Tampereen yliopisto

Uusi professuuri edistää kaupunkien elinvoimaisuudelle tärkeää elämystaloutta

Jaa

Tampereen yliopisto perustaa strategisessa yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa elämystalouden työelämäprofessuurin. Elämystalouden professuuriin kytkeytyy tutkimus- ja koulutuskokonaisuus, jonka avulla luodaan uutta ymmärrystä elämystalouden ekosysteemeistä ja kehitetään osaamista elinkeinoelämän ja julkisten organisaatioiden tarpeisiin.

Kuva: Marko Kallio/Skyfox
Kuva: Marko Kallio/Skyfox

Elämykset ovat nousseet kansantalouden ja yhteiskunnan kulmakiviksi: ne luovat hyvinvointia yksilöille, taloudellista toimeliaisuutta yrityksille ja elinvoimaa yhteiskunnille. Elämykset ovat keskeisiä kaupunkikeskustojen elävöittäjiä. Yhtäältä ne luovat elämän laatua ja hyvinvointia yksilöille, toisaalta ne ovat tärkeitä kansantalouden näkökulmasta.

Yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa Tampereen yliopisto valmistelee elämystalouden professuurin perustamista. Elämystalouden professuurin sekä tutkimus- ja koulutuskokonaisuuden avulla tutkitaan elämystalouden roolia ja potentiaalia Suomessa ja koulutetaan alan tulevia osaajia.

Elämystaloudella viitataan joukkoon toimialoja, joissa on keskeistä luoda merkityksellisiä kuluttaja- ja asiakaskokemuksia. Siihen kuuluvat esimerkiksi tapahtumaliiketoiminta, kulttuurialat, viihde- ja peliteollisuus, urheilu sekä matkailu- ja ravintola-ala. Teknologian rooli erilaisissa elämyksissä tulee tulevaisuudessa entisestään korostumaan, minkä vuoksi sen potentiaalin tarkastelu on keskeinen osa hankekokonaisuutta.

– Elämystalouden tutkimuksella ja siihen liittyvällä professuurilla pyrimme löytämän ratkaisuja kansalaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin samalla edistäen alan elinkeinotoimintaa. Siirtämällä tutkittua tietoa ja osaamista käytäntöön lisäämme entisestäänkin alueemme vetovoimaa, sanoo Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

– Tampere on tunnistanut, että elämystalous on nopeimmin kasvava globaali toimiala ja siten tärkeä osa kaupungin elinkeinorakenteen kehittämistä ja kaupungin houkuttelevuuden, viihtyvyyden ja kilpailukyvyn rakentamista. Professuurin myötä saamme tärkeää globaalia ja kansallista toimialaymmärrystä kehittämisen pohjaksi ja tueksi, toteaa Tampereen kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki.

Professuurin avulla kehitetään suomalaisten yritysten, kaupunkien, järjestöjen ja julkisten organisaatioiden kilpailukykyä elämystalouden liiketoiminta-alueilla. Lisäksi professuuri tuottaa korkeatasoista tutkimustietoa elämystalouden toimijoiden käyttöön.

Johtamisen ja talouden tiedekunnan dekaani Antti Lönnqvist korostaa ainutlaatuista yhteistyötä.

– Haluamme tiedekuntana kytkeytyä entistä vahvemmin yliopistoa ympäröivän yhteiskunnan ja elinkeinoelämän toimintaan, ja tehdä asioita yhdessä kumppaneidemme kanssa. Uskon, että tämä uusi tehtävä ja siihen kytkeytyvä tiivis yhteistyö elämystalouden toimijoiden kanssa luo hienoja mahdollisuuksia sekä korkeatasoisen tutkimuksen ja koulutuksen toteuttamiselle että käytännön toimijoita palvelevien ratkaisujen kehittämiselle, Lönnqvist sanoo.

Tampereen kaupunki osallistuu elämystalouden professuurin perustamisen rahoittamiseen. Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunta myönsi joulukuussa 2023 avustuksena 50 000 euroa professuurin rahoittamiseen. Kaupunki rahoittaa professuuria sekä alkuvaiheen tutkimus- ja opetustoimintaa vuosina 2025–2028 yhteensä 400 000 eurolla, mikäli valtuusto hyväksyy vuosittain hankkeen määrärahan.

Professuuri edistää elämystaloutta kaupunkien elinvoimaisuuden kannalta tärkeällä alalla. Myös kaupunkien tarve elävöittää kaupunkikeskustoja ohjaa kehittämään elämyksiä. Tampereen kaupunki on toiminut viime vuosina edelläkävijänä tapahtumateollisuuteen ja elämystalouteen panostamisessa ja alan kehittämisessä.

Tampere tarjoaa luontaisen ’koelaboratorion’ tutkia elämystalouden ilmiöitä yksilöiden, yritysten ja yhteiskunnan tasolla. Toimivat yhteistyösuhteet muihin kasvukeskuksiin tukevat tehtävän vaikuttavuutta, ja hankkeen tavoitteena on edistää elämystaloutta laaja-alaisemmin koko Suomessa.

Elämystalouden professuuri sijoittuu Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa kauppatieteiden yksikköön. Professuuri on hankkeen ensimmäisessä vaiheessa luonteeltaan työelämäprofessuuri. Tehtävä avautuu hakuun 24.4.2024.

Tampereen yliopiston strategia ja yliopiston monialainen luonne tarjoavat monitieteisen yhteistyömahdollisuuden yliopiston sisällä ja suhteessa muihin kansallisiin ja kansainvälisiin yliopistoihin.

Professuuria rahoittavat ensivaiheessa kaupungin lisäksi Noho Partners, Tampereen kauppakamari, SM-liiga, Jääkiekkosäätiö, Tampereen liikesivistyssäätiö ja Tampereen Messut. Hankkeen kumppaniverkostoa täydennetään vielä vuosien 2024–2025 aikana.

Yhteyshenkilöt

Antti Lönnqvist
antti.lonnqvist@tuni.fi
0405446288

Anna-Kaisa Heinämäki
anna-kaisa.heinamaki@tampere.fi
0406397701

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Light-controlled artificial maple seeds could monitor the environment even in hard-to-reach locations27.6.2024 09:46:25 EEST | Tiedote

Researchers from Tampere University, Finland, and the University of Pittsburgh, USA, have developed a tiny robot replicating the aerial dance of falling maple seeds. In the future, this robot could be used for real-time environmental monitoring or delivery of small samples even in inaccessible terrain such as deserts, mountains or cliffs, or the open sea. This technology could be a game changer for fields such as search-and-rescue, endangered species studies, or infrastructure monitoring.

Keinotekoinen, valo-ohjattava vaahteran siemen voisi kerätä ympäristödataa hankalistakin paikoista27.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston ja Pittsburghin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet minirobotin, joka jäljittelee vaahteran siementen tanssia ilmavirtausten mukana. Robotti voisi tulevaisuudessa havainnoida reaaliaikaisesti ympäristöä tai kuljettaa pieniä näytteitä haastavissakin olosuhteissa, kuten aavikoilla, vuoristoissa, jyrkänteillä ja avomerellä. Teknologia voisi mullistaa muun muassa etsintäpalvelut, uhanalaisten lajien tutkimuksen sekä infrastruktuurien valvonnan.

Muistisairaiden ympärivuorokautiseen hoitoon pääsyssä ja hoidon laadussa näkyy hoivaköyhyyden merkkejä26.6.2024 13:25:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin hoivakodeissa asuvien muistisairaiden henkilöiden kohtaamattomia hoidontarpeita läheisten näkökulmasta. Tulosten perusteella muistisairaan hoitoon pääseminen saattoi edellyttää paitsi mittavia hoidontarpeita ja avointa paikkaa, myös todentuneita riskejä. Lisäksi hoitopaikan saaminen ei kaikkien kohdalla johtanut tarpeita vastaavaan hoitoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye