Jyväskylän yliopisto

Simojoen raakkukanta on pelastettavissa tehokkailla toimilla

Jaa

LIFE Revives -projektissa arviotiin raakkupopulaation tila Simojoessa. Etenkin nuorten raakkuyksilöiden puuttuminen huolestuttaa tutkijoita. Kanta on kuitenkin vielä pelastettavissa.

Raakkukartoituksen yhteydessä havaittu reilun 7 cm:n mittainen raakku, joita pienempiä simpukoita havaittiin hyvin vähän.
Raakkukartoituksen yhteydessä havaittu reilun 7 cm:n mittainen raakku, joita pienempiä simpukoita havaittiin hyvin vähän. Juha Syväranta

Simojoessa on vielä yli 4000 raakkua

LIFE Revives -projektin puitteissa selvitettiin Simojoen raakkukannan nykytila Jyväskylän yliopiston ja Alleco Oy:n toimesta. Vuosien 2022 ja 2023 aikana tehty sukellustutkimus antoi raakkukannan kokoarvioksi noin 4600 yksilöä. 

Tarkka, linjalaskentoihin perustuva tutkimus tehtiin tunnetulla raakkualueella Toljanjärven ja Kutusuon välillä. Tämän 11 km jakson lisäksi kartoitettiin 18 km:n osuus ylävirtaan aina Simojärveen saakka tutkimalla raakulle otollisia jokijaksoja, mutta tältä osuudelta löydettiin vain muutamia yksittäisiä yksilöitä. Toljanjärven alapuolinen jokiosuus ei kuulunut tähän tutkimukseen, mutta aikaisemmin tehdyissä kartoituksissa sieltä ei ole tullut raakkuhavaintoja. 

”Simojoen raakkukanta ei ole ainakaan romahtanut”, kertoo sukellustutkimusta johtanut Juha Syväranta Alleco Oy:stä.

Syväranta kuvailee kannan kokoarvion jopa kasvaneen verrattuna samalla alueella vuosina 2002 ja 2013 tehtyihin kartoituksiin, jolloin tulokseksi saatiin reilut 3000 yksilöä. Tämä ero johtuu pääosin kuitenkin viimeisimmässä tutkimuksessa käytetystä tarkemmasta kartoitusmenetelmästä. Nuoria yksilöitä ei löydetty ja jaksolle sijoittuvan turvetuotantoalueen kohdalla raakkujen määrä oli vähentynyt. 

”Jos mitään ei tehdä, Simojoen raakkukanta tulee häviämään, mutta toivoa on vielä”, arvioi Syväranta.

Uutta raakkusukupolvea ei siis Simojoelle ole ilmestynyt pitkään aikaan. Kartoituksessa löydetyt yksilöt olivat kaikki jo ikääntyneitä, minkä takia Simojoen raakun tulevaisuus ei näytä valoisalta; raakku ei tällä hetkellä lisäänny luontaisesti Simojoessa. Tämä voi johtua jokipohjien liettymisestä, mikä on haitallista raakun poikasille. Toinen mahdollinen syy on lohikalojen puute.

”Simojoen raakun toukat kehittyvät ennen kaikkea lohen kiduksilla. Raakun toukkavaiheen ja sille pakollisen isäntäkalan, lohen, tiet eivät ehkä kohtaa Simojoessa. Raakun kannalta olisi tärkeää, että lohi nousisi raakkualueelle tai että lohen poikasia istutettaisiin raakun esiintymisalueille”, toteaa LIFE Revives -hankkeen johtaja, professori Jouni Taskinen.

Uusia poikasia tulossa

Hätäapua Simojoen raakkukannalle tarjoaa laitoksessa kasvatettujen poikasten istutus. Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalla on kasvamassa Simojoen raakun poikasia. 

”Viime kesänä vietiin muutama tuhat pikku raakkua haistelemaan kotikontujensa ympäristöä Simojoen pohjaan asennettavissa soralaatikoissa. Jos hyvin käy, voidaan uusia raakunpoikasia viedä laatikoissa jokeen taas ensi kesänä ja vapauttaa joen pohjalle parin vuoden kuluttua”, kertoo LIFE Revives -hankkeen projektipäällikkö Heidi Kunttu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän yliopisto/LIFE Revives -projekti:
Jouni Taskinen, +358403558094, jouni.k.taskinen@jyu.fi
Heidi Kunttu, +358505890612, heidi.kunttu@jyu.fi
Alleco Oy: Juha Syväranta, +358456393479, juha.syvaranta@alleco.fi

Kuvat

Raakkukartoituksen yhteydessä havaittu reilun 7 cm:n mittainen raakku, joita pienempiä simpukoita havaittiin hyvin vähän.
Raakkukartoituksen yhteydessä havaittu reilun 7 cm:n mittainen raakku, joita pienempiä simpukoita havaittiin hyvin vähän.
Lataa
Viime vuosien tutkimusten perusteella Simojoessa elää vielä jokunen tuhat raakkua.
Viime vuosien tutkimusten perusteella Simojoessa elää vielä jokunen tuhat raakkua.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Liikkumisen väheneminen nuoruudessa linkittyy keskusteluvaikeuksiin isän kanssa ja näkyy sairauksien riskitekijöissä29.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

TtM Tuula Aira havaitsi väitöstutkimuksessaan, että nuoren keskusteluvaikeudet isän kanssa ennusti liikkumisen vähenemistä ja liikkumisen säilymistä vähäisenä. Aktiivisuuden väheneminen näkyi myös epäedullisina sokeriaineenvaihdunnan, hyvän kolesterolin ja painoindeksin muutoksina eli sydän- ja verisuonitautien riskitekijöissä jo nuorena. Liikuntaseuraharrastuksen jatkuminen nuoreen aikuisuuteen tuki aktiivisuuden säilymistä.

Raportti: Tekniikan koulutuksen laajeneminen maakuntiin palvelee bruttokansantuotteen kasvua, sanoo emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki28.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto julkaisi emeritusprofessori Pekka Neittaanmäen kirjoittaman raportin diplomi-insinöörikoulutuksen laajentumisesta Suomessa. Tekniikan koulutuksen maakuntiin on kasvattanut alueen bruttokansantuotetta. Neittaanmäki sanoo, että tekniikan koulutusta on tärkeää tarjota myös siellä, missä on tuotannollista toimintaa.

Väitöstutkimus: Rakennussuojelu monin tavoin sattumanvaraista – tilanne uhkaa heikentyä entisestään27.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

FM Reetta Nousiainen tarkastelee väitöstutkimuksessaan rakennetun kulttuuriympäristön vaalimistavoitteiden ja käytännön toteutumisen ristiriitaisuutta nyky-Suomessa. Tutkimuksen mukaan suojelu on monin tavoin alttiina sattumanvaraisuudelle. Käynnissä olevat alueiden käytön ja rakentamisen lainsäädännön muutokset uhkaavat heikentää tilannetta entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye