vastaavansuuruinen tai suurempi tulva toteutuisi tilastollisesti keskimäärin 30–60 vuodessa.

Myös Pieliselle ja Saimaalle ennustetaan harvinaisen suurta kevättulvaa. Pielisen tulvahuipun ennustetaan ajoittuvan toukokuun loppupuolelle ja Saimaan tulvahuipun kesäkuulle. Lähiviikkojen sateet vaikuttavat tulvien suuruuteen olennaisesti.

Tulvavahinkojen vähentämiseksi Pielisellä on käynnissä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen hakema poikkeusjuoksutus ja Saimaalla Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ohjeistama lisäjuoksutus.

Alueen vesitilanteen kehittymistä kannattaa nyt seurata ja käydä tarkistamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Ranta-alueilta on suositeltavaa kerätä irtotavarat suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Alimmat rantarakennelmat saattavat kastua ja kellareihin voi mennä vettä. Myös matalat rantatiet voivat jäädä tulvaveden alle. Niillä ajamista on syytä välttää.

Varaudu mahdolliseen kevättulvaan

Tämänhetkisten ennusteiden perusteella kevättulva tulee olemaan tavanomaista korkeampi. Rantakiinteistöjen omistajien on syytä ottaa tämä huomioon ja huolehtia, että rakennuksille ei pääsisi syntymään tulvavahinkoja. Ympäristöhallinto on laatinut ohjeistuksen siitä, kuinka tulvaan voi varautua sekä kuinka tehdä omatoimisesti suojauksia rakennusten kastumisen estämiseksi. Tulvavahinkojen korvaaminen on nykyisin vakuutuspohjaista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teppo Linjama
vesitalousasiantuntija
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 199

Kuvat

Viinijärven Myhkyränselkä 22.4.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Viinijärven Myhkyränselkä 22.4.2024. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Biosfäärialueen ja Eyes as Big as Plates -taiteilijaduon yhteistyöprojektia esitellään valokuvanäyttelyn avajaistilaisuudessa 7.5.2024 Kolin luontokeskus Ukossa25.4.2024 12:06:48 EEST | Tiedote

2.5.–27.6.2024 avoinna olevassa valokuvanäyttelyssä on kuvattuna pohjoiskarjalaisia toimijoita kuten kyläaktiiveja, valuma-aluekunnostajia, turvealan ammattilaisia, kalakantojen elvyttäjiä, metsästäjiä ja luonnonsuojelijoita. Näyttelyn avajaisissa 7.5. tiede ja taide kohtaavat Veden taju -tutkimusryhmän ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa järjestettävässä Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye