Intrum Oy

Tutkimus: Talouskriisi lisää mielenterveysongelmia ja heikentää fyysistä hyvinvointia

Jaa

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan pitkään jatkunut talouskriisi ja sen aiheuttama ahdistus lisäävät riskiä altistua mielenterveysongelmille sekä vaikuttavat haitallisesti ihmissuhteisiin. Tutkimus kertoo myös, että osa kuluttajista joutuu asettamaan fyysisestä terveydestään huolehtimisen toissijaiseksi. Ongelmat voivat johtaa haitalliseen kierteeseen, joka heikentää oman talouden hallintaa sekä lisää yhteiskunnallisia ongelmia.

Intrumin tutkimuksen mukaan taloushuolet vaikuttavat fyysisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen, mielenterveyteen ja läheisiin ihmissuhteisiin.
Intrumin tutkimuksen mukaan taloushuolet vaikuttavat fyysisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen, mielenterveyteen ja läheisiin ihmissuhteisiin.

Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kuluttajista arvioi, että huolet omasta taloudesta ja maksukyvystä ovat vaikuttaneet heidän mielenterveyteensä haitallisesti. Lisäksi 43 prosenttia kertoi rahahuolten vaikuttavan haitallisesti myös läheisiin ihmissuhteisiin.

Moni joutuu tinkimään myös fyysisestä hyvinvoinnistaan, kun tulot eivät riitä fyysistä terveyttä edistäviin harrastuksiin, virkistäytymiseen tai terveelliseen ravintoon. Peräti 52 prosenttia kertoo joutuneensa asettamaan terveydestään huolehtimisen toissijaiseksi rahanpuutteen vuoksi. Tämä johtuu esimerkiksi harrastusten ja terveellisten elintarvikkeiden korkeista hinnoista. 

– Taloustilanteen vaikutus mielenterveyteen ja fyysisestä terveydestä huolehtimiseen voi muodostaa viheliäisen kierteen niin henkilölle itselleen kuin koko yhteiskunnalle. Terveysongelmat voivat entisestään heikentää oman talouden hallintaa ja lisätä taloushuolia. Seuraukset näkyvät myös koko yhteiskunnan hyvinvointiin vaikuttavina sosiaalisina ongelmina sekä lisääntyvinä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksina, mikä puolestaan lisää julkisen talouden kuormitusta entisestään, Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala toteaa. 

Taloushuolet vaikuttavat enemmän naisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin

Sukupuolten väliset erot korostuvat rahahuolien vaikutuksessa mielenterveyteen. Naisista 47 prosenttia arvioi mielenterveytensä heikentyneen taloudellisen asemansa vuoksi. Miehillä luku on 32 prosenttia. Naisista 48 prosenttia kertoi rahahuolien vaikuttavan haitallisesti myös läheisiin ihmissuhteisiin, kun miehillä luku oli 37 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan naisten taloudelliset näkymät ovat kaikilta osin heikommat kuin miehillä. He arvioivat heikommiksi mahdollisuutensa seurata menojaan, elää taloudellisesti huoletonta elämää sekä hankkia paremmin palkattua työtä tai lisätuloja. Naisten tuloista kuluu pakollisiin menoihin suurempi osa kuin miehillä. Vapaavalintaisiin hankintoihin ja palveluihin jää vähemmän rahaa ja naisista harvempi arvioi pystyvänsä viettämään tänä vuonna kunnollista kesälomaa.

Paremmat talousnäkymät luovat uskoa vain osalle

Talouden odotetaan kääntyvän kasvuun loppuvuonna 2024, mutta tämä ei välttämättä tuo nopeaa helpotusta rahahuolien aiheuttaman ahdistuksen kanssa kamppaileville. Lähes puolet (45 prosenttia) kertoo pitävänsä kuluvan vuoden talousnäkymiään heikompina kuin normaalisti pitäisi tähän aikaan vuodesta. Tulevaisuudennäkymät pidemmällä aikavälillä ovat niin ikään synkät, sillä 43 prosenttia vastaajista arvioi, ettei tule koskaan yltämään samanlaiseen taloudelliseen asemaan kuin vanhempansa.

– Elinkustannusten ja korkojen nousun myötä monet ovat joutuneet käyttämään säästöjään, ottamaan lisävelkaa tai hakemaan lyhennysvapaata aiempiin lainoihin. Vaikka onnistuisikin tasapainottamaan talouttaan lisätuloilla tai karsimalla menojaan, taloudellisen tasapainon saavuttaminen uudelleen ei käy hetkessä. On myös muistettava, että vaikka inflaatio ja korkojen nousu ovat taittuneet, eivät hinnat ole laskeneet, eivätkä tulekaan laskemaan samalle tasolle kuin ennen nykyistä talouskriisiä. Myös hallituksen jo toteuttamilla sekä tulevilla sopeutustoimilla on vaikutuksensa kuluttajien talouteen, Iskala toteaa.

Tietoja Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselystä 2024

Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutaparaportti (European Consumer Payment Report) on tutkimus, jolla kerätään tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 20 Euroopan maassa. Vuoden 2024 pulssikyselyn raportissa luodaan nopea tilannekuva kuluttajien taloudelliseen tilanteeseen. Kyselyyn osallistui yhteensä 20 000 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin 2.–25. tammikuuta 2024. Tutkimuksen kohderyhmäksi määriteltiin yli 18-vuotiaat henkilöt, jotka olivat yksin tai osittain vastuussa henkilökohtaisesta tai kotitaloutensa taloudesta.

Lataa Suomea koskeva raportti

Lataa Euroopan laajuinen raportti

Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn raportti on julkaistu 21. maaliskuuta 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Intrumin tutkimuksen mukaan taloushuolet vaikuttavat fyysisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen, mielenterveyteen ja läheisiin ihmissuhteisiin.
Intrumin tutkimuksen mukaan taloushuolet vaikuttavat fyysisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen, mielenterveyteen ja läheisiin ihmissuhteisiin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Tutkimus: Elinkustannusten nousu pitää yhä suomalaisten kuluttajien talouden kireällä24.4.2024 07:47:00 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan osa kuluttajista kokee, että heidän taloutensa on kohenemassa. Monet ovat kuitenkin edelleen erittäin huolissaan toimeentulostaan ja etsivät lisätuloja selviytyäkseen menoistaan. Erityisesti naiset ja keski-ikäiset ovat yhä ahtaalla. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn raportti kertoo, että kuluttajat muuttavat ostokäyttäytymistään ja karsivat menojaan hallitakseen elinkustannuksiaan.

Maksuviiveellisten yritysten kokonaismäärä laskenut, mutta osassa maakunnista ja toimialoista kasvua4.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että yritysten maksuviiveiden suhteellinen määrä on laskenut 0,31 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Maakuntatarkastelussa maksuviiveellisten yritysten määrä on kasvanut eniten Satakunnassa, Kymenlaaksossa ja Kainuussa. Toimialoista kasvua havaittiin eniten vesi-, viemäri- ja jätehuollossa, rakentamisessa, muissa palveluissa sekä maa-, metsä- ja kalataloudessa. Suomen talous on yskinyt pitkään korkeiden korkojen ja inflaation vuoksi, eikä kevät vielä tuo helpotusta tilanteeseen. Talouden kasvun odotetaan kuitenkin käynnistyvän tämän vuoden aikana.

Maksuviiveiden määrä laskenut, mutta konkurssien aalto kasvaa4.1.2024 07:50:00 EET | Tiedote

Intrumin uusin maksuviivetutkimus vuoden 2023 viimeiseltä neljännekseltä kertoo, että yritysten maksuviiveiden suhteellinen määrä on laskenut 5,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Suomen talous on kuluneen vuoden aikana ollut taantumassa ja se näkyy yritysten maksuvaikeuksissa. Lasku on suhteellisesti pienintä pienissä yrityksissä. Maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut lähes koko maassa. Suhteellisesti eniten maksuviiveitä on suhdanneherkillä majoitus- ja ravitsemisalalla sekä rakennusalalla. Konkurssien määrä on ollut merkittävässä kasvussa verrattuna aiempiin vuosiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye