Taide tuo kasvun, välittämisen ja läsnäolon teemoja uusiin päiväkoteihin
Kolmen vastavalmistuneen helsinkiläisen päiväkodin käyttäjät ovat saaneet ilokseen uutta julkista taidetta. Kirsi Kivivirralta on valmistunut teos Päiväkoti Soittajaan Kannelmäkeen, Sanna Kannistolta Päiväkoti Nuottiin Pukinmäkeen ja Bogna Wisniewskalta Longinojan päiväkotiin Malmille. Taideteoksista löytyy yhteyksiä kasvuun, kuuntelemiseen ja laajemminkin ihmisen ja elinympäristön väliseen vuorovaikutukseen.

Kirsi Kivivirran teos JOS OLISIN PUU koostuu julkisivun puuympyröistä ja sisätilojen keraamisista, oksin kuvioiduista reliefeistä. Teoksen oksisto tuo ympäröivän maiseman sisätilaan, kohopinta kutsuu koskettamaan. Ympyrämuodot keskustelevat rakennuksen ikkunoiden, lattiakuvioiden, valaisimien, kalustevalintojen ja porttien yksityiskohtien kanssa. Päiväkoti Soittajan on suunnitellut arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy.
Kirsi Kivivirran (s. 1959) työskentelyn lähtökohtia ovat arkiset tilat, urbaani maisema ja arkkitehtuuri. Hänen taiteensa pääasiallinen materiaali on valkoinen posliini, mutta Päiväkoti Soittajan teoskokonaisuudessa hän käyttää ensimmäistä kertaa myös puuta.
Sanna Kanniston teos Metsän kutsu tuo lähiluonnon sisälle ja kutsuu havainnoimaan lintuja ja luontoa. Päiväkoti Nuotin portaikon lasipinnoille painetut valokuvat linnuista ja puista virkistävät ja rauhoittavat tilaa. Portaikosta löytyvät mm. haavan oksalle istahtanut sinitiainen ja eri kotoperäisten puiden oksilla lehahtelevat punatulkut, urpiainen ja pensastasku. Leikin tuntua teokseen tuovat köysitikkaat, joilla keikkuvat mm. niittykirvinen ja pajulintu. Teokseen kuuluu lisäksi kehystettyjä valokuvia, joissa esiintyvät rautiainen, viherpeipot poppelipuussa sekä helmipöllö. Päiväkodin on suunnitellut Verstas Arkkitehdit Oy.
Sanna Kannisto (s. 1974) on tunnettu muotokuvamaisista lintuvalokuvistaan, joiden ottamiseen luonnonoloissa hänellä on ELY-keskuksen erityislupa. Kanniston mukaan “linnuissa on haurasta kauneutta ja iloa; lystikkyyttäkin.”
Bogna Wisniewskan teoskokonaisuus visuaalinen halaus sijoittuu Päiväkoti Longinojaan, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy. Teokseen kuuluu keraamisia pilvimuotoja sekä tekstiilejä, joiden puiset kehykset toistavat pilvien pehmeää muotokieltä. Teoksen teemoja ovat ystävällisyys, välittäminen, pehmeys ja läheisyys. Taiteilija toivoo teoksensa viestivän rauhallisuutta ja hoivaa.
Bogna Wisniewska (s. 1988) työskentelee maalauksen, keramiikan, tekstiilien, installaation ja puutarhanhoidon parissa. Hänen taiteellisen työskentelynsä ytimenä on luontosuhde, johon liittyvät hoiva, kiltteys, haavoittuvuus ja queer-näkökulma.
Teokset on rahoitettu taiteen prosenttiperiaatteen avulla: Helsingin kaupungin uudis- tai korjausrakentamiskohteiden budjetista on varattu osuus uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. HAM Helsingin taidemuseo toimii teoshankkeissa taideasiantuntijana ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi. Prosenttiperiaatteen avulla toteutettuja teoksia kuuluu HAMin hallinnoimaan kokoelmaan jo yli 200.
Lisätiedot:
- amanuenssi Paula Korte, HAM, puh. 040 571 5307, paula.korte@hamhelsinki.fi
- amanuenssi Jari Björklöv, HAM, 050 377 0959, jari.bjorklov@hamhelsinki.fi
Avainsanat
Kuvat








HAM Helsingin taidemuseo
HAM Helsingin taidemuseo hoitaa ja kartuttaa helsinkiläisten omasta taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta. Vuoden 2023 alusta HAM on toiminut Helsingin kaupunkikonserniin kuuluvana säätiönä.
hamhelsinki.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo
Liisa-Irmelen Liwata: Romantisk idé, HAM galleriet 12.7.–7.9.20251.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Liisa-Irmelen Liwatas utställning på HAM galleriet utforskar den rörelse genom vilken vi förvandlas till landskapet och den rörelse genom vilken vi skapar oss själva utifrån landskapet. Porösa sandområden, keramiska ytor och multipolära bronsskulpturer lägger fram en proposition om ett föränderligt nationallandskap.
Liisa-Irmelen Liwata: Romanttinen ajatus, HAM galleria 12.7.–7.9.20251.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Liisa-Irmelen Liwatan HAM gallerian näyttelyssä tarkastellaan liikettä, jossa muutumme maisemaksi ja liikettä, jossa luomme itsemme maisemasta käsin. Huokoiset hiekka-alueet, keraamiset pinnat ja moninapaiset pronssiveistokset luovat ehdotuksen muuttuvasta kansallismaisemasta.
Liisa-Irmelen Liwata: Romantic thought, HAM gallery 12.7.–7.9.20251.7.2025 10:00:00 EEST | Press release
Liisa-Irmelen Liwata’s exhibition at the HAM gallery explores movements in which we become a landscape and movements in which we form ourselves from a landscape. Porous sandy areas, ceramic surfaces and multipolar bronze statues create the suggestion of a changing national landscape.
Lek och natur möts i de nya konstverken i Berghälls skolor, utförda av Saara Ekström och Emmi Jormalainen18.6.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Två nya offentliga konstverk kuraterade av HAM Helsingfors konstmuseum har färdigställts för skolbyggnader i Berghäll, finansierade genom procentprincipen. Saara Ekström har skapat verkshelheten Pollen för lågstadieskolan Kallion ala-aste och Emmi Jormalainen verket Synlig, gömd för daghemmet Första linjen, båda i Berghäll.
Leikki ja luonto kohtaavat Kallion oppilaitosten uusissa taideteoksissa, tekijöinä Saara Ekström ja Emmi Jormalainen18.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaksi uutta HAM Helsingin taidemuseon kuratoimaa, prosenttiperiaatteella rahoitettua julkista taideteosta on valmistunut oppilaitoksiin Kalliossa. Saara Ekström suunnitteli teoskokonaisuuden Pollen Kallion ala-asteen kouluun ja Emmi Jormalainen teoksen Näkyvillä, piilossa Päiväkoti Ensi linja 1:een.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme