Tampereen yliopisto

Uusi professuuri edistää kaupunkien elinvoimaisuudelle tärkeää elämystaloutta

Jaa

Tampereen yliopisto perustaa strategisessa yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa elämystalouden työelämäprofessuurin. Elämystalouden professuuriin kytkeytyy tutkimus- ja koulutuskokonaisuus, jonka avulla luodaan uutta ymmärrystä elämystalouden ekosysteemeistä ja kehitetään osaamista elinkeinoelämän ja julkisten organisaatioiden tarpeisiin.

Kuva: Marko Kallio/Skyfox
Kuva: Marko Kallio/Skyfox

Elämykset ovat nousseet kansantalouden ja yhteiskunnan kulmakiviksi: ne luovat hyvinvointia yksilöille, taloudellista toimeliaisuutta yrityksille ja elinvoimaa yhteiskunnille. Elämykset ovat keskeisiä kaupunkikeskustojen elävöittäjiä. Yhtäältä ne luovat elämän laatua ja hyvinvointia yksilöille, toisaalta ne ovat tärkeitä kansantalouden näkökulmasta.

Yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa Tampereen yliopisto valmistelee elämystalouden professuurin perustamista. Elämystalouden professuurin sekä tutkimus- ja koulutuskokonaisuuden avulla tutkitaan elämystalouden roolia ja potentiaalia Suomessa ja koulutetaan alan tulevia osaajia.

Elämystaloudella viitataan joukkoon toimialoja, joissa on keskeistä luoda merkityksellisiä kuluttaja- ja asiakaskokemuksia. Siihen kuuluvat esimerkiksi tapahtumaliiketoiminta, kulttuurialat, viihde- ja peliteollisuus, urheilu sekä matkailu- ja ravintola-ala. Teknologian rooli erilaisissa elämyksissä tulee tulevaisuudessa entisestään korostumaan, minkä vuoksi sen potentiaalin tarkastelu on keskeinen osa hankekokonaisuutta.

– Elämystalouden tutkimuksella ja siihen liittyvällä professuurilla pyrimme löytämän ratkaisuja kansalaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin samalla edistäen alan elinkeinotoimintaa. Siirtämällä tutkittua tietoa ja osaamista käytäntöön lisäämme entisestäänkin alueemme vetovoimaa, sanoo Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

– Tampere on tunnistanut, että elämystalous on nopeimmin kasvava globaali toimiala ja siten tärkeä osa kaupungin elinkeinorakenteen kehittämistä ja kaupungin houkuttelevuuden, viihtyvyyden ja kilpailukyvyn rakentamista. Professuurin myötä saamme tärkeää globaalia ja kansallista toimialaymmärrystä kehittämisen pohjaksi ja tueksi, toteaa Tampereen kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki.

Professuurin avulla kehitetään suomalaisten yritysten, kaupunkien, järjestöjen ja julkisten organisaatioiden kilpailukykyä elämystalouden liiketoiminta-alueilla. Lisäksi professuuri tuottaa korkeatasoista tutkimustietoa elämystalouden toimijoiden käyttöön.

Johtamisen ja talouden tiedekunnan dekaani Antti Lönnqvist korostaa ainutlaatuista yhteistyötä.

– Haluamme tiedekuntana kytkeytyä entistä vahvemmin yliopistoa ympäröivän yhteiskunnan ja elinkeinoelämän toimintaan, ja tehdä asioita yhdessä kumppaneidemme kanssa. Uskon, että tämä uusi tehtävä ja siihen kytkeytyvä tiivis yhteistyö elämystalouden toimijoiden kanssa luo hienoja mahdollisuuksia sekä korkeatasoisen tutkimuksen ja koulutuksen toteuttamiselle että käytännön toimijoita palvelevien ratkaisujen kehittämiselle, Lönnqvist sanoo.

Tampereen kaupunki osallistuu elämystalouden professuurin perustamisen rahoittamiseen. Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunta myönsi joulukuussa 2023 avustuksena 50 000 euroa professuurin rahoittamiseen. Kaupunki rahoittaa professuuria sekä alkuvaiheen tutkimus- ja opetustoimintaa vuosina 2025–2028 yhteensä 400 000 eurolla, mikäli valtuusto hyväksyy vuosittain hankkeen määrärahan.

Professuuri edistää elämystaloutta kaupunkien elinvoimaisuuden kannalta tärkeällä alalla. Myös kaupunkien tarve elävöittää kaupunkikeskustoja ohjaa kehittämään elämyksiä. Tampereen kaupunki on toiminut viime vuosina edelläkävijänä tapahtumateollisuuteen ja elämystalouteen panostamisessa ja alan kehittämisessä.

Tampere tarjoaa luontaisen ’koelaboratorion’ tutkia elämystalouden ilmiöitä yksilöiden, yritysten ja yhteiskunnan tasolla. Toimivat yhteistyösuhteet muihin kasvukeskuksiin tukevat tehtävän vaikuttavuutta, ja hankkeen tavoitteena on edistää elämystaloutta laaja-alaisemmin koko Suomessa.

Elämystalouden professuuri sijoittuu Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa kauppatieteiden yksikköön. Professuuri on hankkeen ensimmäisessä vaiheessa luonteeltaan työelämäprofessuuri. Tehtävä avautuu hakuun 24.4.2024.

Tampereen yliopiston strategia ja yliopiston monialainen luonne tarjoavat monitieteisen yhteistyömahdollisuuden yliopiston sisällä ja suhteessa muihin kansallisiin ja kansainvälisiin yliopistoihin.

Professuuria rahoittavat ensivaiheessa kaupungin lisäksi Noho Partners, Tampereen kauppakamari, SM-liiga, Jääkiekkosäätiö, Tampereen liikesivistyssäätiö ja Tampereen Messut. Hankkeen kumppaniverkostoa täydennetään vielä vuosien 2024–2025 aikana.

Yhteyshenkilöt

Antti Lönnqvist
antti.lonnqvist@tuni.fi
0405446288

Anna-Kaisa Heinämäki
anna-kaisa.heinamaki@tampere.fi
0406397701

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Suuntima-palvelu sopii tyypin 2 diabetesta sairastavien ryhmittelyyn perusterveydenhuollossa29.5.2024 08:50:00 EEST | Tiedote

Potilaiden erilaisten palvelutarpeiden tunnistaminen auttaa terveydenhuollon resurssien oikeudenmukaisessa kohdentamisessa. Suuntima on potilaiden segmentoinnin eli ryhmittelyn väline, jonka avulla muodostuu neljä erilaista asiakkuusryhmää tarpeenmukaisen palvelupolun suunnittelun tueksi. LL Riikka Riihimies selvitti väitöstutkimuksessaan Suuntiman toimintaa, pätevyyttä ja luotettavuutta tyypin 2 diabetesta sairastavien segmentoinnissa perusterveydenhuollossa.

Lisää tutkimustietoa työkoneiden sähköistymisen vaikutuksista ilmakehäpäästöihin28.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston aerosolifysiikan laboratorion ja AGCO Power Oy:n yhteisessä, vuoden alussa alkaneessa tutkimushankkeessa tuotetaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuista tutkimustietoa aerosoleista sekä työkoneiden sähköistymisen vaikutuksista niihin. Aerosolien vaikutus ilmaston lämpenemiseen on yksi ilmastotutkimuksen suurimmista epävarmuustekijöistä, mutta siitä on saatu vain rajallisesti tutkimustietoa.

More research information on the effects of the electrification of off-road machines on atmospheric emissions28.5.2024 08:00:00 EEST | Press release

The joint research project between the Aerosol Physics Laboratory of Tampere University and AGCO Power Oy, which launched in early 2024, will generate globally unique research data on aerosols and how the electrification of off-road machinery impacts them. The impact of aerosols on global warming is one of the key uncertainty factors in climate research.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye