Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskuksen lausunto Ristijärven Isolehdon tuulivoimapuiston YVA-ohjelmasta

Jaa

ABO Wind Oy suunnittelee tuulivoimaloiden rakentamista Ristijärven Isolehdon alueelle. Kainuun ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA).

Maisemakuva, jossa kauempana horisontissa näkyy kaksi tuulimyllyä.
Ristijärven Isolehdon alueelle on suunnitteilla tuulivoimapuisto. Kuvituskuva. Kainuun ELY-keskus.

ABO Wind Oy suunnittelee Ristijärven Isolehdon alueelle enintään 39 tuulivoimalan rakentamista. Suunniteltujen voimaloiden yksikköteho on 7-10 megawattia ja voimaloiden kokonaiskorkeus enintään 320 metriä. Suunniteltu tuulivoima-alue sijoittuu Ristijärven kunnan pohjoispuolelle, Puolangantien ja Hyrynsalmentien väliselle alueelle. Tuulivoima-alueen pinta-ala on noin 4 900 ha. Tällä hetkellä alueella on lähinnä metsätalouskäytössä olevia maita.

Hankealueella tuotetun sähkön siirtoon valtakunnanverkkoon on tarkastelu kahta päävaihtoehtoa, joissa molemmissa liityntäpiste on Fingridin Seitenoikean sähköasema tuulivoima-alueesta itään. Kaikissa vaihtoehdoissa suunnitellaan toteutettavaksi 400 kV ilmajohtoa.

  • Vaihtoehdossa 1 (SVE1) voimajohto kulkee tuulivoima-alueen itäosasta Fingridin voimassa olevan voimajohdon rinnalla itään suoraan Seitenoikean sähköasemalle.
  • Vaihtoehdossa 2 (SVE2) voimajohto kulkee Hyrynsalmen kautta, osin olemassa olevan voimajohdon rinnalla ensin tuulivoima-alueelta koilliseen ja sitten Kajaven olemassa olevan 110 kV johdon rinnalla kaakkoon Seitenoikealle.


Yhteysviranomainen tiedotti arviointiohjelmasta ja sen nähtävillä olosta sekä mielipiteiden ja lausuntojen esittämisen mahdollisuudesta julkisella kuulutuksella 15.2.-18.3.2024. Nähtävillä oloaikana saatiin 25 lausuntoa ja 3 mielipidettä. Lausunnoissa ja mielipiteissä korostuivat erityisesti hankkeen yhteisvaikutukset seudun muiden vireillä olevien tuulivoimahankkeiden kanssa.

YVA-ohjelmasta saadussa palautteessa merkittävimpinä mahdollisina yhteisvaikutuksina korostuivat erityisesti ihmisten elinoloihin ja maisemaan kohdistuvat vaikutukset sekä luontovaikutukset, muun muassa ekologisten yhteyksien osalta. Hankkeella voi mahdollisesti olla yhteisvaikutuksia myös muiden hankealueella tai sen läheisyydessä olevien elinkeinotoimintojen kanssa.

Yhteysviranomainen toteaa, että arviointiohjelma täyttää ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen 3 §:n sisältövaatimukset, kun lausunnossa esitetyt tarkennukset ja lisäykset otetaan huomioon.

Arviointisuunnitelma ja ELY-keskuksen lausunto kokonaisuudessaan löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta: www.ymparisto.fi/isolehto-tuulivoima-YVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
ympäristöasiantuntija Emma Keränen
p. 0295 027 626, emma.keranen@ely-keskus.fi

Kuvat

Maisemakuva, jossa kauempana horisontissa näkyy kaksi tuulimyllyä.
Ristijärven Isolehdon alueelle on suunnitteilla tuulivoimapuisto.
Lataa
Karttakuva.
Karttakuva Isolehdon tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta ja alueesta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye